Jaka MAZDA 3?
Strona 1 z 1
Witam.10.11 2010 straciłem Mazde 6 kombi 89kW 2002r,to znaczy UKRADLI.Bardzo fajnie mi sie jezdziło byłem zadowolony.Teraz zainteresowałem sie 3,ale nie wiem z jakim silnikiem szukac rocznie robie 15-18tyś km.Kupic ropniaka czy benzynke i z iloma konikami.CZy komfort jazdy jest gorszy od 6 w kombi.Z góry dziekuje za podpowiedz.Pozdrawiam.
- Od: 5 sie 2009, 19:26
- Auto: Mazda 6 .89kw. 2002r.
Mazda 6 GH 95kW
2011r.
Odpowiem tak: Z mojego punktu widzenia parametry silnika zależą od INDYWIDUALNYCH preferencji kierowcy. Są tacy co kochają 'żyłowanie' samochodu, jeżdżą dynamicznie i szybko i to im sprawia frajdę. Inni czują ogromną satysfakcję gdy ich samochód pali 6 litrów i nie jest drogi w utrzymaniu a osiągi są rzeczą drugorzędną. Zapytaj sam siebie co cie bardziej kręci w samochodzie i czego od niego oczekujesz
skoro dobrze jeździło ci się 6 (89kW) to znaczy że możesz spokojnie słabszą 3 nabyć nie ryzykując zawodem. Co do paliwka to ja osobiście polecam silniki benzynowe. Gazujesz takie autko i jeździsz za półdarmo a osiągi wcale nie są gorsze. Awaryjność też nie rośnie. 6 jak zapewne wiesz jest samochodem sporo większym od trójeczki co za tym idzie będziesz miał mniej miejsca (nawet w wersji kombi) ale jeśli nie potrzeba ci dużego auta to kombi w 3 nie odstaje niczym od tego w 6. Powiedziałbym, że nawet ciszej się zachowuje niż w 6. Ogólnie też jest taka reguła że komfort jazdy maleje wraz z wielkością auta (choć tu są opinie trochę podzielone) tzn. 2 będzie mniej komfortowa od 3 a 3 od 6. ty wybierasz
Pozdr 

- Od: 14 lis 2010, 17:16
- Auto: Mazda 626 2.0 136 KM
hmmm 3 w kombi?
bartezm napisał(a):zagloba1987 napisał(a):reguła że komfort jazdy maleje wraz z wielkością auta
masz na mysli wielkosc: mazda 6, zuk, kamaz, bielaz?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kolega jest nowy i troche nie doczytal naszego forum – ale wszystko przed nim
gangi napisał(a):Skąd: Kutno
w kutnie Ci ukradli???? to raczej mala miescina... mam tam korzenie
M3 napewno nie ma komfortu M6 ale przy twoich przebiegach nie powinienes zbytnio narzekac.
silnik? – a wolisz D czy Pb? D – drozszy w obsludze, mniej pali; Pb dokladnie odwrotnie
Dobra, mój post jest o kant tyłka potłuc. Myślami cały czas byłem przy 323... Czemu? Nie wiem i mnie nie pytajcie. ALE
Nieco się chyba zapędziłeś. Akurat tego trzymać się będę, że samochodzy (osobowe) TEJ SAMEJ MARKI z tego samego okresu produkcji mają tym większy komfort jazdy im samochód jest większy. ( np BMW seria 1,3,5,6 albo właśnie mazda seria 2,3,6). Co ma do tego kamaz?
bartezm napisał(a):bartezm napisał(a):zagloba1987 napisał(a):reguła że komfort jazdy maleje wraz z wielkością auta
masz na mysli wielkosc: mazda 6, zuk, kamaz, bielaz?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kolega jest nowy i troche nie doczytal naszego forum – ale wszystko przed nim
Nieco się chyba zapędziłeś. Akurat tego trzymać się będę, że samochodzy (osobowe) TEJ SAMEJ MARKI z tego samego okresu produkcji mają tym większy komfort jazdy im samochód jest większy. ( np BMW seria 1,3,5,6 albo właśnie mazda seria 2,3,6). Co ma do tego kamaz?
zagloba1987 napisał(a):Myślami cały czas byłem przy 323
A widziałeś 323 kombi?
W zasadzie od końca lat osiemdziesiątych tylko 626 były w wersji kombi. I teraz też się to nie zmieniło.
Grzyby napisał(a):A widziałeś 323 kombi?
Hmmm, o ile mnie pamięć nie myli, to 323F(amily) BJ miała być w założeniu takim małym kombiaczkiem. 323P to hatchback, a 323C to cupe

