Swąd spalenizny oraz dym wydobywający się z okolic slnika

Postprzez petru23 » 28 paź 2010, 16:39

Witam,

Dziś z mazdą stało się coś niedobrego. Skończył mi się gaz i przerzuciłem na Pb. Po kilku minutach zauwazyłem wydobywający się spod maski dym. W pierwszej chwili pomyslałem że to spaliny (wiało od tyłu samochodu) ale po zatrzymaniu auta i podniesieniu maski (na wyłaczonym silniku) dym dalej się unosił i czuć było jakby paloną gumę.

Dym wydobywa się spod tej osłony z przodu silnika, tam gdzie chyba jest kolektor. Zauważyłem również, że w miejscu gdzie rura od tłumika wychodzi z silnika (chyba tuż za kolektorem) sa ślady jakiegoś płynu.

Czego to mogą być objawy? Temp silnika wg wskaźnika jest ok (po środku), płynu ubywa ale wycieków nie ma. Co mogło się stać? Na gazie nie zauważyłem takich objawów, dopiero teraz, jak przerzuciłem na Pb w ciągu zaledwie kilku minut tak się stało. Uszczelka pod głowicą?

Do tej chwili z mazdą nie działo się nic. Nawet mechanik, który oglądał ją z miesiąc temu stwierdził iż silnik jest jak najbardziej ok. A tu takie jajko.

edit:

aha, uszczelkę pod pokrywę założyłem tanią, co już skutkuje wyciekami. Widzę, że olej wyciekający spod niej spływa na dół, właśnie tam, skąd wydobywał się dym. Możliwe że to olej ściekł na kolektor czy tam rurę, podgrzał się i stąd te objawy?

Tu widać jak cieknie i ile
Obrazek

Tu widać gdzie ścieka
Obrazek

Dym wydobywał się stąd
Obrazek
Ostatnio edytowano 31 paź 2010, 12:15 przez petru23, łącznie edytowano 1 raz
Sprzedam moją Mazdę, lub zamienię na kombi lub coś innego, większego.
Forumowicz

Od: 7 sie 2010, 18:37
Auto: Była: Mazda 323F BA 1840cm3 96/97r LPG
Jest 3 BL 1.6 LPG 2009

Postprzez esina » 28 paź 2010, 17:27

prawdopodobne, że to wina uszczelki pokrywy zaworów cieknie olej i wali na osłonę kolektora.
Forumowicz

Od: 30 wrz 2009, 18:50
Auto: 323F BA

Postprzez petru23 » 28 paź 2010, 17:31

zapalić na pewno się nic nie zapaliło, bo po zgaszeniu silnika po chwili objawy minęły.
Na 3 zdjęciu widać skąd dym się wydobywa, na 99% jestem przekonany ze tworzy się on w miejscu, gdzie wychodzi rura tłumika.
Nie wiem jaki zapach ma podgrzany olej silnikowy, ale ten, który było czuć był najbardziej zbliżony do palonych opon, bankowo jakaś guma czy coś.

Czyli co, odkręcić ta pokrywę upaćkaną olejem i zobaczyć o co chodzi? Wiem ze głupie pytanie ale do tej pory mój jedyny kontakt z silnikiem to wymiana filtru powietrza oraz uzupełnianie płynów <oczy>
Od spodu rozumiem tez obejrzeć dokładnie na kanale
Forumowicz

Jest 3 BL 1.6 LPG 2009

Postprzez skrzaty » 28 paź 2010, 18:38

chlapnij troche oleju na rozgrzana oslone kolektora to sie dowiesz czy to smierdzi palony olej :) tylko nie przesadzaj bo bedzie Ci dymic caly dzien :)
Forumowicz

Od: 8 lut 2010, 13:01
Auto: 323f BA 1.5 16V 96r

Postprzez petru23 » 28 paź 2010, 23:07

No i chyba zdiagnozowałem przyczynę ;)

Jak widać na zdjęciach, po zdjęciu tej całej osłony oczom mym ukazało się cosik takiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czyli olej zbierany zapewne przez lata w szczelinach. Zapewne podgrzewał się tak, że kipiał na inne rozgrzane części silnika no i parowł, smierdział itp. Wysuszyłem dokładnie szmatką, wybrałem wszystkie zaległości. Cały ten olej. Przy okazji dowiedziałem się że silnik chyba nie był nigdy ruszany i że należy zająć się uszczelkami i innymi gumkami tam znajdującymi się.
Autko po zabiegu troszkę pochodziło na jałowym w celu zagrzania się, troszkę się nim przejechałem i po problemie ani śladu ;)

Przegonię go w weekend, zobaczę czy problem sie pojawi a w najbliższym zasie zajmę się uszczelnieniem silnika ;)

Aha, kto jest producentem org uszczelki pokrywy zaworów? Chciałbym wiedzieć czego szukać poza ASO, oraz co mi ASO zaproponuje (jak dzwoniłem do kilku punktów ASO to nie byli mi w stanie podać producenta uszczelki)
Forumowicz

Jest 3 BL 1.6 LPG 2009

Postprzez michal.j » 29 paź 2010, 00:50

Jak problem będzie sie powtarzał to spróbuj wymienić uszczelke pod kolektorem wydechowym. Ja tak miałem i po wymianie dymu ani sladu. Koszt mały bo uszczelka kosztuje jakies 26zł i wymiana 20, chyba ze samemu pokręcisz srubki.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 17 paź 2010, 12:12
Auto: 323F '97

Postprzez petru23 » 29 paź 2010, 08:30

dzięki, nie omieszkam nadmienić o tym mechanikowi ;)
Forumowicz

Jest 3 BL 1.6 LPG 2009

Postprzez petru23 » 31 paź 2010, 12:27

Wybaczcie że podbijam, ale...
co to za otworek na kolektorze?

Obrazek

Obrazek

edit:
dodam iż powietrze stamtąd ani nie jest zasysane ani nic nie "wieje". Po prostu jest taki otwór i tyle. Nie wiem po co to, skąd to i jak to się tam znalazło. Dopiero wczoraj to zauwazyłem.
Forumowicz

Jest 3 BL 1.6 LPG 2009

Postprzez marcinasss82 » 31 paź 2010, 17:48

tez miałem taki problem z dymem z pod maski i tez był na początku wyciek oleju na kolektor i od tej pory zaczęły się moje problemy z silnikiem ale to długa historia i nie życzę ci tego samego.
Moja rada taka lepiej weź się od razu za usunięcie usterki
Początkujący

Od: 23 maja 2008, 19:35
Auto: Mazda 323F BA 2.0 v6

Postprzez petru23 » 9 lis 2010, 12:19

problem już rozwiązany (info dla potomnych).
Przyczyną, zgodnie z przypuszczeniami, był olej ściekający spod pokrywy zaworów. Po wyczyszczeniu przeszło, teraz założyłem elringowską uszczelkę (te z ASO jak się dowiedziałem tez są Elringa) i jak na razie nie ma nawrotu objawów.
Forumowicz

Jest 3 BL 1.6 LPG 2009