Podświetlenie nóg kierowcy i pasażera
Witam! Mam pytanie skąd najlepiej (najprościej) będzie podpiąć zasilanie diod led dla podświetlenie nóg??? 

-
ILo
teoretycznie 2 miejsca sa najlepsze:
1) rownolegle podpiac sie do podswietlania stacyjki
2) rownloegle podpiac sie do systemu otwierania drzwi
jak tylko bedzie cieplej tez mam zamiar przeprowadzic taka modyfikacje – na dzien dzisiejszy chce sie podlaczyc pod podswietlenie stacyjki – dzieki temu masz 30 sekundowe swieceniesie podswietlenia po zamknieciu drzwi, a w momencie przekrecania stacyjki zgasnie, tak jak podswietlanie stacyjki
Ja mam za to inny problem, niezbyt wiem gdzie umiescic to oswietlenie tak, aby nie przeszkadzalo ani mi, ani pasazerowi obok i zeby jakims dziwnym przypadkiem nie zachaczyc o to noga...
1) rownolegle podpiac sie do podswietlania stacyjki
2) rownloegle podpiac sie do systemu otwierania drzwi
jak tylko bedzie cieplej tez mam zamiar przeprowadzic taka modyfikacje – na dzien dzisiejszy chce sie podlaczyc pod podswietlenie stacyjki – dzieki temu masz 30 sekundowe swieceniesie podswietlenia po zamknieciu drzwi, a w momencie przekrecania stacyjki zgasnie, tak jak podswietlanie stacyjki
Ja mam za to inny problem, niezbyt wiem gdzie umiescic to oswietlenie tak, aby nie przeszkadzalo ani mi, ani pasazerowi obok i zeby jakims dziwnym przypadkiem nie zachaczyc o to noga...
- Od: 21 lis 2009, 15:32
- Auto: 323F podw.BA 97r (BG3k-ECL)
poprawiłem temat
pytanie, po co wam te podświetlenie?
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Ja podłączyłem pod krańcówki drzwi. A pasek z diodami po stronie pasażera przykleiłem do obudowy filtru kabinowego (za schowkiem), a po stronie kierowcy zrobiłem taki dodatkowy pasek z blachy alu i przykręciłem pod jakąś tam śrubę w okolicach kolumny kierowniczej.
- Od: 25 paź 2008, 20:07
- Auto: Mazda 323F BJ DiTD 2001r
A gdzie najlepiej się podpiąć pod te krańcówki? Za dużo z elektroniką nie miałem doczynienia:) Można do tego dorzucić ściemniacz żeby chwile po zamknięciu jeszcze swieciło?
- Od: 14 maja 2009, 18:47
- Auto: 323f ba '96 z5
PLaster napisał(a):poprawiłem temat
bardziej dla fajnego wygladu, niz zeby cokolwiek to poprawialo
- Od: 21 lis 2009, 15:32
- Auto: 323F podw.BA 97r (BG3k-ECL)
A teraz pytanie za 100ptk:) Wykręciłem krańcówke i podpiołem po nią liswe led (1 przewód połaczyłem z przewodem krańcówki a 2 z masą).Efekt był taki ze przy otwartych drzwiach paliła się lamka w podsufitce a jak zamknąłem listwa led. I gdzie jest błąd?? Powinienem przeciąć ten kabel i wpiąc w niego listwe?
makrelaa89 napisał(a):(1 przewód połaczyłem z przewodem krańcówki a 2 z masą)
pytanie, sprawdź czy na tym kablu jest "+" czy "–" i w jakiej sytuacji (drzwi otwarte czy zamknięte) bo nie pamiętam czym jest sterowane, a poza tym jak chcesz zrobić bez ściemniacza (a nawet i z) to proponowałbym zastosować przekaźnik i wtedy bez znaczenia co i czym sterowane to podłączysz bez problemu i będzie o wiele bezpieczniej.
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
na kabelku nie było kompletnie nic (czerwony z białym paskiem i taką srebrną plamką). Jakbym kabelkami nie kręcił było tak samo:(
tak na przyszłość opis podłączenia przekaźnika
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
A na cholerę jakiś przekaźnik do paru diod
Po prostu diody należy podłączyć pomiędzy +12V i wyłącznik drzwi, a nie pomiędzy wyłącznik drzwi a masę. +12V ma być stałe, czyli takie które jest też bez przekręcania stacyjki.
A sens podświetlania nóg... no niech wam coś spadnie na podłogę pod nogami wieczorem. Miłego macania
albo wożenia latarki. A tak, problem z głowy.
A sens podświetlania nóg... no niech wam coś spadnie na podłogę pod nogami wieczorem. Miłego macania
- Od: 25 paź 2008, 20:07
- Auto: Mazda 323F BJ DiTD 2001r
Również jestem zwolennikiem takiej ozdoby i "pomocy" w ciemnościach. U siebie natomiast zastosowałem patencik z przełącznikiem 4-torowym i 3 pozycyjnym – efektem jest niezależne podświetlenie każdej "strefy na nogi" w zależności od tego, które drzwi są otwarte
lub możliwość ciągłego świecenia się albo całkowite wyłączenie w razie czego...
Przełącznik można dorwać u wujka Alle, a całość jest praktycznie po kosztach + chwila wolnego czasu. A efekt? – moim zdaniem nieco ciekawiej niż palenie się całego auta na raz![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
PS: "+" mam prosto z aku, ponieważ ciągnąłem akurat "bardziej rozbudowaną" instalacje świetlno-prądową w mojej mazdeczce, a "–" w tym wypadku z krańcówek drzwi.
Przełącznik można dorwać u wujka Alle, a całość jest praktycznie po kosztach + chwila wolnego czasu. A efekt? – moim zdaniem nieco ciekawiej niż palenie się całego auta na raz
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
PS: "+" mam prosto z aku, ponieważ ciągnąłem akurat "bardziej rozbudowaną" instalacje świetlno-prądową w mojej mazdeczce, a "–" w tym wypadku z krańcówek drzwi.
323F BJ – ładne autko z silnikiem od motorynki – 1.3
Witam a ja bym chciał się wpiąć bez pośrednio pod kable od oświetlenia podsufitowe i gdzie np. mogą się znajdować te kable gdzieś przy słupku koło bezpieczników i jakie kolory ewentualne może głupie pytanie, ale mam madzie od kilku dni 323 BG 3HB, bo chce żeby Ledy się włączały tak jak światło podsufitowe dzięki za pomoc.
PS też jestem zwolennikiem, bo zawsze gdzieś mi cos spadnie i musze szukać jak pogięty i dlatego chce zamontować Ledy.

