Gałka skrzyni biegów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Yapa » 21 wrz 2010, 15:11

skórę mam nieznacznie wytartą, płytkę imitującą mam naruszoną. gdy kupowałem przy 73 kkm nie było śladu. teraz jest 135 kkm i śladów trochę jest na gałce i na innych elementach. np. zaczął mi się łuszczyć lakier z przycisku od zwalniania ręcznego ( fakt, że z ręcznego korzystam na prawie każdym postoju na światłach), na kierownicy w kilku miejscach itp. Może i to jest dziwne ale tak jest....fakt że skóry w aucie specjalnie nie konserwuję ( w końcu mam uboższą wersję , wiec niewiele tej skóry jest ), sporadycznie preparatem do skóry, zazwyczaj zaś robi to pracownik myjni nie wiadomo czym....
jak będzie mnie to wkurzać , to kupię nową i tyle. na razie nie przeszkadza mi to w śnie :P
Ostatnio edytowano 21 wrz 2010, 15:13 przez Yapa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez rafusmaximus » 21 wrz 2010, 15:12

Panowie, sprawa ma wiele aspektów.
Wiadomo, że przy tym samym przebiegu, ale przy różnych "trasach" ścieralność nie jest taka sama, bo wiadomo – w mieście biegi zmieniamy częściej to i szybciej gałka ulega zniszczeniu.
Do tego tak jak wspomniano – różne przyzwyczajenia podczas jazdy typu trzymanie ręki na podłokietniku, a dłoni na gałce.
Gdy żonaty dorzuci jeszcze od czasu do czasu obrączkę i lekko gałkę porysuje, to i w małych przebiegach oraz młodych rocznikach możemy uzyskać bardzo nędzny obraz gałki zmiany biegów... tak więc gałka gałce nierówna... Moim zdaniem ważne jest jej użytkowanie, sposób, technika, czy jak tam sobie to ktoś nazwie, tudzież także konserwacja. Tak czy inaczej, nie sądzę by jakiekolwiek ubytki pokazywały się przed 100 tkm, nawet częstej jazdy w mieście, bo to byłaby już wiocha.
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez Pankuba » 21 wrz 2010, 15:55

rafusmaximus napisał(a):Tak czy inaczej, nie sądzę by jakiekolwiek ubytki pokazywały się przed 100 tkm, nawet częstej jazdy w mieście, bo to byłaby już wiocha.

No jest wioska. Mam bardzo nieznaczne, ale jednak przetarcie skóry (80 kkm ori przebiegu), z tym że poprzedni właściciel nie umiał jeździć z dwiema łapami na kierownicy. No i raczej był zaobrączkowany :) .
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Lorento » 21 wrz 2010, 23:27

Lorento napisał(a):Wadliwe gały zmiany biegów występowały w
Yapa napisał(a):Ps.: prośba do modów:jeden z użytkowników non stop trolluje – nie pamiętam żadnego postu jego autorstwa, który by coś wnosił do jakiegokolwiek tematu oprócz złośliwości. wiecie kto, może da się coś z tym zrobić.....
Yapa napisał(a):ta gałka to niestety słabe materiały

oj troluje non stop, nic rzeczowego nie wymodzi.... <płacze>
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Myjk » 22 wrz 2010, 11:48

rafusmaximus napisał(a):w mieście biegi zmieniamy częściej to i szybciej gałka ulega zniszczeniu.

Dlatego właśnie pisałem o grubym przebiegu... gałki. ;)

Yapa napisał(a):skórę mam nieznacznie wytartą, płytkę imitującą mam naruszoną.

Jak na 7-letnie auto i 130tkm przebiegu to IMHO nie jest źle, bo...

Yapa napisał(a):gdy kupowałem przy 73 kkm nie było śladu.

