w końcu znalazłem chwilę i werwę aby zaprezentować swoje maleństwo ;]
zaczynając od początku auto przyjechało z Frankfurtu 12.06.1998 za cena 6800DM
jeździło w Polsce w jednej rodzinie,gdzie zostało przerobione na gaz-instalacji II gen.
po nieudanej próbie nabycia ścigacza i wizycie w kraju o nazwie D w celu znalezienia golfa znalazłem niedaleko siebie smutnie stojącą przy chodniku "złotą"mazdę-troszkę zaniedbana wizualnie:(
w sumie wystarczył 1telefon i wizyta na stacji diagnostycznej aby mania została już ze mną i tak oto zostałem jej posiadaczem w dniu 13 lipca 2007 (sam w to nie wierzę,że jeżdżę nią już tye lat i ANI RAZU MNIE NIE ZAWIODŁA) a przejechałem nią już trochę Polski;]
koniec nudzenia czas na trochę ważniejszych faktów
wyposażenie początkowe po zakupie auta przeze mnie:
JMZBG14E200504463
-elktr.szyberdach ale nie oryginał tylko ktoś montował na własną rękę
-szyby na korbkę
-wspomaganie -świetna spr. bo przy obecnych felgach bardzo się przydaję:D
-centralny zamek otwierany z pilota wraz z odcięciem paliwa
-oryg.felgi stalowe '13
-radyjko marki DENON (kaseciak)-jeszcze gdzieś leży w szafie + fabryczne głośniki w przednich drzwiach
moje zmiany po zakupie:
-na początek wymiana wszystkich płynów,filtrów,tylnych amortyzatorów i sprężyn bo podczas wymiany okazało się że jedna jest już pęknięta;/ (jak kupowałem auto wiedziałem,ze 1amortyzator jest do wymiany bo już się rozlał;/ wiec to był początkowy wydatek wliczony w cenę auta)
z racji,iż miałem pojeździć manią parę lat to amorki GAZOWE KAYABY
z biegiem czasy doszły takie same na przód
-wymiana łożysk nad przednimi amortyzatorami
-końcówki drążków+wszystkie gumy
-gumy i tulejki na wahaczach
– 7HJ2x16 felgi z opla vectry B tzw. RIEMSHERY czy jakoś tak ;] + używane oponki PIRELLI P600 195/50 R16
felgi pojeździły chyba 2lata i się znudziły,wiec przyszła pora na mała zmianę i wpadły EMR 7,5HJx16 na oponkach FULDA 195/50 R16 tym razem oponki nówki sztuki
-montaż elektr.podnośników szyb
NASTĘPNIE CZAS NA GRUBSZE ZMIANY WIZUALNE:D
-zmiana koloru podświetlania deski rozdzielczej na niebieski oraz części pulpitu na tzw.BEŻ
-zmiana obicia boczków na drzwiach – naturalna skóra w kolorze jasny kremowy
-montaż końcowego tłumika oryg.robiony specjalnie do renault megane 1,6 16v
-małe zmiany w wizualizacji zderzaków-dokładki własnego pomysłu i własnego wykonania,a mianowicie z przedni zderzak toyoty avensis rok podajże 2000 został tak "pokrojony" ze udało mi się otrzymać dokładki do mojego przedniego i tylnego zderzaka:D
-montaż progów po skróceniu bo jeśli dobrze pamiętam to dedykowane były do A3 czy jakiegoś innego niemieckiego ....;]
razem ze zmiana zderzaków i progami przemalowałem listwy boczne pod kolor nadwozia a przy okazji poprawiłem ubytki i wychodzące z wieku auta niedoskonałości w lakierze malując autko do połowy
-obniżenie o prawdopodobnie 35do40mm poprzez sprężyny zakupione a forum,a przywiezione ponoć
oryginalnie z niemiec na maździe 323f
-obszycie foteli w eko skórkę i materiał podobny do alkantary lub zamszu (eko w nieco innym kolorze niż skora na drzwiach)
-obicie skórą środka kierownicy i mieszka zmiany biegów(skróconego chyba o jakieś 5cm)
-doszła też rozpóreczka na przód własnej roboty:D
-ostatnimi czasy wymiana przednich tarcz i klockow ale klocki i szczęki to standard wymiany co jakiś czas,wiec normalna sprawa ;]
-niestety po zeszłej zimie na 13z glebą musiałem w tym roku poprawiac podłużnicę bo zaczeła ją łapać rdza;/ wiec automatycznie porządnie zostało zalane całe podwozie bitexem z novola
-listwa ze światełkami do jazdy dziennej + halogeny na mokre i ciemne jesienne oraz zimowe wieczory
AUDIO:
-radyjko CLARION-standardowy modelik lecz z nieco innym białym podświetlaniem(normalnie były czerwone i zielone)
-głośniczki przednich drzwi to magnaty 2drożne z osobnymi gwizdkami 16 a tylna półka chyba 20 albo 25 jakiś model max power 3drozne + wzmacniacz magnata-starszy chyba model 360 classic 4x90 watt lub 2x180 w RMSie
PLANY:
-tylna klapa została zaatakowana przez rdze,wiec wymiana lub próba jej ratunku:(
-w związku,iż mania była malowana trzeba by było zrobić jeszcze polereczkę ;/
-może jakaś tuba:D ale tylko wyjmowana bo w bagażniku jest butla z gazu,wiec miejsca nie ma za wiele
-przednia maska tez do małych poprawek bo latka już dają o sobie znać i odpryski niestety są;/:(
-ewentualnie jeszcze jakieś drobne niedoskonałości do usunięcia ;/
OTO I ONA
niestety nie mam fotek z samego początku ale tu są dołożone alumki+ciemne szybki

tutaj już praktycznie z zewnątrz gotowa

zmiana koloru felg na czarny połysk+delikatnie posypany srebrnym brokatem

przed zalozeniemeko skórki na fotele
nakladki na pedały wg.swojej koncepcji z blachy ryflowanej ;] hehe

a tu już eko założona

a tu mała sesyjka z dobrze znanym co po niektórym autkiem
pozdro dla PATRYKA