Stukanie w tylnym zawieszeniu?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez gorylla » 26 paź 2010, 12:49

dziaba78 napisał(a):Witam najczęstrzą przyczyną stuków w tylnym zaw. są końcówki drążka stabilizatora.Najtańsze jwr 40zł/szt lewa i prawa strona taka sama,pozdr

Polecam wymianę gum stabilizatorów. To nie są zbyt trwałe elementy zawieszenia naszych Mazd. Poprzednie zmieniałem jesienią ubiegłego roku i lekkie stukanie ucichło. Niestety po przeleceniu obecnie 20tkm znów zaczyna coś popukiwać i mam wrażenie, że znów mogą to być te nieszczęsne gumki.
Jeszcze tylko kilka chwil i na rybki...

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2009, 10:38

Postprzez jekr » 1 lut 2011, 11:24

Witam. Chciałbym przytoczyć przypadek z jakim miałem do czynienia w moim poprzednim wózku,co prawda była to Nubira,ale.... Otóż również coś stukało z tyłu z lewej strony.Jezdziłem do serwisów,woziłem speców w bagażniku po nierównościach i nic .Stukanie było słychać ewidentnie ale nikt nie potrafił zlokalizować przyczyny,tym bardziej ,że nawet dokładne oględziny całego tylnego zawieszenia mówiły ,że wszystko jest O.K. Nie uwierzycie co było powodem. Któregoś dnia pojechałem wymienić olej i tak przypadkowo napomknąłem o tym stukaniu a chłopak ,który wymieniał olej (myślałem ,że to uczeń) powiedział mi ,że to przyczyna wcale nie musi być z tyłu. I trafił!!! Okazało się ,że przyczyną był wybity łącznik stabilizatora z przodu a podczas jazdy rezonans przenosił te stuki i słychać je było z tyłu. Po wymianie tegoż łącznika jak ręką odjął.Byłem tyleż zadowolony co i zdumiony.
Forumowicz

Od: 2 wrz 2009, 19:52
Auto: mazda 5 2.0 CD DPF EXKLUSIVE 143 KM

Postprzez Manfred » 14 lut 2011, 20:09

wszczur napisał(a):wszczur » 4 sie 2010, 22:55
Witam, chciałem podziękować wszystkim za rady na forum. Również miałem stuki w tylnym zawieszeniu. Wnerwiało mnie to niesamowicie. Oczywiście tak jak pisaliście przyczyną były łączniki stabilizatora i dodatkowo luz na poduszkach. Jechałem do szwagra i szybko kupiłem łączniki drążka stabilizatora MOOG po 88,76 zł za sztukę i poduszki stabilizatora YAMATO za 27,23 zł za sztukę. Podczas wymiany okazało się, że zakupione poduszki są jakieś inne. Inercars sprzedał mi pewnie od innego auta. Z racji tego, że nie miałem innych poduszek, szwagier założył mi poduszki z przedniego zawieszenia od Passata B5, koszt 10 – 12 zł za sztukę.

edit:

Chciałem sprostować, szwagier twierdzi, że poduszki były z przedniego zawieszenia Passata B4

Nie piszemy postu pod swoim postem, jeśli jest ostatni w wątku, edytujemy już istniejący.
say
Początkujący

Od: 14 lut 2011, 19:22

Postprzez Grzesko54 » 15 mar 2011, 14:36

Witam ja miałem ten sam problem wielu mędrców szukało i nic ale w końcu trafiłem do dobrego mechanika który polecił wymienić gumy na drążku reakcyjnym i podziałało koszt zakupu kompletu na tył 16 PLN
Grzesko54