Cykanie, stukanie, klekot – 626 GF 2.0l 85KW 115 KM
1, 2
Mam porśbę. w Mazdzie 626 GF 2,0 benzyna, z okolic kolektora (tak mi się wydaje) słychać strasznie głośne klekotanie jak w dieslu, które narasta wraz ze wzrostem obrotów.. Mechanik mi wciska że to jakiś kondenstor i żeby to naprawić to jak igła w stogu siana bo ich jest 16...
klekotanie było przed remontem silnika (pierscienie wszystkie uszczelki góry silnika), który robiłem tydzień temu i po też jest.
filmik: http://www.youtube.com/watch?v=hoOZT2VWKDQ
Bardzo Was proszę o opinie co to może być.
klekotanie było przed remontem silnika (pierscienie wszystkie uszczelki góry silnika), który robiłem tydzień temu i po też jest.
filmik: http://www.youtube.com/watch?v=hoOZT2VWKDQ
Bardzo Was proszę o opinie co to może być.
Ostatnio edytowano 6 paź 2010, 17:50 przez -=[BuBu]=-, łącznie edytowano 1 raz
The history of my cars:

- Od: 26 lut 2009, 14:30
- Auto: Mazda 626 GF 99'
Proszę o poprawne nazwanie tematu
regulowali zawory ? co do czerwonych waltkow proponuje jeszcze dac dluzsze weze
chodzi to wogole na gazie? az sie prosi o pojedyncze magiki 

Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Regulowali zawory i szlifowali płytki. A co do gazu to sie nie znam.. co jest źle? co poprawić ? 
The history of my cars:

Siemka jeździłem wieloma rumplami ale takiego klekotu nigdy nie miałem według mnie to albo źle poskładany motor coś nie dokręcili lub jakaś pierdoła typu klucz na elementach silnika kontrolka oleju działa?
- Od: 29 wrz 2010, 21:45
- Auto: było 626 GD coupe, 626 GW, GALANT E52A, jest MX-6
Przed remontem też tak klekotało... a co powiecie na zawrek pompy oleju? ponoć to niektórym pomogło
The history of my cars:

Witam.Mam taki sam problem.Dźwięk silnika Twojej Mazdy jest identyczny jak u Mnie.Już wymieniłem zaworek,zmieniłem olej na lepszy i oczywiście nic nie pomogło,w przyszły czwartek będę wymieniał zawory i zobaczymy,sam już nie wiem co będzie no ale samo się nie naprawi,coś trzeba z tym zrobić bo można szału dostać.Jak będę po to dam znać.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 25 paź 2010, 18:35 przez Bercik, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 wrz 2008, 18:56
- Auto: Mazda 626 2.0 16V 1996'
Co do Cykania to normalne w tym silniku ! na samym koncu twojego filmu zobaczysz miendzy obudowom filtra powietsznego a pompom oleju jest taka mala kostka z srubom u gury tam to cyka nieraz ale to nic zlego .A co do stukania masz gwarancie na robocizne zajedz i niech zobaczom.
Jakiego Oleju Lejesz do Auta ?
Jakiego Oleju Lejesz do Auta ?
- Od: 22 wrz 2010, 08:14
- Auto: 626 GF 2.0 116 K. 2001. Touring Edition. CX-5 ?
Czyli zaworek nic nie da ? co do gwarancji to akurat na to chyba nie mam, bo przed remontem tez klekotało...
mam zamiar zalać Motula 10w40
coś musi być nie tak i raczej to nie jest normalne, bo przez rok od zakupu nic nie klekotało...
mam zamiar zalać Motula 10w40
coś musi być nie tak i raczej to nie jest normalne, bo przez rok od zakupu nic nie klekotało...
The history of my cars:

BuBu,w mojej Mazdzie nic nie dało a nawet jest gorzej.Może w Twojej Mazdzie pomoże.Spróbuj od tych tańszych rzeczy,czyli zaworek,i olej.Jeśli nie pomoże trzeba szukać przyczyny dalej lub pozbyć się autka ewentualnie zainwestować w dobry sprzęt audio
.Miejmy nadzieje że to tylko zaworek.A jeszcze gdzieś na forum czytałem żeby zwracać uwagę przy kupnie filtra oleju,żeby był oryginał.Z tego co pamiętam to ktoś pisał że znajdują się tam też jakieś zaworki.I jeśli kupisz nieoryginalny to tez będzie podobny efekt "klekotania".Ja osobiście nie sprawdzałem czy to prawda.Powodzenia. 
Noxes,masz racje,sprostuje-Chcę wymienić popychacze.
Sie tak skrobnęło niepoprawnie.Robiłeś to w swoim silniku lub w innym i pomogło że tak zapytam??Czy w ogóle ktoś to robił i pomogło??Niektórzy piszą ze to nic nie da?No to co jeszcze można zrobić z tym klekotaniem to ja już nie wiem.Tak czy inaczej wymieniam popychacze w czwartek. 

moim zdaniem to zawory . często czytałem też że kieliszki lubią w madzi klekotać. luz na zaworach wydech i ssących od 0,23-0,30 zaleca się wybrać po środku.
inne klekotanie to może być wtryski gazu . lubią klekotać u mnie tak właśnie klekoczą .
a co do oleju zalecany syntetyk. Myślę jednak że źle jest przeprowadzony remont silnika.
inne klekotanie to może być wtryski gazu . lubią klekotać u mnie tak właśnie klekoczą .
a co do oleju zalecany syntetyk. Myślę jednak że źle jest przeprowadzony remont silnika.
- Od: 29 sty 2010, 16:53
- Auto: mazda 626 GF 1.8 BEN GAZ 90 KM
Witaj gba341.Remontu jeszcze nie było.Bynajmniej ja nie robiłem.Olej mam teraz pół syntetyk wlany Elfa.No i jeżdżę tylko na benzynie,gazu nie mam.Wcześniej był mineralny i jeden z kolegów na tej stronie poradził mi że mogę zmienić na półsyntetyk bez stresu.Tak tez uczyniłem.Zmian żadnych nie zaobserwowałem.
Witam ,tak sobie pomyślałem dlaczego diesel klekocze? i moje skojarzenie że może prawdopodobnie masz coś z zaworami , lub jego elementami?
-
lukasz2387
Bercik napisał(a):yymmmm....soryy lukasz2387,jak może zdarzyłeś zauważyćlub tez nie chodzi tu o benzynowy silnik,heh...
No właśnie zauważyłem już 6 paź 2010, 17:13

-
lukasz2387
lukasz2387 napisał(a):Bercik napisał(a):yymmmm....soryy lukasz2387,jak może zdarzyłeś zauważyćlub tez nie chodzi tu o benzynowy silnik,heh...
No właśnie zauważyłem już 6 paź 2010, 17:13,ale czemu silnik benzynowy chodzi jak diesel
wina głowicy? ,raczej tego co znajduje się w środku?, jest jeszcze inna możliwośc ,leci rozrząd i tu wcale nie części eksploatacyjne, jedz do porządnego serwisu lub autoryzacyjnego innej marki i się dowiesz na 100% . Tu na forum można gdybac i zgadywac , nikt teko na oczy niewidział i nie słyszał oprucz ciebie.
Poczytaj ze nie tylko ja widziałem i słyszałem na oczy tak zwane "klekotanie"

1, 2