Witam,
Mam pytanie jako świeży użytkownik mazdy 6. Otóż ogrzewanie trochę dziwnie się zachowuje. Przy rozgrzanym silniku (nie ma wahań temperatury) ciepłe powietrze zaczyna lecieć do kabiny po ustawieniu climatronica na co najmniej 24 stopnie. Wygląda to mniej więcej tak jakby były 2 ustawienia ogrzewania: ciepło/zimno.
Gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam
Dziwne ogrzewanie
Strona 1 z 1
Cześć. Może któryś czujnik temperatury nawalił? Pierwsza rzecz którą moim zdaniem warto by sprawdzić. Znajomy miał podobnie w Volvo V40 tylko, że w drugą stronę – klima mu nie chłodziła bo czujnik temperatury zewnętrznej pokazywał o 10 stopni mniej niż było w rzeczywistości. O ile czujnik temperatury zewnętrznej łatwo sprawdzić naciskając przycisk AMB to co czujnika temperatury wewnątrz samochodu (po prawej stronie poniżej kolumny kierowniczej za kratką) to już niestety nie mam pomysłu... 
- Od: 10 cze 2010, 16:20
- Auto: M6 '04 GG 2.0 MZR
A czy ten sensor to przypadkiem nie mierzy temperatury do trybu auto? Na manualnym sterowaniu 20 stopni to 20 stopni więc chyba sensor nie powinien mieć znaczenia.
Tak czy inaczej sprawdzę, dzięki.
Tak czy inaczej sprawdzę, dzięki.
- Od: 23 wrz 2010, 21:25
- Auto: Mazda 6, 2.0 benzyna 2003 rok
Sensor sprawdzony zgodnie z serwisówką, wszystko ok. Jakies inne pomysły? Przy okazji rozbierania wnętrza popatrzyłem co się dzieje jak się kreci gałką od temperatury – siłownik rusza pręcikiem (wygląda to jakby otwierał/zamykał klapkę blokującą dopływ powietrza). I tyle. otwiera się i zamyka w zależności od temperatury... a ciepłe jak nie lecało tak nie leci...
- Od: 23 wrz 2010, 21:25
- Auto: Mazda 6, 2.0 benzyna 2003 rok
Sprawdź ile masz płynu w chłodnicy (nie w zbiorniczku wyrównawczym).
I nie zdziw się jak uda Ci się dolać kilka litrów.
Nie wiem co prawda jak w benzyniaku, ale w klekotach powodem "problemów" z ogrzewaniem jest za mała ilość płynu w chłodnicy.
I nie zdziw się jak uda Ci się dolać kilka litrów.
Nie wiem co prawda jak w benzyniaku, ale w klekotach powodem "problemów" z ogrzewaniem jest za mała ilość płynu w chłodnicy.
Strona 1 z 1