a co do studzienek to owszem omijam bo niestety polscy specjaliści nie opanowali jeszcze tej arcytrudnej techniki a mianowicie robic studzienki na równi z asfaltem ;/
TORUŃ – spotkania regionalne
jak wejdzie gwint to sadze że nie przejade przez zadnego leżacego policjanta
i będe miał problem z wjazdem na posesję
ale trza być hardcorem 
a co do studzienek to owszem omijam bo niestety polscy specjaliści nie opanowali jeszcze tej arcytrudnej techniki a mianowicie robic studzienki na równi z asfaltem ;/
People_Hate_Me napisał(a):a co do studzienek to owszem omijam bo niestety polscy specjaliści nie opanowali jeszcze tej arcytrudnej techniki a mianowicie robic studzienki na równi z asfaltem
I tu się z Tobą zgodzę jest taka nędza, że o ja pierdziele.
U nas jak położyli w całym mieście nowy asfalt to studzienki pozapadały się po kilku miesiącach.
Mi najbardziej podobał mi się motyw jak na jednej z ulic położyli nowy asfalcik normalnie aż chce się jechać i jadę za jakiś czas a oni tną go w poprzek bo trzeba było jakąś rurę położyć. Dla mnie to jest nie do zrozumienia, dlaczego nie zrobili tego przed wylaniem asfaltu???
[img]http://graphic.org.pl/images/jdv1284058723b.gif[/img]
- Od: 17 paź 2009, 16:06
- Auto: Ford Focus mk2 kombi 1.8 TDCi 2005r.
ale to jest akurat norma.
w Toruniu jest jedna ulica gdzie położyli nowy asfalt zobaczyli że studzienki sie zapadły to powycinali je jeszcz e raz i znowu zrobili... i jak myślicie są równo? odp brzmi nie studzienki znowu zapadnięte a to co wylali nowy asfalt to jest górka xD Żenujące ;D
w Toruniu jest jedna ulica gdzie położyli nowy asfalt zobaczyli że studzienki sie zapadły to powycinali je jeszcz e raz i znowu zrobili... i jak myślicie są równo? odp brzmi nie studzienki znowu zapadnięte a to co wylali nowy asfalt to jest górka xD Żenujące ;D
Żenada, przecież to są jakieś normy prawda?? Przecież jest instrukcja obsługi studzienki prawda??
Czy się mylę? dlaczego w pozostałych krajach jedzie się jak po stole a u nas koleiny i cięcie asfaltu?? tam jak są dziury to wymienia się kilometr asfaltu a u nas Łatanie non stop.
Jeśli ktoś to nazwie oszczędnością to powieszę za jaja i zagwarantuję kastrację.
NIE TO NIE JEST OSZCZĘDNOŚĆ!!!
( ależ mnie to wyprowadza z równowagi )
Czy się mylę? dlaczego w pozostałych krajach jedzie się jak po stole a u nas koleiny i cięcie asfaltu?? tam jak są dziury to wymienia się kilometr asfaltu a u nas Łatanie non stop.
Jeśli ktoś to nazwie oszczędnością to powieszę za jaja i zagwarantuję kastrację.
NIE TO NIE JEST OSZCZĘDNOŚĆ!!!
( ależ mnie to wyprowadza z równowagi )
nas to jeszcze jo
ale pomyśl o tych ludziach co na gintach jeżdżą 
No i mnie też to wkurza bo nie mogę gwinta założyć bo drogi do d.py.
Auta po tuningu nie kupie bo drogi do d.py.
Jedynym rozwiązaniem pozostaje tak jak mój ojciec kupic Sobie Suzuki Grand Vitare i mieć w d.pie drogi
Auta po tuningu nie kupie bo drogi do d.py.
Jedynym rozwiązaniem pozostaje tak jak mój ojciec kupic Sobie Suzuki Grand Vitare i mieć w d.pie drogi
Koledzy jako że sudiuję geodezję to zajmę nieco stanowisko w kwestii studzienek.
To że studzienki zapadają się to kwestia osiadania na gruncie i to zawsze studzenka osiada niestety szybciej niż drogi.
Fakt, że po czasie faktycznie są zapadnięte i niestety trzeba z tym żyć. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jest wyprowadzanie studzienek z jezdni.
Pomijam fakt że nasze drogi są poprostu kiepskie.
To że studzienki zapadają się to kwestia osiadania na gruncie i to zawsze studzenka osiada niestety szybciej niż drogi.
Fakt, że po czasie faktycznie są zapadnięte i niestety trzeba z tym żyć. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jest wyprowadzanie studzienek z jezdni.
Pomijam fakt że nasze drogi są poprostu kiepskie.
Nie nie prędkość była O.K., tylko zakręt był za ciasny.
www.japanesetoys.eu – Forum miłośników aut japońskich
- Od: 19 wrz 2009, 20:08
- Auto: była Mazda 323F BA 1,5 Z5 LPG jest auto na "F' 2,0 16V
Ok spoko ja rozumiem grunt itd. ale przecież wszędzie grunt jest inny a studzienki tak samo są poniżej poziomu jezdni. Prosta sprawa na śląsku gdzie grunt jest twardy że nawet rolnicy tam miejsca nie znajdują to studzienka jest zapadnięta.
Jest to efekt pracy panów kładących ten badziew na naszych drogach. Czy studzienki muszą być wkomponowane w asfalt?? nie mogą być po za jezdnią?
Jak przejedziesz kiedyś przez kowalewo w stronę torunia to zauważ coś takiego koło kościoła jest 5 studzienek oddalonych od siebie pewnie nawet nie o 20 metrów i jest jedna obok drugiej nie wzdłuż a w poprzek jezdni i po co to??
Jest to efekt pracy panów kładących ten badziew na naszych drogach. Czy studzienki muszą być wkomponowane w asfalt?? nie mogą być po za jezdnią?
Jak przejedziesz kiedyś przez kowalewo w stronę torunia to zauważ coś takiego koło kościoła jest 5 studzienek oddalonych od siebie pewnie nawet nie o 20 metrów i jest jedna obok drugiej nie wzdłuż a w poprzek jezdni i po co to??
Po p[rostu u nas tak jest głupio że wszystkie vsieci poukładano w drogach a przekładanie tych sieci to potężna kasa i problem i tak musimy pokutować :/
Zauważ, że w momencie kladzenia nowej nawierzchni zazwyczaj poziom studzienek jest ok i zapadają się one po mniejszym lub większym czasie w zależności od gruntu który znajduje się pod studzienką lub osadnikiem.
Zauważ, że w momencie kladzenia nowej nawierzchni zazwyczaj poziom studzienek jest ok i zapadają się one po mniejszym lub większym czasie w zależności od gruntu który znajduje się pod studzienką lub osadnikiem.
No to szczerze powiem, że od samego początku nie jest ok 
No to sieć jest tak położona że 2 studzienki są obok siebie???
Poważnie jadąc najeżdzasz na obie naraz lewym i prawym kołem
No to sieć jest tak położona że 2 studzienki są obok siebie???
Poważnie jadąc najeżdzasz na obie naraz lewym i prawym kołem
Tylko ja nie mowie o studzienkach które są na jezdni 2-5lat tylko o takich świeżo położonych,
więc to nijak sie ma do teori o zapadaniu studzienek
więc to nijak sie ma do teori o zapadaniu studzienek
Jeżeli są dwie obo0k siebie to w tych dwóch miejscach poprostu mogą być jakieą mufy, albo np. te studzienki obsługują dwie różne sieci (tp, kanalizacja, wodociąg itd.) albo dwie sieci się krzyżują.
PHM faktem jest, że polak potrafi i poprostu wykonawca może dać pupy z takim położeniem studzienek.
PHM faktem jest, że polak potrafi i poprostu wykonawca może dać pupy z takim położeniem studzienek.
iceman ale to jest tak sa dwie studzienki obok siebie przejezdzasz 10 metrow i sytuacja sie powtarza są też dwie oboksiebie masakra będę miał aparat to zrobie zdjęcie aż
No to jakies dwie różne sieci mogą iść obok siebie.
Oczywiście tylko gdybam bo najlepiej jest spojrzeć na mapę zasadniczą i po niej idzie wiele wywnioskować
Oczywiście tylko gdybam bo najlepiej jest spojrzeć na mapę zasadniczą i po niej idzie wiele wywnioskować
kolego iceman, wstępnie wiesz może kiedy będzie czas pogrzebać przy tej klimie?
chwaląc się nieskromnie, klima się kompletuje. jeżeli wszystko pyknie i mnie nikt nie wy..ha, to będę miał praktycznie komplet z brakami w postaci obudowy do parownika klimy (to wewnątrz samochodu) i przekaźniki od sprężarki. temat do ogarnięcia 
no to zaje...
jak możesz to ujawnij mi info ile Cie to all wyniosło ;D jak nie chcesz podać tego dla na forum zapodaj PW 
a PHM nie chcesz glinkowania i ręcznego woskowania za 69zl?? albo ktokolwiek inny 
PW
PW
Groupon hyhy
dzięki za info.
Ogolnie myślałem o Tym ale na zime to po ch...
Ogolnie myślałem o Tym ale na zime to po ch...