nie wyłączają się lampki w drzwiach + inne takie
1, 2
Witam. Wczoraj zauważyłem że lampki w drzwiach lewych z przodu i z tyłu świecą się mimo zamkniętych drzwi. Po całej nocy takiej akcji akumulator oczywiście był do ładowania. Ładowałem go przez 2 godzinki i wszystko grało do czasu.. w międzyczasie czym prędzej wyjąłem żarówki z tych drzwi zostawiając sobie rozwiązanie problemu "na potem". Podładowałem jeszcze w pracy akumulator przez parę godzin i tu pierwsza dygresja: Wskazania prostownika zaraz po rozpoczęciu ładowania wynosiły 4 – 5 A, po czym spadły do 1. Zastanawia mnie ta początkowa wartość: czy to prawidłowe wskazanie? Ile powinien pokazywać prostownik po podłączeniu pustego aku? No może całkiem pusty nie był (coś tam zażyło na liczniku, centralny otworzył drzwi, ale silnika nie miał siły kopnąć ze skutkiem)
Tak czy siak dziś znów akumulator padł po przejechaniu 15 kilometrów. Nadmieniam że lampka ładowania się nie paliła. Odpaliłem wóz na pych. Podłączyłem do ładowania aku i zastanawiam się czy te lampki w drzwiach to był skutek czy przyczyna? Możliwe że jeszcze gdzieś prąd ucieka (oświetlenie bagażnika) ale tego jeszcze nie sprawdziłem. Czy to może być przyczyną końca akumulatora czy może to być coś innego? Regulator napięcia??
W ogóle wkurzony jestem bo wszystko zaczęło się dziać po odbiorze Xeda od mechanika (wymiana przewodów hamulcowych i paliwowego) dziś podczas jazdy zaczęło paliwo wyciekać. Uczynny mechanik przyjechał 20 km do mnie a tu: nic. Nagle nie cieknie??. Dolał mi 5 litrów i kazał przyjechać jutro na warsztat. Wtedy okazało się że znów coś się dzieje z akumulatorem. Podjechałem na stację żeby zalać jeszcze co nieco i już nie odpaliłem. Znów paliłem na pych, podjeżdżam pod dom:coś szarpie.. a spod silnika kałuża. Teraz ładuję akumulator żeby podczas jutrzejszego holowania na warsztat mieć chociaż kierunki.
Tak czy siak dziś znów akumulator padł po przejechaniu 15 kilometrów. Nadmieniam że lampka ładowania się nie paliła. Odpaliłem wóz na pych. Podłączyłem do ładowania aku i zastanawiam się czy te lampki w drzwiach to był skutek czy przyczyna? Możliwe że jeszcze gdzieś prąd ucieka (oświetlenie bagażnika) ale tego jeszcze nie sprawdziłem. Czy to może być przyczyną końca akumulatora czy może to być coś innego? Regulator napięcia??
W ogóle wkurzony jestem bo wszystko zaczęło się dziać po odbiorze Xeda od mechanika (wymiana przewodów hamulcowych i paliwowego) dziś podczas jazdy zaczęło paliwo wyciekać. Uczynny mechanik przyjechał 20 km do mnie a tu: nic. Nagle nie cieknie??. Dolał mi 5 litrów i kazał przyjechać jutro na warsztat. Wtedy okazało się że znów coś się dzieje z akumulatorem. Podjechałem na stację żeby zalać jeszcze co nieco i już nie odpaliłem. Znów paliłem na pych, podjeżdżam pod dom:coś szarpie.. a spod silnika kałuża. Teraz ładuję akumulator żeby podczas jutrzejszego holowania na warsztat mieć chociaż kierunki.
