Mazda3 (BL) – Wrażenia i opinie
A doczytałeś:
Nie stosować do pojazdów wyposażonych fabrycznie w tylne czujniki parkowania
Prawdopodobnie chodzi o to, że montaż tego wyłącznika poduszki przewidziany jest w miejscu, które u nas jest zajęte przez wyłącznik czujników parkowania…no chyba, że zamontują go w schowku
Nie stosować do pojazdów wyposażonych fabrycznie w tylne czujniki parkowania
Prawdopodobnie chodzi o to, że montaż tego wyłącznika poduszki przewidziany jest w miejscu, które u nas jest zajęte przez wyłącznik czujników parkowania…no chyba, że zamontują go w schowku

Z żalem pożegnałem moją Madzię 3 w dieselku. W następnym tygodniu odbieram jej " następczynię", ale w benzynie 1,6. Obliczyłem, że na moją jazdę musiałbym jeździć 5 lat, żeby nowy diesel się zwrócił.
Faktycznie wydaje się , że tapicerka jest słabszym elementem nowym mazd, ale to szczegół. Jak odbiorę autko to opiszę dokładniej moje wrażenia.
Faktycznie wydaje się , że tapicerka jest słabszym elementem nowym mazd, ale to szczegół. Jak odbiorę autko to opiszę dokładniej moje wrażenia.
Mazda przez nabliższe kilka lat....
- Od: 17 gru 2008, 13:00
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD 2004
Mazda 3 1,6 benzyna 2010
witam wszystkich. od prawie 2 tygodni smigam 3. Mam takie pytania:
1. czy trzeci stop który jest na żarówkach mozna zastąpić LEDowym i ile to kosztuje
2. Ile miejsc na głosniki przewidziano w hatchbacku i jakie duże?
1. czy trzeci stop który jest na żarówkach mozna zastąpić LEDowym i ile to kosztuje
2. Ile miejsc na głosniki przewidziano w hatchbacku i jakie duże?
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
mysiak napisał(a):witam wszystkich. od prawie 2 tygodni smigam 3. Mam takie pytania:
Dedykowanego zamiennika nie ma, ale można spróbować we własnym zakresie coś zmajstrować.
Tu jest przykład inwencji twórczej
http://mazda3revolution.com/forums/2010 ... t-1-a.html
http://mazda3revolution.com/forums/2010 ... t-2-a.html
mysiak napisał(a):2. Ile miejsc na głosniki przewidziano w hatchbacku i jakie duże?
W zależności od wersji wyposażenia głośników może być 4, 6 lub 10 (Bose)
U Ciebie jest 6 i to spokojnie wystarczy. Dokładanie kolejnych nawet, jeśli jest technicznie możliwe nie ma sensu, no może poza subem. Jeśli chcesz coś poprawić w tym zakresie to ewentualnie poprzez zamianę fabrycznych głośników na jakieś dużo lepsze firmowe, ale nawet wtedy nie spodziewaj się cudu, zwłaszcza jeśli muzyki w aucie słuchasz cicho, różnica nie będzie warta nakładów. Aby uzyskać bardziej spektakularne efekty trzeba by wymienić całe audio i poprawić wyciszenie auta. Co do wielkości głośników to ponoć jest to 5x7 cali, ale dla pewności najlepiej byłoby samemu sprawdzić

ZOOMik napisał(a):W zależności od wersji wyposażenia głośników może być 4, 6 lub 10 (Bose)
10 jest z Bose?
a gdzie sa te dodatkowe 4 ? bo 6 to wiem gdzie bo mam u siebie + sub
Pewnie +2 w podszybiu to mamy 8 + sub pod siedzeniem to 9.... a 10???
4 w drzwiach – po 2 w przednich i tylnych...normalka
2 tweetery z przodu po bokach w okolicach lusterek
2 tweetery z tyłu po bokach w okolicach trójkątnego okienka
1 centralny po środku na desce (tuż nad wlotami powietrza) używany w trybie „surround” Bose Centerpoint
1 subwoofer w bagażniku w miejscu koła zapasowego
Razem 10 szt.
2 tweetery z przodu po bokach w okolicach lusterek
2 tweetery z tyłu po bokach w okolicach trójkątnego okienka
1 centralny po środku na desce (tuż nad wlotami powietrza) używany w trybie „surround” Bose Centerpoint
1 subwoofer w bagażniku w miejscu koła zapasowego
Razem 10 szt.

