Pytanie o silniczek krokowy
1, 2
Witam, powoli kończy mi sie silniczek krokowy, widać to na wolnych obrotach, czasami spadają nawet do 200 i cała buda sie trzęsie
, i teraz pytanie: Kupić nowy
czy używany, co o tym sądzicie
orientujecie sie może w jakich cenach chodzą nowe i używane
Dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
- Od: 29 kwi 2007, 16:30
spróbuj przeczyścić, u mnie też falowały, lekko bo lekko – tak do 500 spadały. Po remoncie – silnik krokowy nie ruszany, tylko wszystko dokładnie przeczyszczone, zapomniałem co to jest falowanie obrotów 
Co nas nie zabije to wzmocni, najwyżej portfel mocno odchudzi
- Od: 5 mar 2007, 18:18
- Auto: 323f 1.5 '96r.
Był już czyszczony, i nie pomogło
, boje sie kupować używanego bo nie wiem w jakim stanie kupie a swoją drogą nie orientuje sie w cenach .
230 pln
ałaaaaaaaaaaaaaaaa.........
,A ile można dać za używany
a może ma ktoś sprawny silniczek krokowy za rozsądną cene
proszę o info na prv.
Info do moderatora: wiem ze takie coś powinien zamieścić w dziale "Kupię", ale jakby nie było to jest kontynuacja wątka.
Info do moderatora: wiem ze takie coś powinien zamieścić w dziale "Kupię", ale jakby nie było to jest kontynuacja wątka.
witam serdecznie, od jakiegoś czasu mam problem ze swoją mazda 323F 1489 16v z 1995 r. Prawdopodobnie to silniczek krokowy, próbowałem już go przeczyścić ale niewiele to pomogło. w silniczku tym znajduje sie bolec na którym umiejscowiony jest coś w rodzaju grzybka czy kapturka który porusza się na sprężynie mam pytanie czy powinien sie on tylko poruszać tylko minimalnie czy na całej długości bolca. Jeżeli ktoś miał podobny problem z czymś takim prosze o pomoc bo ten problem z obrotami mnie już wykańcza a może to być coś innego? Prosze o dokładną instrukcję .Dziekuje za pomoc.
guglo81 dołączyłem Twój temat do już istniejącego. KyRy
guglo81 dołączyłem Twój temat do już istniejącego. KyRy
-
Gość
Sprawdz czy masz szczelny uklad dolotowy.Konkretnie nieopisales swojego problemu,ale sadze,ze faluja ci obroty.Wiec uszczelnij dolot tasma izolacyjna i bedzie po sprawie albo zrob tak jak w tym linku
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43386
Nie laduj sie w koszta,bo na 80% to rozwiaze twoj problem.Pozdrawiam
Nie laduj sie w koszta,bo na 80% to rozwiaze twoj problem.Pozdrawiam
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Witam
Podlaczam sie pod temat. Czy ktos moglby zrobic fotki albo pokazac na schemacie gdzie ow silniczek krokowy sie znajduje ale chodzi mi o 323F BG 1.6i 16V. Chce go przeczyscic (no chyba ze mi sie nie uda:P) ale nie wiem gdzie on jest.
Dzieky
Podlaczam sie pod temat. Czy ktos moglby zrobic fotki albo pokazac na schemacie gdzie ow silniczek krokowy sie znajduje ale chodzi mi o 323F BG 1.6i 16V. Chce go przeczyscic (no chyba ze mi sie nie uda:P) ale nie wiem gdzie on jest.
