Brak odczytu temp. zewnętrznej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lukas_me » 9 lis 2010, 22:34

Witam,

Przewertowałem forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem.
A mianowicie, po wymianie akumulatora brak odczytu temp. zewnętrznej. Po wciśnięciu przycisku AMB (klima automatyczna) na wyświetlaczu pojawiają się tylko cztery kreski.
Wcześnie odczyt był, a nic w elektryce nie grzebałem.

Dodatkowe pytanie.
Dopiero co stałem się posiadaczem Mazdy i zastanawia mnie pewien element. który jest u mnie zamocowany na opaskę (nie wygląda jakby był tak montowany oryginalnie).
Pytanie cóż to jest i gdzie powinno być <co?>

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c6184a5c7b9e5f2.html

Pozdrawiam,
Łukasz
lukas_me

Postprzez Fredo » 10 lis 2010, 08:34

Brak odczytu temp. (kreski) wskazuje na brak kontaktu z czujnikiem. Myślę, że trzeba sprawdzić złącze gdzie podłączony jest czujnik.
Czujnik znajduje się pod zamkiem maski silnika. Widać go po otwarciu maski.

Co jest na zdjęciu ... ?
Sprawdziłem w samochodzie.
U mnie (to co na zdjęciu), jest pod plastikową osłoną, przymocowane obok zamka maski silnika.
Do czego to ?
A może to jest czujnik temp zewnętrznej, a nie to co pisałem wyżej ?
Tamten czujnik jest jakieś 50 cm poniżej zamka maski i "sterczy" pionowo w górę.
Ten ze zdjęcia natomiast jest poziomo po lewej stronie zamka.

Niech wypowiedzą się znawcy, który czujnik jest od czego.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 15 lis 2008, 22:04
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD

Postprzez Tolek » 10 lis 2010, 11:25

Aż się boję. Czy nie jest to niekompletny czujnik poduszki powietrznej, który powinien być zamocowany i zalakowany? <nie powiem>
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 18:08
Auto: Mazda 3, 1.6, 105KM, 2005r.

Postprzez lukas_me » 10 lis 2010, 20:27

Dzięki za odpowiedzi.

Przyjrzałem się bliżej temu czujnikowi ze zdjęcia i faktycznie jest to czujnik Airbagu. U mnie tak wisi bo ten plastik, w którym idzie wiązka kabli, do którego powinien być przymocowany ma odłamane zaczepy.

Może ktoś się wypowie czy jest on kompletny, bo ja nie wiem jak on powinien wyglądać.

Co do czujnika temp, niestety nie ma go w miejscu opisanym przez Fredo :(
Będę miał w weekend więcej czasu to go poszukam.

Pozdrawiam
lukas_me

Postprzez Tolek » 10 lis 2010, 21:19

Z tym czujnikiem wygląda paskudnie. Pod tym linkiem masz odpowiedzi na Twoje pytania viewtopic.php?f=114&t=75860&p=1792902#p1792902 <nauka>
Uzupełnij profil bo za chwile będzie krzyk <klotnia>
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 18:08
Auto: Mazda 3, 1.6, 105KM, 2005r.

Postprzez mazz777 » 14 lis 2010, 15:37

Czujnik temperatury jest pod zdrzakiem od stronu kierowcy (w dolnej czesci chłodnicy)
Ma on forme walca. Aby go zobaczyc musimy zdemontowac osłone pod silnikiem.

Mam link do archiwum pewnego sklepu z jego zdjeciem:
http://allegro.pl/mazda3-mazda-3-05-1-6-citd-czujnik-temperatury-i1298311838.html
Forumowicz

Od: 23 mar 2010, 02:47
Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4