Pęknięta sprężyna w klamce od GW

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pastuch » 9 paź 2010, 18:02

Witam,

nietypowa usterka mi się zdażyła. Mianowicie pękła mi sprężynka trzymająca klamkę na miejscu. Widać to dokładnie na zdjęciu poniżej. Niby pierdoła, ale lubię mieć ogarnięte w aucie zwłaszcza , że to klamka kierowcy. Pytanie mam takie:
1 czy da się ten element wymienić, czy trzeba cały mechanizm klamki podmienić?
2 jak wymontować mechanizm klamki bez rozbierania tapicerki (nie wiem jak odczepić cięgna)?

Z góry dzięki za porady.
Pozdrawiam,
Pastuch
Obrazek
Pastuch

Postprzez thy » 9 paź 2010, 21:21

Pastuch napisał(a):1 czy da się ten element wymienić, czy trzeba cały mechanizm klamki podmienić?

Wymieniasz tylko widoczny element (rączka+przykręcona blacha ze sprężyną).
2 jak wymontować mechanizm klamki bez rozbierania tapicerki (nie wiem jak odczepić cięgna)?

Odkręcasz widoczną śrubę, wyjmujesz blachę spod tapicerki i spokojnie śrubokrętem (ew. chudnym i prostym palcem o ile posiadasz) wyczepiasz cięgna spod blachy. Montaż odwrotnie.
pozdrawiam,
thy
v8 lover
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2008, 21:49
Auto: Lexus LS400
tatkowóz
.
Jazz 1.2 iDSI
dzieciowóz
.
było fajowe 626 ditd
silverlight beauty...

Postprzez Pastuch » 10 paź 2010, 12:49

Dzięki za odpowiedź.
Przy oględzinach próbowałem odczepić te cięgna, ale jakoś mi nie poszło za dobrze. Wolałem zapytać może jest jakaś tajna technika :)
Nabędę nową klamkę to trzeba będzie się przyłożyć do demontażu.
Pastuch

Postprzez thy » 10 paź 2010, 15:38

Przy odczepianiu cięgien zasada jest jedna i do tego prosta, najpierw plastik zabezpieczający przed samoistnym wysunięciem cięgna, później drut cięgna. Montaż odwrotnie.
pozdrawiam,
thy
v8 lover
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2008, 21:49
Auto: Lexus LS400
tatkowóz
.
Jazz 1.2 iDSI
dzieciowóz
.