auto lukasgr stoi aktualnie w Rzeszowie u mechanika,
Właśnie dopiero teraz stoi u mechanika – wcześniej u rzeźnika (wieśka) sorry ale diagnozę już mam praktycznie pełną po remoncie u Wieśka i po ponownym rozebraniu przez warsztat w Rzeszowie :
Tuleje cylindrowe okazały się totalnym szrotem – auto przed remontem brało około litra oleju na 1000km – po remoncie u Wieśka 1 litr na 100 km ..... poza tym mechanicy w Rzeszowie stwierdzili brak jednego z koników – czyli silnik po remoncie pracował sobie na 23 zaworach – zamiast 24 .... sam raczej nie uciekł więc Pan Wiesław sobie jakoś o nim zapomniał
W tej chwili blok otrzyma nowe tuleje, dwie głowice mam do tego silnika więc koniki też się znajdą , a jestem stratny przez remont u Wieśka o:
– kasę za jego remont ( jeżeli można to tak nazwać)
– drugi komplet uszczelek do silnika ( jakieś 800 zł) – online mazda parts part nr.AJ57-10-SF0- uszczelki góra silnika( w komplecie dwie uszczelki pod głowicę 24, uszczelniacze zaworów, uszczelki pod pokrywy zaworów, uszczelki pod kolektor ssący) i part nr. AJ57-10-SH0 – uszczelki dół silnika ( w komlecie : uszczelniacze wału korbowego, uszczelka pod miskę olejową, uszczelki obudowy łańcuchów rozrządu)
– pierścienie tłokowe ( trzeba kupić dwa komplety od silnika nissana KA24DE (silnik 4 cylindrowy)– pasuje 1szy kanałek- pierścień uszczelniający wysokość 1,2mm na fi89mm i trzeci kanałek (olejowy) wysokość 2,5mm na fi89mm(składa się z trzech części) , środkowy kanałek – pierścień uczelniająco-zgarnijący niestety trzeba gdzieś dorobić lub załatwić wys.1,5mm fi 89mm – nie pasuje z tego kompletu. Komplet do nissana zamówiłem w firmie Lucas pierścienie tel. 602 610 201
– można tez kupić tłoki wraz z pierścieniami na online mazda parts – part nr. ZZCA11100 – chyba od MPV na ta chwilę cena za jeden kompletny tłok z pierścieniami to 70,69$
– czas i dojazdy do Dębicy – nie wspomnę o tym że każdą potrzebna część musiałem sam załatwiać bądź zamawiać w stanach bo Wiesiek tak średnio się do tego palił
– to co zrobił dobrze Wiesiek to wymienił łańcuchy ( szczerze wątpię żeby się do niej kwalifikowały ale wymienił i nie były tak drogie więc nie czepiam się )
– poza tym wymienił koła zmiennych faz rozrządu (tzw. wariatory) tylko niestety po tym zabiegu silnik po remoncie stukał tak samo jak przed remontem – a miało pomóc.. cóz kosztowały sobie jedyne 1460 zł w przeliczeniu więc czemu by ich nie wymienić na ślepo....
Ogólnie szkoda gadać o remoncie u Wieska – co prawda nie odebrałem jeszcze auta z Warsztatu Mariana Boczara w Rzeszowie ale po kilku rozmowach i rzetelnych informacjach co dzieje się z samochodem – co wymaga wymiany a co nie , podejściu do klienta jestem dobrej myśli – napisze jeszcze po odbiorze i przejechaniu kilkuset kilometrów.
ogólnie jakby ktoś decydował się na remont polecam zainstalować EPC i zamawiać z online mazda parts – prawie wszystkie części do silnika są dostępne