zamienię octavię na vana
- Od: 27 kwi 2008, 22:14
- Auto: Maluch/Skoda Rapid 130/323 1.7 D/ Civic VI/Mondeo mk1/Xedos CA KF 1995/Octavia 1.9 TDI
sprawdź czy masz dobre ładowanie na aku
jesli masz sprawny akumulator to wygląda że to że jest problem z alternatorem i nie ładuje czyli zapewne regulator – może być taka sytuacja że to altek rozładowuje aku – miałem kiedyś taki problem w 100NX – pomiar wszystko Ci powie – powinno być chyba 13.8V-14.4V na zapalonum aucie 
co do lampek w drzwiach i oświetlenia... zauważyłem taką rzecz że nawet jeśli zostawiam drzwi otwarte lub jedno to po ok 20min one same się wyłączają – czyli całe oświetlenie gaśnie – wygląda na to jest jakis układ w Xedzie który własnie nie dopuści do rozładowania aku np podczas nie domknietych drzwi lub bagażnika..
co do lampek w drzwiach i oświetlenia... zauważyłem taką rzecz że nawet jeśli zostawiam drzwi otwarte lub jedno to po ok 20min one same się wyłączają – czyli całe oświetlenie gaśnie – wygląda na to jest jakis układ w Xedzie który własnie nie dopuści do rozładowania aku np podczas nie domknietych drzwi lub bagażnika..
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Pożyczyłem dziś od kumpla miernik. Okazało się być popsuty
i nie mogę zrobić pomiaru. Będe musiał poczekać do poniedziałku z tym.
Rano odpaliłem bez problemów. O godzinie 15 musiałem znów na pych. Wszystkie kontrolki się palą bez problemu, reflektory ładnie świecą a silnik nie da rady odpalić. Zastanawiam się czy to nie wina zbyt słabego (420A) do wymaganego prądu 520A rozruchu akumulatora który mam. Jeżeli to alternator, to dlaczego kontrolka nie sygnalizuje problemu??
Co do lampek w drzwiach to się nie rozumiemy. One się świecą permanentnie. Dlatego wyjąłem żarówki.
Rano odpaliłem bez problemów. O godzinie 15 musiałem znów na pych. Wszystkie kontrolki się palą bez problemu, reflektory ładnie świecą a silnik nie da rady odpalić. Zastanawiam się czy to nie wina zbyt słabego (420A) do wymaganego prądu 520A rozruchu akumulatora który mam. Jeżeli to alternator, to dlaczego kontrolka nie sygnalizuje problemu??
Co do lampek w drzwiach to się nie rozumiemy. One się świecą permanentnie. Dlatego wyjąłem żarówki.
zamienię octavię na vana
- Auto: Maluch/Skoda Rapid 130/323 1.7 D/ Civic VI/Mondeo mk1/Xedos CA KF 1995/Octavia 1.9 TDI
Załatwiłem miernik.
Akumulator pokazuje 14,54 Vna chodzącym silniku
Na wyłączonym 12,80 V
Co ciekawe poładowałem godzinkę i nie odpalił na rozruszniku. Ledwo stęknął. Odpaliłem na pych, zgasiłem i wtedy udało mi się odpalić już z rozrusznika. Czy to nasuwa jakieś wnioski? Bo ja z prądem to nie bardzo.... Akumulator nie wiem jak stary ale Xedosa kupiłem 3 lata temu i nie wiem nic o przeszłości tej baterii
Akumulator pokazuje 14,54 Vna chodzącym silniku
Na wyłączonym 12,80 V
Co ciekawe poładowałem godzinkę i nie odpalił na rozruszniku. Ledwo stęknął. Odpaliłem na pych, zgasiłem i wtedy udało mi się odpalić już z rozrusznika. Czy to nasuwa jakieś wnioski? Bo ja z prądem to nie bardzo.... Akumulator nie wiem jak stary ale Xedosa kupiłem 3 lata temu i nie wiem nic o przeszłości tej baterii
zamienię octavię na vana
co do tego oswietlenia to tak jak napisał lukkil po około 20 min. same powinny zgasnąć nawet przy otwartych drzwiach a cały sterownik znajduje sie w gniezdzie bezpieczników
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
sprawdź połączenia i kable przy rozruszniku, przeczyść klemy, mase przy silniku (po lewej koło poduszki) i powinno być git 
ładowanie masz dobre.
pozdr
ładowanie masz dobre.
pozdr
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
Ładowałem baterię całą noc. Pomiar wyszedł duży po ładowaniu 14 A z hakiem ale z tendencją spadkową. Przez 2 godziny zeszło do 12,8 A.