Dzieky
M am pytanie moja madzia to 323F BA 97 r powiedzcie gdzie znależć ten silniczek krokowy bo u mnie też wolne obroty czasami siadają i co to może być raz linka obrotomierza zaskoczy a raz leży i jak ją wymienić
Cobretti
Moja Madzinka -http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=091b5e98699a60b2
Moja Madzinka -http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=091b5e98699a60b2
- Od: 19 gru 2007, 21:48
- Auto: mazda 323 F Ba 97 srebrna
KRISMYS – U Ciebie silniczek krokowy znajduje się na przepustnicy, tzn zaraz za tą czarną rurą a przed kolektorami
Czyli tak jak w każdym normalnym aucie
Co do obrotomierza, to gdy nie działa, to prędkość dalej pokazuje normalnie? Bo ten licznik jest w pełni elektryczny, i jeśli prędkościomierz zawsze jest ok, to możliwe że z tyłu na licznikach coś nie łączy.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Co do obrotomierza, to gdy nie działa, to prędkość dalej pokazuje normalnie? Bo ten licznik jest w pełni elektryczny, i jeśli prędkościomierz zawsze jest ok, to możliwe że z tyłu na licznikach coś nie łączy.
Jeśli prędkość jest OK. To musisz wyjąć zegary i sprawdzić te śrubki z tyłu, bo przez nie przechodzi prąd do wskaźników. A z felgami to polecam szukajkę, bo temat był już wiele razy wałkowany.
felixos napisał(a):A ile można dać za używany
100-150 zł powinno wystarczyć. Tak jak piszą koledzy spróbuj przeczyścić i koniecznie sprawdzic szczelność dolotu. U mnie sparciała perforowana guma zaraz za przepływomierzem. Nie było to widoczne dopuki jej nie zgiąłem. oklejenie tasma izolacyja wystarczyło by pozbyc sie drgań.
Ostatnio edytowano 13 sty 2008, 12:13 przez konczek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 13 lis 2005, 15:06
- Auto: Protege LX 1,5 1995r automat,
felixos napisał(a):A ile można dać za używany
100-150 zł powinno wystarczyć. Tak jak piszą koledzy spróbuj przeczyścić i koniecznie sprawdzic szczelność dolotu. U mnie sparciała perforowana guma zaraz za przepływomierzem. Nie było to widoczne dopuki jej nie zgiołem. oklejenie tasma izolacyja wystarczyło by pozbyc sie drgań.
- Od: 13 lis 2005, 15:06
- Auto: Protege LX 1,5 1995r automat,
Mam problem z lekko drgającymi obrotami (wskazówka obrotomierza). Odłączyłem sondę, obroty lekko wzrosły, ale dalej falowały. Po odłączeniu kostki od krokowca obroty tylko lekko spadły. Czy to normalne? Bo u kumpla jak odłączył krokowca w swoim escorcie to silnik mu gasł prawie, a u mnie tylko lekko spadły obroty.
Dodam że na ssaniu silnik pracuje równiutko i wskazówka ani drgnie.
Świece wymieniane, kable WN w dobrym stanie, dolot szczelny.
Dodam że na ssaniu silnik pracuje równiutko i wskazówka ani drgnie.
Świece wymieniane, kable WN w dobrym stanie, dolot szczelny.
- Od: 17 lut 2008, 12:41
- Auto: Mazda 323F BA '97 1.5
Witam..
problem z obrotami ciag dalszy... po przeczyszczeniu przepustnicy, obroty nadal faluja, zamowilem silniczek krokowy do mojej Madzi 323f BA 98r 1.5 silnik i co sie okazuje mechanik mowi ze to nie ten...
sa dwa rodzaje tego silniczka bo sie nei orientuje? oto zdjecie jaki mi wyslal...:
http://img19.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1254411468
prosze o szybka pomoc
problem z obrotami ciag dalszy... po przeczyszczeniu przepustnicy, obroty nadal faluja, zamowilem silniczek krokowy do mojej Madzi 323f BA 98r 1.5 silnik i co sie okazuje mechanik mowi ze to nie ten...
sa dwa rodzaje tego silniczka bo sie nei orientuje? oto zdjecie jaki mi wyslal...:
http://img19.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1254411468
prosze o szybka pomoc
- Od: 29 maja 2010, 22:41
- Auto: Mazda 323 f BA 1.5 98r
1, 2