Kontrolka ciśnienia powietrza w kołach
Strona 1 z 1
Jeżeli z ciśnieniem jest wszystko OK to prawdopodobnie masz uszkodzony któryś z czujników lub co bardzo prawdopodobne masz mazdę na nieorginalnych oponach bez czujników . U mnie to występuje jak zmieniam opony na zimowe (stalówki) które nie mają czujników . Raz zaświeciła mi się kontrolka po jeździe na bardzo nierównej polnej drodze .
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 21 kwi 2008, 16:41
- Auto: Mazda CX-3 2019 USA 2.0 AT 148HP
Mazda CX-9 2021 USA
2.5 AT 250HP
Czujniki są przy oryginalnych felgach. Oczywiście do nieoryginalnych też można takie dokupić w ASO ale niepolecam ze względu na koszta. Ja w oryginałach mam i działają bardzo dobrze jak tylko jest za mało powietrza od razu informują. Teraz kupiłem stalówki pod zimówki i kontrolka ciągle mruga ale już się przyzwyczaiłem i nie zwracam na to uwagi.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
U mnie jest niby ta kontrolka, teraz zmieniłem ogumienie na stalowe 15 i wcale sie nie pali, jak przekrece kluczyk pali sie, uruchomie silnik i gasnie czyli z tego wynika ze nie miałem czujników, a mam oryginalne kola aluminiowe 17 mazdy, zastanawiam sie po co by byla ta kontrolka, jesli nie mam tych czujników, jak jezdzilem na alumach to sadzilem ze je mam, ale nawet zrobilem test spuszczając cale powietrze z jednego z kół i kontrolka nie pokazala ze jest za malo powietrza
- Od: 5 lip 2010, 20:01
- Auto: 3 BK 2009 Sedan 2.0 AT USA
REX130 napisał(a):Podczas jazdy zaczyna mrugać kontrolak niskiego cisnienia powietra w kołach. Co może być przyczyną? Prosze o możliwie szybką odpowiedź. Z góry dziekuje za pomoc.
zmieniłeś opony (z felgami) na zimowe?
Kontrolka TPMS
– miga – uszkodzony czujnik lub brak czujnika lub wyczerpana bateria w czujniku
– świeci ciągle + sygnał dźwiękowy – nieprawidłowe ciśnienie lub temperatura w kole/kołach
Tak "mówi" instrukcja M3
– miga – uszkodzony czujnik lub brak czujnika lub wyczerpana bateria w czujniku
– świeci ciągle + sygnał dźwiękowy – nieprawidłowe ciśnienie lub temperatura w kole/kołach
Tak "mówi" instrukcja M3
- Od: 20 mar 2009, 01:20
- Auto: Była: mazda 3 BK 2.0 110kW AT 2008r USA sedan
Jest: mazda 3 BP 2.0 110kW AT 2023r sedan
Sorry za odkopanie tematu, wiecie jaki jest koszt jednego czujnika?
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
w ASO zaplacilismy niecale 800 za komplet 
Strona 1 z 1