Sonda lambda
sonda mierzy resztkowa zawartosc tlenu, wedlug ksiazki:
mam nadzieje ze Ci pomoglem troche
\
zadanie domowe:
przeanalizowac wyniki
podobnych tematow bylo juz troche na forum![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- – rozgrzac silnik
– pozostawic silnik wlaczony na biegu jalowym
– wyjac wtyczke sondy lambda i miedzy sonde a mase podlaczyc woltomierz
– podniesc obroty o okolo 300 rpm voltomierz powinien wskazywac napiecie ok. 0,55V
– nastepnie kilkakrotnie na chwile zwiekszyc obroty obserwujac woltomierz
– przy zwiekszaniu obrotow napiceie powinno wynosic 0,5-1V
– przy zmniejszaniu obrotow woltomierz powinien wskazywac 0-0,4V
– gdy wartosci te sa nie osiagalne sonda do wymiany
mam nadzieje ze Ci pomoglem troche
zadanie domowe:
przeanalizowac wyniki
podobnych tematow bylo juz troche na forum
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

- Od: 5 maja 2008, 22:40
- Auto: Mazda 323f '91 1.8 SOHC 16V
u mnie napięcie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu waha sie miedzy 0-0,5 v to dobrze czy źle?? wyskoczył mi błąd sondy wcześniej
- Od: 23 maja 2009, 19:20
- Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport
Nie jest to wartość prawidłowa. Ma oscylować od granic zera do granic jednego volta(przeważnie od 0,1-0,9V). Jeżeli oscylacja kończy się na ok 0,5V, a paliwo/powietrze dochodzi bez przeszkód to sonda do śmieci-jeździsz teraz na ubogiej mieszance i moc silnika jest słabsza. Pomijam fakt szybszego przegrzewania głowicy. Wiem to po sobie bo walczę z sondą(wartości mam te same co wymieniłeś+czasem wogóle na wolnych obrotach brak oscylacji-dopiero rusza jak się przegazuje do 5-7 tyś obr). Jej odkręcenie kluczami z dożywotnią gwarancją+dwu metrowa rura jako przedłużka i nawet palnikiem miejscowe podgrzanie, nie daje rady...
- Od: 6 maja 2010, 21:25
- Auto: R2 4V
Tylko najlepsze jest to, że teraz zamiast błędu 23 wywala mi błąd 03. nie wiem czemu... A ile taka sonda uniwersalna kosztuje jaki to wogóle model jest? No niby moc silnika jest ok a spalanie w 8 literkach się mieszczę, trasa na spokojnej jeździe do 7 litrów spokojnie się mieszczę.
To ja się przyłącze do tematu. Problem występuje w 626, ale to chyba w niczym nie przeszkadza, a mój problem jest następujący; sonda pokazuje mi około 2.5V. O co w tym chodzi? Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
W to chodzi ze nie chodzi
ale dziwne zeby az tyle pokazywala...
noxes napisał(a):To ja się przyłącze do tematu. Problem występuje w 626, ale to chyba w niczym nie przeszkadza, a mój problem jest następujący; sonda pokazuje mi około 2.5V. O co w tym chodzi? Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Rozgrzałeś uprzednio porządnie wydech krótką jazdą? Jeżeli tak i takowe napięcie występuje na kablu sygnałowym sondy, to czujnik tlenu do śmieci; Wartości na niej mają oscylować między 0,2-0,9V, zarówno na wolnych obrotach, jak i na podwyższonych. Przygotuj się jak będziesz montował nową, że starą-fabryczną trza będzie potraktować siłowo+nagrzać do czerwoności kolektor w tym miejscu(jak u mnie). Wszelakie penetratory od razu możesz odrzucić-nie dojdzie tam nic, bo jest podkładka, która zapewne się zespawała razem z sondą do kolektora przez tyle lat.
- Od: 6 maja 2010, 21:25
- Auto: R2 4V
win386 napisał(a):Rozgrzałeś uprzednio porządnie wydech krótką jazdą? Jeżeli tak i takowe napięcie występuje na kablu sygnałowym sondy, to czujnik tlenu do śmieci; Wartości na niej mają oscylować między 0,2-0,9V, zarówno na wolnych obrotach, jak i na podwyższonych. Przygotuj się jak będziesz montował nową, że starą-fabryczną trza będzie potraktować siłowo+nagrzać do czerwoności kolektor w tym miejscu(jak u mnie). Wszelakie penetratory od razu możesz odrzucić-nie dojdzie tam nic, bo jest podkładka, która zapewne się zespawała razem z sondą do kolektora przez tyle lat.
Pisząc czujnik tlenu masz na myśli przepływomierz? A sondę da się odkręcić bo już ją odkręcałem
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
dzisiaj sprawdziłem dokładnie na rozgrzanym silniku. Napięcie na cyfrowym mierniku oscylowało w granicach 0,1- 0,8 V w zależności od obrotów. Więc dlaczego na testerze wywala mi błąd sondy?
Bo może czas jej działania jest bardzo długi 
Jak za długo łapie prawidłowe wartości to już jest na skraju wydolności i już może łapać błąd.
Za uniwersalną sondę jedno przewodową w IC płaciłem jakieś 60 złotych.
Jak za długo łapie prawidłowe wartości to już jest na skraju wydolności i już może łapać błąd.
Za uniwersalną sondę jedno przewodową w IC płaciłem jakieś 60 złotych.
szybkie pytanie mam apropo sondy
czy sonda z 1.8 SOHC bg podejscie do 1.8 DOHC bg? to to samo czy cos innego ?:)
i zeby tematu dodatkowego nie zakladac, jak wyglada sprawa z cewka zaplonowa? pasuje z sohc do dohc ?
czy sonda z 1.8 SOHC bg podejscie do 1.8 DOHC bg? to to samo czy cos innego ?:)
i zeby tematu dodatkowego nie zakladac, jak wyglada sprawa z cewka zaplonowa? pasuje z sohc do dohc ?