Nie ma się co rozwodzić. Dałem ciała, nie pomyślałem tylko ślepo bezmyślnie zasugerowałem się pierwszym postem wątku. Nie ma usprawiedliwienia. Choć zasadniczo wszystko poza tym podtrzymuję z mojego 1 posta
Zdanie niżej podałem przykład...
więc jak to mogłeś źle zrozumieć?
Pastwienie się musi wam sprawiać kupę frajdy, ale co tam każdy musi mieć coś z życia:) mnie to wali więc miłej zabawy. Pozdro.
bartezm napisał(a):no tutaj napisales prawidlowo – z Twojej poprzedniej wypowiedzi dla mnie wynikalo odwrotnie
Zdanie niżej podałem przykład...
zagloba1987 napisał(a):tzn. 2 będzie mniej komfortowa od 3 a 3 od 6
więc jak to mogłeś źle zrozumieć?
Pastwienie się musi wam sprawiać kupę frajdy, ale co tam każdy musi mieć coś z życia:) mnie to wali więc miłej zabawy. Pozdro.
zagloba1987 napisał(a):więc jak to mogłeś źle zrozumieć?
mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa
gangi napisał(a):A czy są benzynowe silniki lepsze i gorsze chodzi mi o awaryjnosc.
jest podobnie ale szukaj 2.0 – spalanie jak w 1,6
gangi napisał(a):czasami woże 100 kg w bagazniku i wtedy 3 nie zapadie się,ale tylko czasami.
jak czasami to da rade. 100kg – rozumiem 2 trupy kobiet po 50kg? – poszukaj sedana – troche wiekszy bagaznik
Silniki benzynowe mazdy zawsze były, są i (mam nadzieję) będą niezawodnymi konstrukcjami. Co do obciążenia to ja nie mam pojęcia jak jest w 3 ktoś inny musi pomóc. Choć 100 kg (np. pięć dużych walizek lotniczych pełnych ubrań) to całkiem sporo. Nie wiem co tam wozisz (kowadła?:)) ale że ci się zmieści...
gangi napisał(a):Czyli 2 l w benzynie nie bedzie gorsze w osiagach od mojej BYŁEJ.
bedzie zdecydowanie lepiej
pamietaj iz benzyna ma troche inna charakterystyke i lubi byc czasami zakrecona pod czerwone pole aby pokazala co potrafi. Diesel zdecydowanie nie – lepiej sie czuje w srednim zakresie obr. – z tad wrazenie lepszej elastycznosci.
mam oba (diesla i benzynke) i jestem zdania iz w miescie lepiej sprawuje sie benzyna
bartezm napisał(a):lubi byc czasami zakrecona pod czerwone pole aby pokazala co potrafi.
Ojj zdecydowanie... jak wszystkie benzyniaki Madzi

6 jest cięższa od 3 a do tego miałeś dość słabą wersję, więc trójeczka na pewno lepiej będzie szła.
Komfortu nie dostrzeżesz w porównaniu z "miękką 6"
PB jesli w większości po mieście
i to 2.0 a nie 1.6 chyba ze nie bedziesz narzekal za bardzo na 105KM to 1.6 + wysokie obroty i bedzie 
gangi napisał(a):ie wiem z jakim silnikiem szukac rocznie robie 15-18tyś km
PB jesli w większości po mieście

Strona 1 z 1