Odgłosy spod maski

Postprzez rafusmaximus » 10 paź 2010, 15:07

awium napisał(a):skoro mam to jak moge umyslnie tym sterowac sobie?

Maselek nieprecyzyjnie się wyraził jeżeli chodzi o Świeżaków, znaczy się wtajemniczeni zakumali pewnie, ale Ty z tego co widzę powinieneś do nich należeć, bo jesteś na forum nawet dłużej niż ja...

Webasto – to nazwa firmy produkującej ogrzewanie postojowe, oraz dogrzewanie silnika. Domyślam się, że Maselek miał na myśli to drugie... Prawie (!) wszystkie klekoty miały fabrycznie montowane dogrzewanie silnika firmy Webasto...

Inna sprawa, że to co słyszysz, jest od strony kierowcy, a dogrzewacz raczej jest po stronie pasażera... czyli możliwe, że to nic związanego z "Webastem" itp.

awium napisał(a):ale mi to sie wlancza caly rok, tak kojarze ze nawet w lato kiedy jest po 30stopni

to trzeba było napisać tak od razu w pierwszym poście i zaoszczędzić nam pisania postów, które nakierowałyby Cie na "webasto"
Ostatnio edytowano 10 paź 2010, 15:11 przez rafusmaximus, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez awium » 11 paź 2010, 19:34

rafusmaximus napisał(a):
awium napisał(a):
to trzeba było napisać tak od razu w pierwszym poście i zaoszczędzić nam pisania postów, które nakierowałyby Cie na "webasto"

ale ja nie mam webasto juz pisalem no chyba ze przed sprzedarza sprzedawca wyjal mi ten wyswietlacz od tej urzadzenia i cala instalacja jest a tego nie ma jak to sprawdzic?
Początkujący

Od: 21 lip 2009, 22:40
Auto: Mazda 6 hatchback r.2002
MZR-CD 136KM

Postprzez bieski » 11 paź 2010, 20:21

Webasto jest pod maska po lewej stronie za silnikiem. Szukaj tam urządzenia z napisem "Webasto".

Ten wyswietlacz to opcja jest. Nie wszystkie mazdy, które maja webasto, maja ten wyswietlacz.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez rafusmaximus » 12 paź 2010, 11:19

awium napisał(a):ale ja nie mam webasto juz pisalem no chyba ze przed sprzedarza sprzedawca wyjal mi ten wyswietlacz od tej urzadzenia i cala instalacja jest a tego nie ma jak to sprawdzic?

Kurde, czy ja Ci po chińsku tłumaczę? Rozróżniaj ogrzewanie postojowe od dogrzewania silnika! Ogrzewanie postojowe, to jest prawie całość samochodu, czyli silnik i wnętrze, na pilota lub na "jajko", czyli ten wspomniany przez Ciebie wyświetlacz, natomiast dogrzewanie silnika to jak nazwa wskazuje dogrzewa silnik, jest niezależne od kierowcy, działa tylko przy włączonym silniku i przy tzw umownej temperaturze poniżej +7 stopni C – i to właśnie dogrzewanie silnika powinien mieć każdy klekot, aczkolwiek część wersji na UK i Benelux nie miało... Dogrzewanie silnika nie ma żadnego wyświetlacza, jajka, pilota, działa "samo sobie" i jest w tym miejscu, o którym napisał bieski (oczywiście stojąc przodem do silnika i mając podniesioną maskę :) )
Forumowicz

Postprzez awium » 12 paź 2010, 16:38

rafusmaximus napisał(a):
awium napisał(a):ale ja nie mam webasto juz pisalem no chyba ze przed sprzedarza sprzedawca wyjal mi ten wyswietlacz od tej urzadzenia i cala instalacja jest a tego nie ma jak to sprawdzic?