- Od: 4 mar 2008, 01:41
- Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp
cewka pasuje, a czy sonda też pasuje to nie wiem, wg mnie powinna pasować, bo jedna i druga jest 1 przewodowa, gwint też pewnie ma taki sam
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
Mam problem i nikt nie chce mi odpowiedzieć, czy jesli komp Po resecie najpierw pokazuje błąd 03 – aparat zaplonowy a po przejechaniu kilku kilometrów znika błąd 03 2 pokazuje 21 – sonda to czy moze byc po prostu cos z komputerem? Mam tak caly czas, w kółko po resecie, to bardzo dziwny objaw, pomoże ktos?
Jak wam się udało odkręcić sonde? Ja właśnie z tym walcze i już klucz pokrzywiłem
Lepiej na ciepłym czy na zimnym? na logike na zimnym, ale z tego co szukałem niektórzy twierdzą że na ciepłym łatwiej poszło...
Są jakies sposoby na to?
Lepiej na ciepłym czy na zimnym? na logike na zimnym, ale z tego co szukałem niektórzy twierdzą że na ciepłym łatwiej poszło...
Są jakies sposoby na to?
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

- Od: 7 mar 2008, 14:40
- Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6
kurde nie idzie, spryskałem wd40 wczoraj wieczorem, dziś też... rozgrzałem wydech i dalej chyba nawet nie drgnęło 
zakładałem że na ciepłym się rozszerzy wydech i mocniej sonde zaciśnie, ale też można założyć że otwór na sonde też się rozszerzy – będzie miała luźniej
teoretycznie...
pozdr.
zakładałem że na ciepłym się rozszerzy wydech i mocniej sonde zaciśnie, ale też można założyć że otwór na sonde też się rozszerzy – będzie miała luźniej
pozdr.
/ Jaro, pozdr.
323 BestGeneration[*]

323 BestGeneration[*]

- Od: 7 mar 2008, 14:40
- Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6
wiesz, to jest jak z filtrem paliwa
dostep tak [tiiit] ze 3 godziny roboty i przeklenstw
lepiej oddac do serwisu, zawolaja na poczatku 20-30 zl za wymiane a beda sie ztym meczyc pol dnia
lepiej oddac do serwisu, zawolaja na poczatku 20-30 zl za wymiane a beda sie ztym meczyc pol dnia

- Od: 4 mar 2008, 01:41
- Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp