Tuba + wzmacniacz do M6 – pytanie odnośnie podłączenia

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez s i w y » 27 wrz 2010, 11:18

Na samym początku chcę przeprosić jeśli to już było ale przeglądałem 7 stron z tego działu i nic takiego nie znalazłem odnośnie modelu 6 i chce dodać że niezbyt znam się na car audio więc proszę o wyrozumiałość. Zakładam go aby odświeżyć wątek odnośnie modelu 6.
Mam standardowe radio bez zmieniarki i chce delikatnie rozbudować to o wzmacniacz i tubę.

Zestaw

Czytałem o tym całym wyjściu RCA pod wzmacniacz. Standardowe radio w M6 ponoć tego nie posiada (ma jedynie wyjście na Chinche – czy jak tam się to pisze, nie wiem czy dobrze się orientuję to RCA i Chinche to całkiem co innego :P ) więc znalazłem taki adapter

Adapter

Moje pytanko brzmi czy taki zestaw by pociągnął na takim adapterze?? Sądzę, że jakość nie będzie rewelacyjna bo adapter to adapter. Proszę o naprowadzenie mnie. :)
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez zaczek111 » 28 wrz 2010, 08:57

siwy1857 jeśli byś nie miał w radiu wyjscia na "czincze" to własnie do tego by Ci posłużył ten adapter z aukcji. A ty piszesz że masz, więć nie musisz tego kupować bo to zbyteczne. Jeśli zdecydowałeś się na taki zestaw to go kupujesz i podłączasz głośnik do wzmaka, a ze wzmacniacza ciągniesz plusa od aku i minus nawet z "budy" samochodu, sterowanie od wzmacniacza do radia i "czincze" od wzmacniacza też do radia. Potem zostaje tylko cieszyć się z dodatkowego basu :D

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.

143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Forumowicz

Od: 13 lut 2009, 17:43
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r

Postprzez s i w y » 28 wrz 2010, 09:45

ja tam nowicjusz jestem z CA ale dzięki wielkie :D Jeszcze do tego kondensator bym podłączył bo piszą że warto a masę od kondensatora i wzmacniacza dam w tym samym miejscu żeby uniknąć tzw pętli indukcyjnej :)
A jeśli chciałbym podłączyć pod tego wzmacniacza głośniki?? Seryjne nie są powalające i chciałbym też kupić 4 szt blaupunkta i tutaj pytanie:

Podłączam je do radia tak?? bo ten wzmacniacz ma tylko 2 wyjścia.. Nie wiem czy dobrze rozkminiam :D
Forumowicz

Postprzez zaczek111 » 28 wrz 2010, 09:56

Nie kupuj kondensatora!!! Po co Ci on-tylko na ozdobe?? Masz moce rzędu 150-160W RMS wiec jest on zbyteczny-no chyba że nie masz na co kasy wydać-a jesli tak jest to dozbieraj kasy i kup sobie lepszy zestaw-wybór należy do Ciebie...
Do tego wzmacniacza raczej nie podłączysz glosników przednich no chyba, że tuba bedzie na innym wzmacniaczu, a i tak żeby podpiąc skrzynke ze wzmacniaczem bedziesz musiał zmostkowac wzmacniacz i wtedy glosnik bedzie dostawał te niby 160W. Co do glośników tych 4 sztuk to lepiej sobie daruj taki zakup i dołóż kasy i kup zestaw odseparowany na przód i zobaczysz że nie trzeba Ci będzie 4 głosników które nie będą pewnie grały lepiej niż fabryczne...

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.

143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Forumowicz

Od: 13 lut 2009, 17:43
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r

Postprzez IraZ » 28 wrz 2010, 10:18

Siwy, jak masz chwilkę wolną, to podjedź do chłopaków tutaj:
http://www.komp-el.pl/
rozwieją twoje wątpliwości
Forumowicz

Od: 26 paź 2010, 22:38
Auto: CX-5 KE '16 34K
AWD AT 2.5 192KM

Postprzez s i w y » 28 wrz 2010, 10:22

też o nich pomyślałem. Ciekawe za ile by coś zrobili. Jakiś mały zestaw grający. Dzisiaj będę w Chełmie to podjadę. Ale Twojego Audio i tak nie pobiję :P
Forumowicz