Kurde, czy ja Ci po chińsku tłumaczę? Rozróżniaj ogrzewanie postojowe od dogrzewania silnika! Ogrzewanie postojowe, to jest prawie całość samochodu, czyli silnik i wnętrze, na pilota lub na "jajko", czyli ten wspomniany przez Ciebie wyświetlacz, natomiast dogrzewanie silnika to jak nazwa wskazuje dogrzewa silnik, jest niezależne od kierowcy, działa tylko przy włączonym silniku i przy tzw umownej temperaturze poniżej +7 stopni C – i to właśnie dogrzewanie silnika powinien mieć każdy klekot, aczkolwiek część wersji na UK i Benelux nie miało... Dogrzewanie silnika nie ma żadnego wyświetlacza, jajka, pilota, działa "samo sobie" i jest w tym miejscu, o którym napisał bieski (oczywiście stojąc przodem do silnika i mając podniesioną maskę :) )

rozumiem co do mnie piszesz ale Ty chyba nie wiesz wszystkiego co napisales... pisales najpierw o dogrzewaniu ok pozniej kiedy napisalem ze to mi sie dzieje caly rok to napisales ze czemu tego od razu nie napisalem bo byscie mnie od razu nakierowali na WEBASTO i tu juz raczej nie chodzilo o to dogrzewanie... zaznaczam ze mi sie to tez dzialo powyzej +7 stopni duzo powyzej...
Ostatnio edytowano 16 paź 2010, 10:22 przez awium, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

MZR-CD 136KM

Postprzez rafusmaximus » 12 paź 2010, 19:44

wiem, teraz starałem się jedynie wytłumaczyć czym jest tzw. "webasto" i tylko to.

Ps. wiem o czym pisałem i w tym co pisałem nie doszukuj się wytłumaczenia Twojego problemu... to jedynie info n/t "webasto"
Forumowicz

Postprzez awium » 13 paź 2010, 16:49

rafusmaximus napisał(a):wiem, teraz starałem się jedynie wytłumaczyć czym jest tzw. "webasto" i tylko to.

Ps. wiem o czym pisałem i w tym co pisałem nie doszukuj się wytłumaczenia Twojego problemu... to jedynie info n/t "webasto"

jezeli chciales tylko wytlumaczyc mi i wszystkim to pisz to w taki sposob abys nikogo nie urazil
zwrot "Kurde, czy ja Ci po chińsku tłumaczę?" robi ze mnie glupka (laika) a tak nie jest mysle tzn mam nadzieje z nie miales nic takiego na mysli
Początkujący

MZR-CD 136KM

Postprzez Dejw87 » 13 paź 2010, 22:15

Kolega awium niech się nie bulwersuje ;)
Wg definicji na Wikipedii osoba niekompetentna jest laikiem, ale nie o tym temat :)
rufusmaximus ładnie Ci tłumaczy, a Ty nie dość że piszesz z błędami, to jeszcze nie czytasz ze zrozumieniem i oburzasz się, że ktoś się z tego powodu delikatnie unosi. Więcej pokory ;)
Koniec OT, przepraszam moda :)
Jak jest gorąco, do tego pewnie masz włączoną klimę, to może huczy wentylator? :)
Początkujący

Od: 26 lip 2010, 22:39
Auto: Mazda 6 MZR-CD GY 143 KM 2007 r.

Postprzez awium » 16 paź 2010, 10:20

Dejw87 napisał(a):a Ty nie dość że piszesz z błędami

z jakimi bledami? to ze nie robie polskich znaków to oto Ci chodzi?
Początkujący

MZR-CD 136KM

Postprzez Lorento » 16 paź 2010, 10:31

Z przykrością konstatuję, że raczej ciężkokumaty jesteś :|
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez rafusmaximus » 17 paź 2010, 15:37

awium napisał(a):to pisz to w taki sposob abys nikogo nie urazil
zwrot "Kurde, czy ja Ci po chińsku tłumaczę?" robi ze mnie glupka (laika)

Następnym razem nic nie napiszę, albo zrobię to w esperanto – może wówczas, Twoje infantylne "ego" nie poczuje się dotknięte... :|
Ręce opadają z kim przychodzi tu dyskutować... Człowiek pomaga, to jeszcze nie pasuje zwykłe słownictwo, nad interpretatorzy ze szlachty się znaleźli...
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 17 paź 2010, 17:15

dosyć rafus!
Wystarczy Twojego prześmiewczego stylu w kilku kolejnych postach.
Dostajesz ostrzeżenie.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez rafusmaximus » 17 paź 2010, 19:27

Grzyby napisał(a):dosyć rafus!
Wystarczy Twojego prześmiewczego stylu w kilku kolejnych postach.
Dostajesz ostrzeżenie.

