Problem z zamkiem.
Strona 1 z 1
Witam. Od początku jak kupiłem samochód nie można było go otworzyć kluczykiem. Nie był to duży problem bo jest centralny z pilota ale teraz chciałbym to naprawić. Kluczyk wchodzi normalnie w zamek ale nie chce się przekręcić. Może to dlatego że nigdy nie był używany i zamki mogły w środku zardzewieć albo coś. I nie wiem co teraz zrobić. Może wystarczy tylko rozebrać te zamki i jakoś nasmarować w środku albo coś w tym rodzaju.
Przychodzisz na ten świat jako oryginał, nie odchodź z niego jako czyjaś kopia...
- Od: 21 maja 2009, 18:13
- Auto: Mazda 323f 1,5 16v 95r
Są dwie opcje. Albo tak jak mówisz zastał się od nieużywania, albo jest nie od tego kluczyka. Najlepiej weź np: WD-40 i wpsikaj przez dziurkę od kluczyka. Odczekaj trochę, psiknij znowu i próbuj przekręcić kluczyk raz w jedną raz w drugą. Jeśli po wielu próbach nie puści pozostaje go rozebrać.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
ja tez mialem podobny przypadek, że nie mogłem otworzyć madzi z drzwi kierowcy. Ty masz na tyle lepiej, że masz pilota
Ja musiałem biegać w koło auta i otwierać albo bagażnikiem albo drzwiami pasażera. U mnie zardzewiał zamek w środku. Piskanie wd nic nie pomogło konieczne było rozebranie całego zamka. Wyjęcie wszystkich tych blaszek OSTRZEGAM jak będziesz to robił układaj sobie wszystko część po części którą wyjąłeś bo później się możesz nie połapać A i jak już wszystko wyciągniesz to nie oszczędzaj na WD 40
a tak na marginesie TERAZ już sobie założyłem pilota w razie W heh ;p
- Od: 24 wrz 2009, 09:55
- Auto: Mazda 323F 95r. 1.5 16V DOHOC
hmm, jak się teraz do tego zamka dobrać? myślałem ze wystarczy zdjąć boczek drzwi i wszystko będzie na wierzchu. jednak tak nie jest. zamek jest schowany za blacha od drzwi.
Przychodzisz na ten świat jako oryginał, nie odchodź z niego jako czyjaś kopia...
pamiętam ze ja wymontowywałem całą klamkę razem z zamkiem. musisz odłączyć chyba ten pręt który jest połączony z zamkiem i wszystko trzyma się na jakiś śrubkach dokładnie ci nie powiem ale coś mi się przypomina, że chyba z boku drzwi coś było też odpowiedzialne.
widzialem na allegro komplet klamek i zastanawiam sie jak to jest z tym kluczykiem. na aukcji nie bylo nic napisane o kluczyku do zamka
może kluczyk i jest ale na to pytanie odpowiedzi ci nie dam
A rozebrałeś tą klamkę in wyjąłeś zamek ?
tak i z przykrością muszę stwierdzić że kluczyk jest nie od tego zamka bo wszystko ładnie chodzi, zapadki dobrze działają. jak widze na allegro wkladki są drogie. zastanawiam się czy ślusarz potrafiłby dorobić kluczyk do tego zamka co mam
zawsze można zapytać.
a moze dorobic zapadki do kluczyka badz poprzestawiac tak zapadki zeby dopasowac do kluczyka, ja tak zrobilem i mi sie elegancko otwiera musialem tylko pozbyc sie jednej zapadki
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
mój przedmówca ma racje może da się dopasować to jakoś. Mój kluczyk pasował akurat a nie przekręcał się bo w środku miałem ułamany kawałek śrubokręta.
ktoś kiedyś musiał kombinować i mu nie poszło.
właśnie tak zrobiłem. poprzemieniałem zapadki tak żeby jak najmniej wystawały, a te które trochę wystawały przypiłowałem. zamek śmiga jak nowy
a co do zrobienia kluczyka pod ten zamek to ślusarz zażyczył sobie coś koło 100zł 

No i gratulacje
;] 3maj się
Podpinam się pod temat:
mianowicie mam pytanie jak rozebrać mechanizm otwierania drzwi
Nie działa mi dźwignia otwierania drzwi przy pomocy wew klamki
Niestety ale z tego co zauważyłem spadła mi sprężynka od pręta od klamki wew. żeby wsadzić tam dłoń trzeba mieć ręce złodzieja i to w dodatku małego
Czy po odkręceniu 3 śrub od boku drzwi wyjmę jakoś cały mechanizm

mianowicie mam pytanie jak rozebrać mechanizm otwierania drzwi
Nie działa mi dźwignia otwierania drzwi przy pomocy wew klamki
Niestety ale z tego co zauważyłem spadła mi sprężynka od pręta od klamki wew. żeby wsadzić tam dłoń trzeba mieć ręce złodzieja i to w dodatku małego
Czy po odkręceniu 3 śrub od boku drzwi wyjmę jakoś cały mechanizm

- Od: 11 lis 2007, 01:43
- Auto: Była Mazda 323C BA 1.5
Jest Mazda 3 1.6
To może ktoś wie jak rozebrać zamek klapy bagażnika?
Mogę włożyć kluczyk, z centralnego też się zamyka i otwiera. Problem w tym że nie mogę przekręcić kluczyka w zamku tylnej klapy. Psiukałem WD, nie pomaga
Witam. Też mam problem z zamkiem od strony kierowcy. Parę dni temu rozsypała mi się wkładka, tak że nie można nawet wsunąć kluczyka. Kupiłem nową wkładkę i teraz czeka mnie wymiana. Trudno jest wyciągnąć zamek? Może ktoś widział tu jakąś fotorelację? Auto to 323C 95r.
- Od: 1 lip 2010, 16:58
- Auto: Mazda 323C, 95r. BA
RADASS81 ja miałem taki problem i okazało się, że poprzedni właściciel rozbierał jedne drzwi i tak niefortunnie przykleił folię, która w nich jest, że klej przykleił się również do cięgna prowadzącego do tego "przycisku"przy klamce wewnątrz. klej to był jakiś silikon lub podobny nie zastygał tylko ciągle sie przylepiał do wszystkiego. jak sie udało 10 razy zamknąć to potem2 dni otwarte auto zostawiałem. dodam że lepiej było jak była wysoka temp. maże to być tym spowodowane . pozdrawiam
Strona 1 z 1