...gdy sprzedawałem swoją Fabię po 4 latach użytkowania (którą zresztą też posiadałem od nowości) przy 80tkm przelotu, to "aluminium" na gałce było porysowane -- nawet nie wiem czym i kiedy (obrączki nie noszę, ziemniaków nie wożę :P ), skóra na mieszku odbarwiona pod kciukiem i z drugiej strony obok małego palca. Postrzępił się też szew -- a niby pancerwagen. ;) Kierownica po lewej stronie zjechana (też skórzana, ale tapicerka była zwykła). Na początku Szkodę sam pucowałem, potem mi się znudziło i oddawałem do myjni + kompleksowe czyszczenie wnętrza. Któregoś razu zniszczyli mi kratkę nawiewu na prawe boczne okno, to już więcej karnetu nie kupowałem u nich. :P W każdym razie jak odbierałem auto z myjni, to gałka aż się lepiła od jakiejś tłustej substancji "pielęgnacyjnej", tak samo jak i reszta czyszczonych komponentów. Więc pewnie używali płynu do plastików w celu czyszczenia i nabłyszczania skóry.

Yapa napisał(a):np. zaczął mi się łuszczyć lakier z przycisku od zwalniania ręcznego ( fakt, że z ręcznego korzystam na prawie każdym postoju na światłach)

U mnie jeszcze się "alu" nie łuszczy, ale jest porysowane na styku z lewarkiem od ciągłego wciskania. Przy czym zauważyłem, że mam tendencję do zwalniania ręcznego tylko tym przyciskiem, tzn. wciskam go kciukiem i podciągam do góry (a co gorsza czasem najpierw podciągam, a potem dopiero wciskam), bo mi się łapy nie chce zaciskać na lewarku. Zatem wcale się nie dziwię, że się spsuło. Ręczny też zaciągam na większości postojów, a przy parkowaniu obowiązkowo.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez papen » 22 wrz 2010, 16:50

Widzę, że jednak nie jestem osamotniony z tym problemem:) Ciekawe czy tej płytki nie da się zdemontować, oczyścić jakimś drobnym papierkiem i polakierować ponownie, chyba lepiej by wyglądało niż w chwili obecnej.
Zakup jakiejś innej taniej gałki też chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli się nie uda naprawić to pozostanie jedynie czatować na allegro na jakiś oryginał w dobrym stanie :)
Początkujący

Od: 2 sie 2010, 18:07
Auto: Mazda 6 '05 2.0 CiTD

Postprzez polo33 » 22 wrz 2010, 19:13

ostatnio były na allegro gałki nowe tylko że miały niebieskie środki po bokach, mnie akurat to nie przeszkadza i zakupiłem 145 zł + przesyłka. Dokładnie ta aukcja http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-s ... 02630.html w dobrym stanie widzialem za ok 100 używana także może warto dołożyć ;)

w sobote postaram się wrzucić zdjęcia jak taka gała wygląda <czarodziej>
Ostatnio edytowano 23 wrz 2010, 00:27 przez polo33, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 00:56
Auto: Nissan Primera SR20DE

Postprzez papen » 22 wrz 2010, 23:42

Wielkie dzięki za ten link !
Mam identyczne autko (wnioskując po avatarze) to i gałkę sobie identyczną kupię ;)

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 2 sie 2010, 18:07
Auto: Mazda 6 '05 2.0 CiTD

Postprzez Myjk » 23 wrz 2010, 08:02

Niedawno można było kupić kierownicę w ASO (z czerwonymi wstawkami lub niebieskimi)
-- pasowałaby do tej gałki ;) W dziale moto jest chyba o tej promocji MMP.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez polo33 » 25 wrz 2010, 18:04

zdjęcia gałki założonej na drążku: http://picasaweb.google.com/11731883847 ... directlink
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 00:56
Auto: Nissan Primera SR20DE

Postprzez Piotrus » 30 wrz 2010, 22:46

Tylko glupiec patrzy na palec,kiedy palec wskazuje mazde.

