Wyświetlacz czujnika cofania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez herci62 » 1 cze 2010, 11:00

Forumowicz

Od: 14 maja 2008, 15:22
Auto: mazda-6 2.2D/163 bhp/ 2009

Postprzez Magoor » 28 cze 2010, 22:57

I zamontowałem. Kable puściłem przez otwór lampy. Trzeba mi tylko było je odpowiednio ułożyć, aby się nie przełamały. Ostrożnie przykręciłem lampy aby cały czas pozostało tam uszczelnienie. Zaraz obok lampy jest miejsce do przykręcenia masy. A + wpiąłem tak jak to już ktoś pisał do kabla czerwonego z żółtym paskiem (dość gruby), który prowadzi do świateł stop, w nadkolu co idzie z całą wiązką do góry na tylny słupek. Sam brzęczyk umieściłem za plastikiem co jest pod szybą, gdyż umieszczony w bagażniku był za cichy. Można zamontować czujniki bez zdejmowania zderzaka, tylko trzeba rozsądnie pomyśleć, którędy poprowadzić kable do wnętrza pojazdu – musiałyby wychodzić gdzieś od spodu w okolicach koła zapasowego, a u mnie niestety przez dziurki które były podane na zdjęciu nie przechodzą wtyczki, więc się tak nie dało.

Zamontowałem z samym brzęczykiem i uważam, że to wystarczy. Nie potrzebuję wyświetlacza aby wiedzieć z której strony jest przeszkoda (jak jest to i tak dalej nie pojadę). Ponadto mnie by interesował tylko wyświetlacz podwieszany w podsufitce, a te które są dostępne mają rzecz dla mnie nie przydatną, gdyż źle odbijają się w lusterku i trzeba na nie patrzeć odwracając głowę. Większość wyświetlaczy, które oglądałem odbija obraz góra-dól, ale nieliczne do tego jeszcze mają odbicie lustrzane. A do domowego sposobu zakładania szkoda mi było wydawać spore pieniądze.
Ostatnio edytowano 28 lip 2010, 20:44 przez Magoor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2009, 00:29
Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05

Jazz 1,4 83KM '05
S-max 1,6 160KM' 12

Postprzez leshec » 28 lip 2010, 17:19

witam,
Wlasnie wzialem sie za montowanie czujek w mojej nowo nabytej 6 kombi (wersja UK).
Niestety nie dalem rady... :(

Rozebralem scianki i spod i za cholere nie moglem znalezc jakiejs kostki zeby sie wpiac. Niestety zarowki swiatel cofania sa w klapie bagaznika co baaaardzo utrudnia robote.

Kostka ktora zakreslil jinxior w swoim zdjeciu nie ma nic wspolnego ze swiatlami cofania, bo owszem prad przez nia leci i mozna sie podlaczyc, ale czujki beda dzialac niezaleznie od tego czy auto cofa czy nie.

Chyba nie o to w tym chodzim hm?

Ma ktos na forum doswiadczenie w montazu sensorow cofania w Madzi 6 kombi? Najprostrze czujki z brzeczkiem...

Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki! Myslalem zeby kupic dluzszy kabel i podlaczyc sie do bezpiecznikow, ale moze jest jakies inne prostsze rozwiazanie?

Pozdrawiam
Leszek
leshec

Postprzez Magoor » 28 lip 2010, 20:46

leshec napisał(a):Ma ktos na forum doswiadczenie w montazu sensorow cofania w Madzi 6 kombi? Najprostrze czujki z brzeczkiem...

Czytaj post wyżej.
Obrazek
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2009, 00:29
Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05

Jazz 1,4 83KM '05
S-max 1,6 160KM' 12

Postprzez galantgalant » 28 lip 2010, 21:36

Jakbyś przeczytał uważnie cały wątek trafił byś na to: http://www.bymanne.de/downloader/einpar ... _sport.pdf ,a w twoim przypadku kombi na to: http://www.bymanne.de/downloader/einpar ... _kombi.pdf . Wykorzystaj to bo to dobra pomoc, podpowiem ci byś szukał przewodu czerwono-żółtego, to ten od wstecznych. Podepnij pod niego czerwony od czujników a czarny pod mase.Powodzenia.
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 03:42
Auto: Mazda 6 1.8 TS 2003 hatch

Postprzez leshec » 6 sie 2010, 23:50

Witam ponownie!

Tym razem dalem z kolega rade zalozyc sensory w Mazdzie 6 wersja angielska!

Niestety niektore porady okazaly sie nieprzydatne:

galantgalant napisał(a):Jakbyś przeczytał uważnie cały wątek trafił byś na to: http://www.bymanne.de/downloader/einpar ... _sport.pdf ,a w twoim przypadku kombi na to: http://www.bymanne.de/downloader/einpar ... _kombi.pdf . Wykorzystaj to bo to dobra pomoc, podpowiem ci byś szukał przewodu czerwono-żółtego, to ten od wstecznych. Podepnij pod niego czerwony od czujników a czarny pod mase.

Wydrukowalem powyzsze i okazuje sie ze w mojej wersji nie ma kabli czerwono-zoltych. Musialem przecinac 3 czarne zeby w koncu znalezc wlasciwy. Potem to juz z gorki.

Aha – nie zdejmowalem zderzaka a kable przeciagnalem w otworze pod samym zderzakiem po lewej stronie (takim o przekroju monety 5zl. – zaslepionym gumką) a z gory otworem podluznym pod plastikowym panelem oslonnym. Pomiedzy nimi jest dobre 30cm roznicy – wiec jakis drut z haczykiem do przeciagania kabli bedzie nieodzowny (ja wyciagnalem drut ze starej wycieraczki przedniej szyby).

Jakby ktos potrzebowal wiecej wskazowek to prosze pisac smialo chetnie odpowiem...

Aha – sensory mam z ebaya – 15 funtow – tylko dzwiek.

Pozrawiam i dzieki za info!
leshec

Postprzez barteq58 » 21 lis 2010, 10:50

Panowie, dzięki bardzo za dokładne instrukcje, wczoraj dzięki wam też stałem się szczęśliwym posiadaczem czujników, mimo że o elektryce mam zerowe pojęcie :)

Dodam, że wpiąłem się do tego czerwonego kabelka z żółtym paskiem, nawet go nie rozcinałem, zdjąłem tylko w jednym miejscu izolację i się wlutowałem w niego i elegancko wszystko działa, a myślałem że będę musiał przez całą klapę ciągnąć kabel do żarówki cofania (liftback). Zderzaka nie trzeba zdejmować, jak się zamontuje na wysokości 57 cm jak fabrycznie, a puszczenie kabla tymi otworami co pisaliście jest wprost banalne.

Jakby ktoś potrzebował fotek z montażu w liftbacku to chętnie udostępnię.
Początkujący

Od: 26 sty 2010, 15:01
Auto: ex M6 1.8