Szanowni koledzy
opiszę w tym wątku smarowanie zaworu EGR w M6 po face-liftingu, czyli po 2005 roku Diesel 143 km.
U mnie problem z EGR wyskoczył w trasie i zaświeciła się kontrola trakcji i awaria silnika dokładnie błąd P0401 ( brak recyrkulacji spalin).
Problem był z mechanizmem zaworu EGR zacinał się, o tyle jest to nieciekawe że komputer nie wykaże błędu jeśli zawór całkiem się nie zatnie.
Sam zawór EGR w tym przypadku zbudowany jest z silnika krokowego i mechanizmu sprężynowego z tym, że mechanizm podzielony jest na dwie sekcje zawór grzybkowy z przelotem spalin i mechanizm sprężynowy który powoduje zamykanie powrotne zaworu.
Samo wymontowanie kompletnego zaworu wymaga wymontowania obudowy filtra powietrza (uwaga na mocowania plastikowe na dole obudowy filtra mogą pękać gdyż sklejają się z gumami mocującymi) i rur doprowadzających powietrze od filtra powietrza i do kolektora ssącego, odłączenia rur metalowych doprowadzających i odprowadzających spaliny do i z zaworu, odłączenia przewodu elektrycznego od rozrusznika (poluzowanie wiązki elektrycznej) i wykręcenie 4 śrub mocujących zawór EGR i wypięcie wtyczki elektr. z zaworu. Jest tu trochę zabawy i kilku rodzajów przedłużek i kluczy 12 i 14.
Można spróbować wykręcić sam silniczek krokowy od zaworu (4 śrubki gwiazdkowe) zaznaczam nie próbowałem i wstrzyknąć pod mechanizm sprężynowy smaru wysokotemperaturowego w sprayu.
Ja użyłem smaru Plastilube firmy Henkel tu opis:
http://sklep.beps.com.pl/pdf_datasheet. ... cts_id=264Po nasmarowaniu mechanizm sprężynowy powinien chodzić płynnie. Myślę że producent mógł przewidzieć takie smarowanie gdyż w korpusie mechanizmu sprężynowego jest otwór patrząc od spodu jak również wycięcie od strony silnika krokowego.
W moim przypadku pomogło dlatego opisuję,
Mam zdjęcia tylko jakoś nie mogę ich tu wkleić
Pozdrawiam