Opinie o Fiat Punto II
1, 2
Ja polecę jeszcze jeden z modeli fiata,a mianowicie Seicento. Wydaje mi się ze to dobry trop,ponieważ: wersja silnikowa 1.1 nie jest taka najgorsza,meijsca w srodku w miarę pod dostatkiem, a samo auto ekonomiczne i tanie w utrzymaniu.
- Od: 28 sie 2010, 10:46
Przepraszam,ale ja potrzebuje samochód (czyt. auto rodzinne) a nie seicento. ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 1 sty 2010, 21:55
- Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r
Właśnie oddałem, mojego HC znajomemu do warsztatu i odebrałem na kilka dni Lanosa 1,5 z przebiegiem 190kkm, jest to jakaś firmówka którą kupił za 3kpln jako samochód dla klientów gdy zostawiają mu coś do roboty.
Powiem szczerze ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym autem. Jest dużo miejsca w środku, porusza się dość sprawnie, mimo iż wymaga jeszcze sporo pracy. W porównaniu z Punto jest w nim dużo więcej miejsca. Niestety spalanie wyszło w nim bardzo dużo, ale to chyba sonda padła w nim.
Wydaje mi się ze takiego lanosa wyrywasz za 7kPLN do tego dobra sekwencja i jeździsz za darmo.
A czy zastanawiałeś się jeszcze nad innymi autami ?
Ja mógłbym podrzucić ci jeszcze Hyundai'a Accenta, Lantrę – odrobinę większa, albo najtańszy i najmniejszy ale na pewno mocno praktyczny Atos. W Accencie i Lantrze będziesz miał pewni klimę i pełną elektrykę.
Jedynym problemem Hyundaia z tego okresu jest korozja. Ceny są absurdalnie małe a auta uchodzą za bardzo poprawne woły robocze.
W porównaniu z Lanosem na pewno nie usłyszysz specyficznego głuchego dudnienia blach -przy zamykaniu drzwi. To jest jak dla mnie najwięszy minus Deawoo :–)
Powiem szczerze ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym autem. Jest dużo miejsca w środku, porusza się dość sprawnie, mimo iż wymaga jeszcze sporo pracy. W porównaniu z Punto jest w nim dużo więcej miejsca. Niestety spalanie wyszło w nim bardzo dużo, ale to chyba sonda padła w nim.
Wydaje mi się ze takiego lanosa wyrywasz za 7kPLN do tego dobra sekwencja i jeździsz za darmo.
A czy zastanawiałeś się jeszcze nad innymi autami ?
Ja mógłbym podrzucić ci jeszcze Hyundai'a Accenta, Lantrę – odrobinę większa, albo najtańszy i najmniejszy ale na pewno mocno praktyczny Atos. W Accencie i Lantrze będziesz miał pewni klimę i pełną elektrykę.
Jedynym problemem Hyundaia z tego okresu jest korozja. Ceny są absurdalnie małe a auta uchodzą za bardzo poprawne woły robocze.
W porównaniu z Lanosem na pewno nie usłyszysz specyficznego głuchego dudnienia blach -przy zamykaniu drzwi. To jest jak dla mnie najwięszy minus Deawoo :–)
..::Born To Rise Hell::..
CO Wy chcecie od seiczento
Kumpel ma i mieści się całą rodziną, z rocznym dzieckiem i wózkiem.
Jak się zapytałem jak sie ze wszystkim mieści to mi odpowiedział, że kiedyś ludzie rodziną do malucha na wakacje sie mieścili
Wszystko zależy jak się poukłada
Kumpel ma i mieści się całą rodziną, z rocznym dzieckiem i wózkiem.
Jak się zapytałem jak sie ze wszystkim mieści to mi odpowiedział, że kiedyś ludzie rodziną do malucha na wakacje sie mieścili
Wszystko zależy jak się poukłada
JohnnyB napisał(a):Ja mógłbym podrzucić ci jeszcze Hyundai'a Accenta, Lantrę – odrobinę większa, albo najtańszy i najmniejszy ale na pewno mocno praktyczny Atos. W Accencie i Lantrze będziesz miał pewni klimę i pełną elektrykę.
Wszystko okey,ale ceny części zamiennych..są dość spore.
AlbatrosGrodno napisał(a):Wszystko okey,ale ceny części zamiennych..są dość spore.
sporę ?
Przepraszam których częśći ?
filtry, paski, rozrząd, pomy wody, świece, kable kosztują groszę w porównaiu z Mazdą.
