znacie jakiś dobry sposób zeby przykleić ww listwe?
jedne drzwi przednie pasażera miałem malowane i listwa była zdejmowana, widze że ori jest przyklejona na taśmę dwustronną, ta została tak samo zrobiona, niestety zaczęła odchodzić od strony drzwi tylnych i dodatkowo wygina się lekko w dół i teraz nie wiem czy ponownie taśma zda egzamin w przypadku tego że listwa lekko się wygina i będzie lekkie napręzenie po wyprostowaniu i przyklejeniu
zo polecacie? jakieś kleje etc? może ta tasma tylko jakiejś lepszej firmy?
czym przykleić listwe na drzwiach?
Strona 1 z 1
Robiłem taki zabieg u siebie. Potrzebne narzędzia to:
– papier ścierny 220 do drewna aby wyczyścić wewnętrzna stronę listwy,
– benzyna kosmetyczna do odtłuszczenia około 50 ml
– taśma dwustronna do klejenia plastyku i metalu za 20 zl – do kupienia w Castoramie lub zwykłym sklepie z lakierami do samochodu lub motoryzacyjnym. Kup sobie dopasowaną. Najlepiej zmierz szerokość listwy;
– opalarka lub zwykła suszarka do włosów aby przed przyklejeniem podgrzać delikatnie klej na taśmie bez zrywania taśmy ochronnej na powierzchni klejonej do lakieru
– ostre nożyczki
– wacik kosmetyczny lub dobry ręcznik papierowy do wytarcia
Musisz bardzo delikatnie odrywać, bo może pęknąć listwa. Zastosowałem jeszcze płyn do mycia szyb aby przed benzyna kosmetyczna dodatkowo odtłuścić miejsce przyklejenia taśmy na listwie i na lakierze. Jak ją już oderwiesz to umyj pod ciepła wodą najpierw, to resztki taśmy powinny łatwiej schodzić, a tego co się nie uda potraktuj benzyną kosmetyczną i papierem ściernym w miarę delikatnie. Stara taśma dość ciężko schodzi, ale da się ją usunąć – troszku czasochłonne, ale możliwe do wykonania. Na koniec jak będziesz przyklejał, to nie zdejmuj od razu taśmy zabezpieczającej od strony przyklejanej do lakieru tylko podgrzej ją, bo przy tej temp. może nie trzymać za dobrze. Ważne, aby pożądanie odtłuścić nawierzchnie listwy i lakieru pod taśmę. Odklej fragment taśmy i stopniowo pociągaj taśmę zabezpieczającą i przyklejaj do lakieru, dociskając dość mocno. Staraj się nie odrywać bo później nie będzie dobrze trzymać i równo kleić. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam.
– papier ścierny 220 do drewna aby wyczyścić wewnętrzna stronę listwy,
– benzyna kosmetyczna do odtłuszczenia około 50 ml
– taśma dwustronna do klejenia plastyku i metalu za 20 zl – do kupienia w Castoramie lub zwykłym sklepie z lakierami do samochodu lub motoryzacyjnym. Kup sobie dopasowaną. Najlepiej zmierz szerokość listwy;
– opalarka lub zwykła suszarka do włosów aby przed przyklejeniem podgrzać delikatnie klej na taśmie bez zrywania taśmy ochronnej na powierzchni klejonej do lakieru
– ostre nożyczki
– wacik kosmetyczny lub dobry ręcznik papierowy do wytarcia
Musisz bardzo delikatnie odrywać, bo może pęknąć listwa. Zastosowałem jeszcze płyn do mycia szyb aby przed benzyna kosmetyczna dodatkowo odtłuścić miejsce przyklejenia taśmy na listwie i na lakierze. Jak ją już oderwiesz to umyj pod ciepła wodą najpierw, to resztki taśmy powinny łatwiej schodzić, a tego co się nie uda potraktuj benzyną kosmetyczną i papierem ściernym w miarę delikatnie. Stara taśma dość ciężko schodzi, ale da się ją usunąć – troszku czasochłonne, ale możliwe do wykonania. Na koniec jak będziesz przyklejał, to nie zdejmuj od razu taśmy zabezpieczającej od strony przyklejanej do lakieru tylko podgrzej ją, bo przy tej temp. może nie trzymać za dobrze. Ważne, aby pożądanie odtłuścić nawierzchnie listwy i lakieru pod taśmę. Odklej fragment taśmy i stopniowo pociągaj taśmę zabezpieczającą i przyklejaj do lakieru, dociskając dość mocno. Staraj się nie odrywać bo później nie będzie dobrze trzymać i równo kleić. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
super dzieki pomogłeś 
zrobiłem wszystko elegancko odtłuściłem, kleiłem grzejąc opalarką
tylko jedna listwa troszke krzywo, minimalnie się wygięła ale na pierwszy rzut oka nie widac, kiedyś się poprawi bo i tak jedną listwe mam do wymiany bo ułamana jest delikatnie
dzięki jeszcze raz
zrobiłem wszystko elegancko odtłuściłem, kleiłem grzejąc opalarką
tylko jedna listwa troszke krzywo, minimalnie się wygięła ale na pierwszy rzut oka nie widac, kiedyś się poprawi bo i tak jedną listwe mam do wymiany bo ułamana jest delikatnie
dzięki jeszcze raz
- Od: 26 wrz 2010, 21:56
- Auto: była Mazda 323F BJ 2.0 DiTD
jest Ducato
Proszę bardzo. Przyjemność po mojej stronie
Moja też się wygieła, ale ja delikatnie wygoiłem w drugą stronę i gra muzyka
do tej pory. Pozdrawiam.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Strona 1 z 1