[img=http://images43.fotosik.pl/1673/3ddeb0b9e03a7befm.jpg]
Forumowicz

Od: 21 lis 2007, 12:16
Auto: MAZDA 6,benzyna 2,0 (2002r.)-byla
Mazda 6,benzyna 2,0 (2006r,)-jest

Postprzez Myjk » 30 wrz 2010, 22:51

http://www.youtube.com/watch?v=hEhtkRygdys To jest dopiero <glupek2> ;) Tutorial do gałki.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez stewie_griffin » 5 lip 2011, 14:14

Ja z kolei mam trochę inny problem – przetarł mi się mieszek. Zamówiłem już nowy skórzany (podobno szyty na miarę oryginalnego) i mam nadzieję, że rzeczywiście będzie pasował.
Nie bardzo jednak mam pojęcie jak ściągnąć stary – czy ktoś już próbował czegoś takiego?
Wiem, że trzeba wyciągnąć kubki i potem cały plastik z mieszkiem ale co dalej? Odkręca się gałkę i te chromowane cudo?
Forumowicz

Od: 29 mar 2011, 07:27
Auto: Mazda 6 2.3 Top 2002r.

Postprzez Myjk » 5 lip 2011, 14:31

Tak, odkręcasz gałkę jak zwykły gwint. Jeśli pierwszy raz, to będziesz musiał przyłożyć nieco siły, bo jest przyklejona do mieszka.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez stewie_griffin » 5 lip 2011, 19:25

OK, a gałka i to chromowane coś to jedność czy dwie osobne części? Są jeszcze jakieś myki czy bezproblemowo da się wymienić mieszek?
Forumowicz

Postprzez Myjk » 5 lip 2011, 20:37

To jest jedna całość. Wymienisz bez problemu, tylko nic na siłę, wszystko da się i trzeba sposobem.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez polvadis » 8 lip 2011, 13:16

stewie_griffin napisał(a):Zamówiłem już nowy skórzany (podobno szyty na miarę oryginalnego) i mam nadzieję, że rzeczywiście będzie pasował.

Kurcze, myślałem że pisałeś o gałce i oryginalnie pytałem się gdzie zakupiłeś nową gałke, dopiero po napisaniu doszło do mnie że wymieniasz jedynie 'mieszek'.

Moją Mazde kupiłem już z podartą gałką ale nigdzie nie moge znaleść nowej lub używki w lepszym stanie. Sam jakoś tego na Allegro przyuważyć nie moge. Wie może ktoś gdzie takie cośdostać?

PS. Byłem w ASO Mazdy we Wrocławiu i tam mi powiedziano że nowa gałka do Mazdy 6 to kwestia ponad 1,000zl, ale cos mi sie w to nie chce wierzyc. Wie ktos cos na ten temat?
Początkujący

Od: 25 cze 2011, 21:46
Auto: Mazda 6 2004, 1.8 benzyna

Postprzez timmy666 » 8 lip 2011, 13:27

Znalazłem na allegro 2 aukcje gdzie możesz dostać gałkę do 6

http://allegro.pl/galka-dzwigni-zmiany- ... 73306.html <----- tutaj są niby w opisie 6 biegowe, ale napisać możesz do gościa czy nie ma przypadkiem 5 biegówki ( na zdjęciu jest jedna gałka 5-bieg ) chyba, że Ci 6-bieg potrzebna.

http://allegro.pl/mechanizm-zmiany-bieg ... 20216.html

Nowe to one nie są, ale może w miarę dobrym stanie mają, wystarczy napisać, żeby ewentualnie jakieś inne fotki podesłał
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 mar 2010, 12:12
Auto: M6 GY 2.0 MZR-CD 2003 r.

Postprzez polvadis » 8 lip 2011, 13:49

timmy666 napisał(a):Znalazłem na allegro 2 aukcje gdzie możesz dostać gałkę do 6 ...

Nowe to one nie są, ale może w miarę dobrym stanie mają, wystarczy napisać, żeby ewentualnie jakieś inne fotki podesłał

Wczesniej juz widzialem te aukcje, ale dziekuje. Moze zagadam tego sprzedajacego z wieloma galkami, ta druga jest juz strasznie wytarta.
Początkujący

Od: 25 cze 2011, 21:46
Auto: Mazda 6 2004, 1.8 benzyna

Postprzez stewie_griffin » 15 lip 2011, 13:08

polvadis napisał(a):
Wczesniej juz widzialem te aukcje, ale dziekuje. Moze zagadam tego sprzedajacego z wieloma galkami, ta druga jest juz strasznie wytarta.

zagadaj do Enduro...może jeszcze ma taką gałkę...na zdjęciach taka widnieje
viewtopic.php?f=5&t=119567
Forumowicz