Witam mam bardzo uciązliwy problem ze swoja mazda 3 prosze zobaczyc.włacza sie i wyłacza radio jak i cały wyswietlacz, a bywa ze o pare dni nic kompletnie nie dziala:/ przedstawiam film na youtube gdzie dokładnie widac usterkę
http://www.youtube.com/watch?v=ObPnw9mJmyk
MIGANIE WYŚWIETLACZA I RADIA
Strona 1 z 1
Witam,
Mam mały problem z którym może się ktoś spotkał, mazda stoi od 2 tyg. w garażu i co jakiś czas ją przepalam żeby się nie zastała
dzisiaj wchodzę odpalam chcę posłuchac radyjka i lipa, nie działa, panel LCD też, klima działa podświellenie panelu od klimy też. Po chwili mrugnęło radio i panel LCD ze dwa razy, brzdękło w głośnikach i nadal to samo.
Proszę o wszelką pomoc i sugestie dotyczące problemu
Mam mały problem z którym może się ktoś spotkał, mazda stoi od 2 tyg. w garażu i co jakiś czas ją przepalam żeby się nie zastała
Proszę o wszelką pomoc i sugestie dotyczące problemu
daro
- Od: 29 sie 2010, 23:02
- Auto: Mazda 3 2004r. 2.0
Oboje zacznijcie od bezpiecznika, może zaśniedział i nie styka, potem wywalić radio i obejrzeć kostki, kable czy gdzieś się nie przetarły, jak to nie pomoże to wina raczej w elektronice radia. Jak macie jakieś pojęcie o elektronice to możecie też spróbować podłączyć samo zasilanie np. z jakiegoś zasilacza mocniejszego.Schematy kostek są gdzieś w necie.
Jednak w pierwszym przypadku może być to zwarcie nawet gdzieś na wyjściach na głośniki
Jednak w pierwszym przypadku może być to zwarcie nawet gdzieś na wyjściach na głośniki
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):Oboje zacznijcie od bezpiecznika, może zaśniedział i nie styka, potem wywalić radio i obejrzeć kostki, kable czy gdzieś się nie przetarły, jak to nie pomoże to wina raczej w elektronice radia. Jak macie jakieś pojęcie o elektronice to możecie też spróbować podłączyć samo zasilanie np. z jakiegoś zasilacza mocniejszego.Schematy kostek są gdzieś w necie.
Więc zacząłem od ściągnięcia klemy i odczekania parę chwil, radio ruszyło ale nie na długo, po 5 min znowu się wyłączyło, bezpiecznik OK – styki przeczyszczone kontaktem, co do wyciągnięcia radia to nie bardzo wiem jak to zrobić, masz możę jakiś manual ?
Będę wdzięczny za pomoc
daro
Puść sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=GKhVXslh6Is&feature=fvsr, tam na początku masz jak ściągnąć listwę.Później odkręcasz 2 śruby mocujące radio i wysuwasz radio i to tyle 
Dodam tylko żebyś tego tak brutalnie nie robił jak na filmie, ostatnią zapinkę lepiej czymś podważyć żeby uniknąć pęknięcia listwy. Filmik oczywiście jest opisem wymiany filtra Przeciwpyłowego/kabinowego ( to tak na zaś).
Dodam tylko żebyś tego tak brutalnie nie robił jak na filmie, ostatnią zapinkę lepiej czymś podważyć żeby uniknąć pęknięcia listwy. Filmik oczywiście jest opisem wymiany filtra Przeciwpyłowego/kabinowego ( to tak na zaś).
Blumek napisał(a):Puść sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=GKhVXslh6Is&feature=fvsr, tam na początku masz jak ściągnąć listwę.Później odkręcasz 2 śruby mocujące radio i wysuwasz radio i to tyle
Wyciągnąłem wczoraj radyjko i jest taki objaw: jak wyciągnę go z kostki i wepnę to pochodzi pare minut, czasem parenaście. Obawiam się że to końcówka mocy, a Ty jak sądzisz.
Będę musiał poszukać kogoś w Krakowie co by mi użyczył na chwile swoje radio i sprawdzić czy te błędy występują na innym radiu, chyba tak będzie najrozsądniej
daro
Może być zwarcie w końcówce mocy, ale tak jak wcześniej pisałem może być też zwarcie na którymś z głośników ( ale to by się objawiało raczej tylko przy pewnych głośnościach a nie na 0 ), może być też uszkodzony zasilacz.
Z tą podmianką radia to uważaj, raczej swoje daj komuś do testowania, a czyjegoś nie wsadzaj do swojego auta, bo jak problem leży gdzieś w twojej instalacji to uszkodzisz drugie radio. Na allegro takie radyjka chodzą po około 250-350 zł. Jednak ta cena mnie trochę zaskakuje, bo mój znajomy, który zajmuje się częściami do mazd i sprowadza też mazdy za radyjko z niby 6 cd chce 850 zł
( a na tym radyjku nie ma nawet symbolu 6CD ).
Z tą podmianką radia to uważaj, raczej swoje daj komuś do testowania, a czyjegoś nie wsadzaj do swojego auta, bo jak problem leży gdzieś w twojej instalacji to uszkodzisz drugie radio. Na allegro takie radyjka chodzą po około 250-350 zł. Jednak ta cena mnie trochę zaskakuje, bo mój znajomy, który zajmuje się częściami do mazd i sprowadza też mazdy za radyjko z niby 6 cd chce 850 zł
Blumek napisał(a):Może być zwarcie w końcówce mocy, ale tak jak wcześniej pisałem może być też zwarcie na którymś z głośników ( ale to by się objawiało raczej tylko przy pewnych głośnościach a nie na 0 ), może być też uszkodzony zasilacz.
Z tą podmianką radia to uważaj, raczej swoje daj komuś do testowania, a czyjegoś nie wsadzaj do swojego auta, bo jak problem leży gdzieś w twojej instalacji to uszkodzisz drugie radio. Na allegro takie radyjka chodzą po około 250-350 zł. Jednak ta cena mnie trochę zaskakuje, bo mój znajomy, który zajmuje się częściami do mazd i sprowadza też mazdy za radyjko z niby 6 cd chce 850 zł( a na tym radyjku nie ma nawet symbolu 6CD ).
Masz racje i wymontuję swoje radio, dam do elektronika jakiegoś co by faktycznie sprawdził jakimś miernikiem co z nim jest.
Co do allegro to też zastanawiam się o co chodzi z tymi cenami bo są po 300 zł i po 600 zł
Najpierw sprawdzę u elektryka instalację i radio tak będzie najbezpieczniej
Pozdrawiam kolego i dzięki za cenne uwagi, odezwę się co i jak jak się uporam z problemem
daro
Strona 1 z 1