W takim stanie włożyłem akumulator do wozu i nie odpalił. Zmierzyłem amperaż podczas rozruchu i spada wtedy do 6 A. Po odpaleniu na pych i zgaszeniu silnika rozrusznik uruchomił go z 3 razy. Za czwartym już nie dał rady. Na moje oko ten akumulator "nie trzyma".
Szczerze mówiąc może wolałbym żeby tak było bo kupując nowy miałbym najprościej załatwiony problem. Na samą myśl o kolejnej wizycie u jakiegoś czarownika boli mnie głowa.
W takim stanie włożyłem akumulator do wozu i nie odpalił. Zmierzyłem amperaż podczas rozruchu i spada wtedy do 6 A. Po odpaleniu na pych i zgaszeniu silnika rozrusznik uruchomił go z 3 razy. Za czwartym już nie dał rady. Na moje oko ten akumulator "nie trzyma".
Szczerze mówiąc może wolałbym żeby tak było bo kupując nowy miałbym najprościej załatwiony problem. Na samą myśl o kolejnej wizycie u jakiegoś czarownika boli mnie głowa.
zamienię octavię na vana
Pożyczyłem aku i wszycho świetnie chodzi. Problem rozwiązany, dziękuję kolegom za próby pomocy a moderatora proszę o kosz. Ten post nic nie wnosi, Zanabyłem nową baterię i cieszę się z głupoty tego rzędu jak nie przygasanie radia podczas rozruchu silnika (myślałem wcześniej że tak ma być). Salut 

zamienię octavię na vana
Ja ma nowe aku a i tak jak włączam silnik radio gaśnie i się włącza ponownie 
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
hmm.. moze te 10Ah robi tą różnicę.
Pomijam fakt że osobiście unikam włączania odbiorników prądu zanim uruchomię silnik.
Ale w takim Saabie podczas rozruchu antena idzie w górę i światła się też włączają i bądź tu madry.
Ja kupiłem Centrę.
Pomijam fakt że osobiście unikam włączania odbiorników prądu zanim uruchomię silnik.
Ale w takim Saabie podczas rozruchu antena idzie w górę i światła się też włączają i bądź tu madry.
Ja kupiłem Centrę.
zamienię octavię na vana
światełko wewnątrz gaśnie normalnie jak zamkniesz drzwi?
Jak nie to do sprawdzenia czujniki.
Światełko w suficie gaśnie, działa normalnie jak go ustawię tak mam. Bezpieczniki sprawdzałem. Jest wspólny jeden do oświetlania całego samochodu. A czujniki gdzie są od tego dziadostwa?
zamienię octavię na vana
czujnik chyba jest wspólny dla tych w drzwiach i w podsufitce, zobacz może to czujnik klapy jest nie domknięty lub nie dziala prawidłowo.
jo, ale jak go szukać, gdzie on jest?? To te dzyndzle u dołu przy przednich drzwiach i przy tylnych tak mnie więcej w połowie wysokości? To one powinny wyłączać 
zamienię octavię na vana
tak dokładnie, posprawdzaj wszystkie może tam tkwi problem
Też wrócę do tematu...u mnie natomiast lampki na drzwiach świecą się poprawnie wraz z ich otwarciem, z wyjątkiem lampki w drzwiach kierowcy...żarówka sprawdzona, boczek ściagałem, kable ok, generalnie nie ma napięcia na tej kostce wcale. I teraz pytanie – gdzie się łączą kable odpowiedzialne za oświetlenie drzwi? Sprawdziłbym czy, napięcie jest u samego źródła.
Jak już mowa o tym, to czy w wersji po lifcie (97r) jest możliwość uaktywnienia kontrolki "DOOR OPEN" na zegarach?
Jak już mowa o tym, to czy w wersji po lifcie (97r) jest możliwość uaktywnienia kontrolki "DOOR OPEN" na zegarach?
1, 2