PS też jestem zwolennikiem, bo zawsze gdzieś mi cos spadnie i musze szukać jak pogięty i dlatego chce zamontować Ledy.

Die neue Leidenschaft für neue Chancen mazda jeder kann sie nicht enttäuschen essen ein sc mazda WV!
- Od: 12 lis 2010, 02:04
jacko2368 napisał(a):U siebie natomiast zastosowałem patencik z przełącznikiem 4-torowym i 3 pozycyjnym – efektem jest niezależne podświetlenie każdej "strefy na nogi" w zależności od tego, które drzwi są otwarte lub możliwość ciągłego świecenia się albo całkowite wyłączenie w razie czego...
Przełącznik można dorwać u wujka Alle, a całość jest praktycznie po kosztach + chwila wolnego czasu. A efekt? – moim zdaniem nieco ciekawiej niż palenie się całego auta na raz
... no wlasnie... co z tym efektem?
Moze zdjecia "tego sfektu"... prosze
Ja zamontowalem takie ledy w swojej mazdzie tydz temu. meczylem sie z tym kolo 1h ale bylo warto. (dlugo zeszlo ze znalezieniem wlacznika i podlaczeniem go
) mam podlaczone pod gniazdo zapalniczki i zamontowalem osobny wlacznik. postaram sie niedlugo wrzucic zdjecia zeby pokazac jak to wyglada.
Ps. jak bys mogl podac dokladny link do takiego przelacznika to bylbym wdzieczny bo chcialbym tak je przerobic
Ps. jak bys mogl podac dokladny link do takiego przelacznika to bylbym wdzieczny bo chcialbym tak je przerobic
- Od: 11 lis 2010, 00:58
- Auto: Mazda 323C BA 1,3 16V 95r
jak dla mnie to agro tjuning ale nie kazdemu musi sie podobac , mi wystarcza lampka na suficie 
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
bo wiesz oni są alkoholikamirumunn95 napisał(a):jak dla mnie to agro tjuning ale nie kazdemu musi sie podobac , mi wystarcza lampka na suficie

Zawsze mozesz udac sie do ASO i kupic takie cos...
Jest w akcesoriach do modeli Mazdy od 2008r.
Wtedy bedzie to oryginal
... i nie wazne za jaka cene... 
... a swieci na niebiesko
Jest w akcesoriach do modeli Mazdy od 2008r.
Wtedy bedzie to oryginal
... a swieci na niebiesko