<co?> ... to ironia, Grzyby, ironia wynikająca z irytacji, że co niektórym mózg nie służy m.in. do myślenia, a do bełkotu pełnego ignorancji, ale ok, już się usuwam, zwalniam z komentarzem tolerowanych przez moderatorów "ambitnych" wypowiedzi imbecyli, wedle życzenia (czyt. "bata" moderatora), bo jak to Marie von Ebner-Eschenbach powiedziała: "Mądry ustępuje głupiemu. Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata." – "świata" możesz zamienić sobie na "forum"...
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 17 paź 2010, 20:58

Nie tylko w tym temacie pozwalasz sobie na ZA wiele.
A jeszcze raz i dostaniesz bana za dyskusje w wątku a nie na pw (patrz regulamin – nie gryzie).
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez gasso » 19 paź 2010, 16:44

Witam kolegów i koleżanki!
a propos dziwnych odgłosów spod maski. Kupiłem 3 m-ce temu m6 2.0 136km wymieniłem kompletny rozrząd od tygodnia niepoja mnie dziwne szumy spod maski a mianowice

rano po odpaleniu słychać dziwny szum spod maski cos jakby jakaś rolka sie głośno sie kręciła tak samo gdy rano przejade kilka kilometrów i gasze silnik słychac to dalej przez chwile i póżniej znika. dzieje sie tak tylko przy "zimnym" silniku, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów odgłosów żadnych już nie ma.

wiem może ktos co to moze być?
gasso

Postprzez bieski » 19 paź 2010, 17:37

wcisnij "home" na klawiaturze. Tam jest rozwiązanie twojego problemu <rotfl>
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez rafusmaximus » 20 paź 2010, 00:31

gasso napisał(a):rano po odpaleniu słychać dziwny szum spod maski cos jakby jakaś rolka sie głośno sie kręciła

<co?> <rotfl>
Forumowicz

Postprzez mądry » 20 paź 2010, 01:02

gasso napisał(a):Witam kolegów i koleżanki!
a propos dziwnych odgłosów spod maski. Kupiłem 3 m-ce temu m6 2.0 136km wymieniłem kompletny rozrząd od tygodnia niepoja mnie dziwne szumy spod maski a mianowice

rano po odpaleniu słychać dziwny szum spod maski cos jakby jakaś rolka sie głośno sie kręciła tak samo gdy rano przejade kilka kilometrów i gasze silnik słychac to dalej przez chwile i póżniej znika. dzieje sie tak tylko przy "zimnym" silniku, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów odgłosów żadnych już nie ma.

wiem może ktos co to moze być?

Dogrzewacz silnika. Temperatury spadły dlatego zaczęło działać. <czytaj> forum
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez yager » 20 paź 2010, 20:36

Skoro już o odgłosach mowa, czy to normalne jeśli przy temp. >10stopni C odpalam mojego diesla M6 bez żadnych problemów ale taki metaliczny odgłos jakby na sucho (bez oleju) po 5s już jest ok?
A i z tym dogrzewaniem to fakt poniżej 10stopni słychać jakby "suszara wyła" ale nie od strony pasażera gdzie fakt jest webasto (słychać w nim taki cichutki szum) ale za silnikiem poniżej turbiny.
Przepraszam za doszukiwanie się odgłosów ale jestem przewrażliwiony na punkcie „Szóstki”.(na razie bez awarii)
yager

Postprzez Szfagier » 22 paź 2010, 12:11

To ja się zapytam-czy ktoś w końcu odkrył czym jest spowodowany ten miarowy stukot przy zimnym silniku przez pierwsze 5-10 minut po odpaleniu? Też mi to nie daje spokoju a póki co na ASO mnie nie stać.. :/
Początkujący

Od: 5 lip 2010, 12:23
Auto: Mazda 6 2,0D Kombi 2007