Jeśli różnica w cenie na poziomie 10% w porównaniu z fiatem to jest dla Ciebie drogo, to sam sobie odpowiedziałeś co chcesz kupić.
Ja jeżdżę Hyundaiem Coupe ale silniki jest tu już 2.0 i nie zauważyłem aby było drogo. Powiem nawet że jest strasznie tanio.
Moje auto jest na etapie doprowadzaniu do stanu idealnego.
Robiłem w nim troszkę i wiem co ile kosztuję.
A wiec to co kupiłem do tego auta na samym początku to:
– kompletny rozrząd z pompą wody,
– paski wieloklinowe, wielorowkowe – 3 sztuki,
– świece – 4 sztuki,
– miska olejowa – oryginał
– uszczelka pod pokrywą zaworów – oryginał
– Filtry oleju, paliwa, powietrza – oryginalne kosztują średnio po 15-20 PLN za sztukę
– 4 litry oleju Elf Exelium LDX 5w40
– 5 litrów płynu chłodniczego
wszystko z IC z zniżką na poziomie 15% zapłaciłem poniżej 700 PLN.
Ja za tyle nie kupię rozrzązdu do mojej Madzi!!!
i to jest drogo ?
Z kompletne hamulce do Mazdy 6 zapłaciłem 600 PLN, do Hyundaia zapłaciłem 400 ale dodatkowo musiałem zakupić łozyska, bo w moim modelu musisz je wymienić przy wymiane hamulców, to było najdrozszę co póki co do niego kupiłem (+ 2x150 za łożyska razem 700 PLN za Hamulce, ale to akurat specyfika rozwiazania hamulców w HC z przodu do pewnego rocznika, piasta jest na tarczy).
W porównaniu z Mazdą Hyundaj jest naprawdę tani, no i według mnie w porównaniu z Lanosem Accent jest wykonany lepiej, a porónując z Punto jest poprostu większy. Jesli miałbyś Accenta i Lanosa poronywać z fitem to z Bravo już powinieś je pozycjonować nie z Punto.
Jest tam taki silniczek 1,3 nie pije to wielkich ilości a części w porównaniu z moją Coupe będą na pewno jeszcze tańsze.
Wejdź sobie na stronę InterCars i zobacz co ile kosztuje,
Poza tym samochód jest od tego aby jeździł a nie cały czas go serwisować i serwisować.
Kup auto 1kPLN tańsze i będziesz miał kase na częsci.
Pozdrawiam,
Marcin,
JohnnyB napisał(a):Wejdź sobie na stronę InterCars i zobacz co ile kosztuje,
Nie muszę.Pracuję w Inter Carsie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ale pamiętam jak kiedyś kolega kupował do accenta kawałeczek jakiegoś wężyka i zapłacił za niego 500zł bo to org.
a fiat punto to niby limuzyna w porównaniu do seicento?AlbatrosGrodno napisał(a):Przepraszam,ale ja potrzebuje samochód (czyt. auto rodzinne) a nie seicento.
nie powiedzialbym ze punto to auto rodzinne.
AlbatrosGrodno napisał(a):Nie muszę.Pracuję w Inter Carsie
w takim razie w czym problem :–)
AlbatrosGrodno napisał(a):Ale pamiętam jak kiedyś kolega kupował do accenta kawałeczek jakiegoś wężyka i zapłacił za niego 500zł bo to org.
Życie, zdarza się ze niestety pewne części są droższe, ale to że jakiś wężyk kosztował 500 nie znaczy że jest to czesć eksploatacyjna którą każdy wymienia.
Części eksploatacyjne są tanie, dużo tańsze niż do każdego innego Azjaty – nie liczę Deawoo :–).
Ja w IC za miskę olejową – oryginał -zapłaciłem 170 PLN, w mojej firmowej w Vectrze B za miskę z ASO krzyczeli 1500 PLN!!!
Koło dwumasowe ze sprzęgłem do mojego auta kosztuje 3kPLN – to jest dużo!!
Rozejrzałem się za takim Akcentem na alledrogo,ale nie ma w czym wybierać.
Od Punta II wolałbym Clio II po lifcie.
Ostatnio kupiłem takie z 2003 roku, z klimą ABS, elektryką, wspomaganiem, za niecałe 8 tys.
Samochód za te pieniądze był zapuszczony, ale powoli przywracam go do stanu używalności.
Ostatnio kupiłem takie z 2003 roku, z klimą ABS, elektryką, wspomaganiem, za niecałe 8 tys.
Samochód za te pieniądze był zapuszczony, ale powoli przywracam go do stanu używalności.
1, 2