Witam serdecznie.
Mam mazde 626 2.0 GLX 115km 1994r. Pojechałem sobie po pracy nad kanał na chwile relaksu. Siedziałem w aucie i słuchałem muzyki przez jakieś 30 min z wyłączonym silnikiem. Gdy chciałem odjechać napotkała mnie przykra niespodzianka. moja księżniczka nie chciała odpalić. Objawy są co najmniej dziwne: wszystkie kontrolki się świecą, imobilajzer zewnętrzny działa, jednak gdy próbuje odpalić słyszę tylko dziwne tykanie; dobiega ono z pomiędzy silnika a puszki z bezpiecznikami. Zamiast klasycznego dźwięku słychać coś w stylu "cyk cyk cyk cyk". Co mogło się stać? Czy to wina dużej wilgotności powietrza i robi się jakieś spięcie, czy może rozrusznik padł? Aku to na pewno nie jest bo kolega podłączył swój i nic to nie zmieniło.
z góry dziękuje za jakieś wskazówki i pozdrawiam wszystkich
626 nie odpala, dziwnie tyka
Strona 1 z 1
Jeśli akumulator w porządku to może Ci się szczotki w rozruszniku zawiesiły. Postukaj czymś w rozrusznik (tylko z wyczuciem). Pozdro
oki dzieki wielkie, ale niestety nie mam pojęcia który element pod maska to rozrusznik
pozdro
pozdro
-
Czereza
Padł Ci akumulator i tyle.
To tykanie to automat rozrusznika. Przy zawieszonych szczotkach nie ma tykania bo nie jest obwód el zamknięty (tak jakby wogóle rozrusznika nie było), jak już to upalone styki w przekaźniku rozrusznika (automatem potocznie zwany) bądź inne złącza poluzowane, z klemami akumulatora włącznie. Klemy mogły również zaśniedzieć.
Ale jak dla mnie to akumulator stracił pałera
To tykanie to automat rozrusznika. Przy zawieszonych szczotkach nie ma tykania bo nie jest obwód el zamknięty (tak jakby wogóle rozrusznika nie było), jak już to upalone styki w przekaźniku rozrusznika (automatem potocznie zwany) bądź inne złącza poluzowane, z klemami akumulatora włącznie. Klemy mogły również zaśniedzieć.
Ale jak dla mnie to akumulator stracił pałera

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Strona 1 z 1