nasuneło mi się jeszcze jedno pytanie, a może spostrzeżenie. Czy to tylko przypadłość mojego pojazdu/fotelików (ale obu??) że w uchyty ISOfix łatwo je wpiąć ale żeby wyjąć to ciężka sprawa. W poprzednim aucie tak nie było (Golf V Plus). A może to kwestia kąta pochylenia kanapy w autach?
Panowie takie male OT dotyczące zakupu.
Czy wersja sport warta jest swojej ceny?
Zastanawiam się nad 2.0 benzyna sport lub excl +
Różnica 10 tyś. Ok, odejmę 3 tyś za kseony – na których mi zależy to zostaje jeszcze 7 za sprzęt BOSE (mam w 6 i chwale) no i elektroniczne gadgety jak monitorowanie tyłu plus czujniki ciśnienia.
Czy to wszystko warte jest tej różnicy?
Czy coś jeszcze przegapiłem
Dzieki za odpowiedź
Różnica 10 tyś. Ok, odejmę 3 tyś za kseony – na których mi zależy to zostaje jeszcze 7 za sprzęt BOSE (mam w 6 i chwale) no i elektroniczne gadgety jak monitorowanie tyłu plus czujniki ciśnienia.
Dzieki za odpowiedź
- Od: 4 sty 2005, 12:28
- Auto: 6 2.0 ON/136KM Sport03'
3 2.0 Pb/151KM Sport 12'
3 2.0 Pb/151KM Sport 14'
6 2.5 Pb/192KM GT 15'
Szczerze mówiąc ja bym kupił excl + i dokupiłbym te biksenony:) 7tyś to bardzo dużo pieniędzy i pytanie czy będą Ci tak bardzo potrzebne te elektroniczne bajerki? Jeżeli nie to odpowiedź jest chyba prosta:D
- Od: 23 maja 2010, 17:16
- Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Witam Panie
i Panów
Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Znajomy sąsiad wrócił niedawno ze Stanów i sprowadził ze sobą Mazdę 3 sedan, 2.0 w wersji sport, model BL 2010 rok. Niestety pojawiły się problemy ze światłami, mianowicie te amerykańskie nie mają homolgacji na PL, m.in nie ma przeciwmgielnych. W związku z tym kontaktował się z salonem Mazdy, w którym powiedziano mu, że reflektory europejskie nie pasują do amerykańskiej maski. Podobno Azjaci produkują takie reflektory, które spełniają nasze standardy i jednocześnie można je zamontować w Europejskiej masce, niestety nie wiem jak złapać na nich namiar. Może ktoś miał podobne doświadczenia i wie co można w tej sytuacji zrobić?
Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy.
Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Znajomy sąsiad wrócił niedawno ze Stanów i sprowadził ze sobą Mazdę 3 sedan, 2.0 w wersji sport, model BL 2010 rok. Niestety pojawiły się problemy ze światłami, mianowicie te amerykańskie nie mają homolgacji na PL, m.in nie ma przeciwmgielnych. W związku z tym kontaktował się z salonem Mazdy, w którym powiedziano mu, że reflektory europejskie nie pasują do amerykańskiej maski. Podobno Azjaci produkują takie reflektory, które spełniają nasze standardy i jednocześnie można je zamontować w Europejskiej masce, niestety nie wiem jak złapać na nich namiar. Może ktoś miał podobne doświadczenia i wie co można w tej sytuacji zrobić?
Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy.
- Od: 28 paź 2008, 19:57
- Auto: Mazda 626, 2.0 TD 1999r
Silo napisał(a):Panowie takie male OT dotyczące zakupu.
Dzieki za odpowiedź
Owszem, przegapiłeś skórzaną tapicerkę oraz pakiet stylizacyjny Sports Appearance Pack
„Opłacalność” moim zdaniem należy rozpatrywać (oceniać) w dwóch płaszczyznach:
Pierwsza, to czy dodatkowe wyposażenie w stosunku do ceny jaką musisz dodatkowo dopłacić jest korzystnie skalkulowane przez producenta (w tym wypadku Mazdę) i tu myślę, że po "analizie rynkowej" obiektywnie można napisać, że tak – jest to niezła oferta.
Druga, to czy dodatkowe wyposażenie jest warte wydatkowania wspomnianych pieniędzy w sensie korzyści w konfrontacji z indywidualnymi potrzebami, jakie ma zaspokoić kupowane auto a tu już jednoznacznej odpowiedzi nie ma a ściślej jest ona subiektywna. W odniesieniu do Twojego dylematu ujął bym to tak – jeśli finanse nie są dla Ciebie istotnym kryterium, co więcej jesteś świadom, że nigdy nie odzyskasz tych „dołożonych do wypasu”, pieniędzy przy odsprzedaży w zamian za mniejszą lub większą frajdę z posiadania paru „gadżetów” więcej to bierz Sport, w przeciwnym razie nie warto się „napinać”, bo Ex+ ma „na pokładzie” praktycznie wszystko, co potrzeba do komfortowej i bezpiecznej jazdy.

kolego Krasowy – chodzi o przednie czy tylne reflektory? Przednie powinny raczej (na 90%) pasować z ewrsji EU, z tylnymi zaś ... może być pewien problem, ale nie jestem do końca pewien
mysiak napisał(a):kolego Krasowy – chodzi o przednie czy tylne reflektory? Przednie powinny raczej (na 90%) pasować z ewrsji EU, z tylnymi zaś ... może być pewien problem, ale nie jestem do końca pewien
Chodzi o przednie i tylne, bo z tyłu musi być przeciwmgielne. A może ktoś ma jakiś namiar gdzie mogą coś takiego robić?
- Od: 28 paź 2008, 19:57
- Auto: Mazda 626, 2.0 TD 1999r
mx5 napisał(a):Obecnie wersja sport nie ma skóry ani pakietu sports appearance pack. Różnice to Bose, system bezkluczykowy, monitorowanie tyłu pojazdu oraz czujnik ciśnienia w oponach.
No właśnie to mnie interesuje czy jest ten pakiet czy nie?
- Od: 4 sty 2005, 12:28
- Auto: 6 2.0 ON/136KM Sport03'
3 2.0 Pb/151KM Sport 12'
3 2.0 Pb/151KM Sport 14'
6 2.5 Pb/192KM GT 15'
Z ciekawości porównałem obecny i wcześniejszy katalog i faktycznie jest tak, jak napisał mx5 – aktualnie w wersji Sport nie ma ani skóry ani elektrycznej regulacji fotela kierowcy ani też pakietu Sports Appearance Pack.