Stało sie, remont silnika raczej nieuchronny (M3 2.0b 2004)

Postprzez aRcek » 9 wrz 2010, 12:26

Witam!

Już kiedyś wspominałem o braniu oleju przez moja Mazdę, zaczęło się niewinnie sprowadziłem swoją Mazde 3 2.0 r2004 w benzynie z Niemiec w marcu tego roku, wspólnie z naszym kolega z forum blacky24, Mazda wygladała na cacuszko nie widać było żadnych oznak, że bierze olej albo ma problemy z silnikiem, czar prysł po powrocie kiedy to wyjmując bagnet oleju zobaczyłem iż stan po podróży z Niemiec obniżył się do minimum. Pomyślałem sobie, że to normalne po jeździe autostradami z większymi prędkościami musiała zjeść odpowiednią ilość oliwy (jechałem średnio 140/150 km/h, raz rozpędziłem się do 200km/h).
Moja frustacja zwiększyła się jednak po wymianie oliwy którą wykonałem na początku kwietnia, szybkie sprawdzenie poziomu oleju po przejechaniu 2000 km i znów stan obniżył się o prawie 1 litr. Na początku nie ukrywam pierwsze dwa miesiące wchodziłem na obroty często powyżej 4tyś, obecnie jeżdżę już bardzo ekonomicznie. Pierwsze co zrobiłem to dokonałem wymiany zaworu PCV, jako, iż podobno często ta część puszcza olej do komory spalania przez co samochód pali olej.

Ale do rzeczy, odrazu po powrocie wróciłem i zauważyłem, że mam problem z kolektorem ssącym (stukają klapki VIS). Przy wymianie zaworu PCV i zdjęciu kolektora zauważyłem, że jest w nim również olej (przez chwile pomyślałem, że trafiłem w sedno sprawy i że to naprawdę zaworek puszcza olej do kolektora). Niestety, w wakacje po kolejnej dłuższej podróży nad morze, również przez pewien odcinek jechałem na autostradzie zauważyłem, że końcówka tłumnika jest zdrowo okopcona, bagnet oleju pokazał, iż auto zeżarło prawie pół litra na 500 km ;(.
Wiem już teraz, że nie obędzie się bez rozbiórki silnika, auto puszcza dymek niebieski przy ostrym starcie, lub przy przegazowaniu po starcie najpierw idzie siwy dym a potem aż czarny. Przy jeździe normalnej ekonomicznej mazda spala pół litra na 1500 km.

Nie wiem już co o tym sądzić, przy sprowadzaniu sprawdzaliśmy mazdę z każdej możliwej strony, auto miało pełną książkę, potwierdzoną w serwisie mazdy, przebieg to 105.000 tys km. Jedyne co zwróciło moją uwage to fakt że ostatni właściciel wymieniał oliwę co 30 tyś km!!! o zgrozo gdyż słuchał się bredni Castrola 5w30 Prof SLX że ten olej można co tyle wymieniać.

Albo zostałem zdrowo nabity w butelkę, albo to ja podczas powrotu do domu przy sprowadzeniu przegrzałem silnik :(. Nie wiem co teraz pewno zaczne od uszczelniaczy, chociaż zastanawiam się również nad pierścieniami olejowymi. Nie będę już kombinował z kolektorem, gdyż podobno on nie może byc powodem poboru oleju. Mówię wam drodzy koledzy, tragedia nie po to kupiłem Mazdę w benzynie żeby mieć takie problemy silnikiem który na dodatek uchodzi za bezawaryjny.

P.S. mazda nie była bita sprawdzona czujnikami i w warsztacie pod kątem spawów itd, silnik na zimnym chodzi ładnie i równo, nie wydaje dziwnych dźwięków, po odłączeniu stukającego kolektora prawie jak nówka
Obrazek [color=#80BFFF]
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 11:50
Auto: mazda 3 2.0. v8

Postprzez vqsoft » 9 wrz 2010, 14:00

próba olejowa i pomiar kompresji prawdę powie
nie zamartwiaj się

może tylko trzeba zrobić samą górę
a to nie będą duże koszta
Forumowicz

Od: 27 lip 2009, 19:11
Auto: była srebrna M3 1.6 CITD Y6 2004
jest Ix35 & i20

Postprzez Mibay » 9 wrz 2010, 21:36

Też chyba mam ten sam problem tylko z silnikiem 1.6. Przebieg 120 tyś. Jade w poniedziałek na sprawdzenie kompresji i próby olejowej. Zobaczymy co pokaże.
Forumowicz

Od: 21 cze 2007, 15:06
Auto: M3 1.6 PB 04'BK
Premacy 1.8 PB 03'CP

Postprzez mazz777 » 10 wrz 2010, 00:42

Znajomy mial podobny problem w alfie 147 2002r z gazem
wiem ze wymianił jakies uszczelki i robił cos przy glowicy... niestety niewiem co dokladnie... ale wazne ze nie byly to duze koszty i... teraz ma spalanie oleju w normie :>
Forumowicz

Od: 23 mar 2010, 02:47
Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4

Postprzez vqsoft » 10 wrz 2010, 07:05

jeśli próba olejowa wskaże nieszczelność w głowicy to zakres prac obejmuje wymianę uszczelnieni zaworowych i docierania gniazd zaworowych
Forumowicz

Od: 27 lip 2009, 19:11
Auto: była srebrna M3 1.6 CITD Y6 2004
jest Ix35 & i20

Postprzez aRcek » 3 kwi 2011, 20:48

Odgrzewam stary kotlet dla potomnych, nasze Mazdy mają już parę lat więc może się niedługo komuś przydać (oby nie <głaszcze> )
Po wymianie zaworu PCV wymieniłem pod koniec 2010 uszczelniacze zaworów gdyż to była najtańsza z napraw która mogła powodować spalanie oleju, niestety zabieg nic nie dał i silnik nadal brał prawie litr oleju na 1000km.
Po rozmowie z Jaksą i przedstawieniu mu mojej sprawy, doszedł do wniosku, że lepiej już kupić inny silnik niż robić remont, byłem więc już ostro załamany, żona wkur..... gdyż miałem kupić samochód idealny (taką wizję jej przedstawiłem tj. wymiana opon klocków oleju i flitrów i koniec :) ).

Po uzbieraniu większej sumki zdecydowałem się choć z małym strachem oddać Mazdę do mojego mechanika pod Warszawą, który poprzednio naprawiał mi Lanosa. Dlaczego, że strachem? Bo nigdy wcześniej nie robił on jeszcze remontu żadnej nowej Mazdy. Zmierzyliśmy ciśnienia (wyszły prawie jak w nowym silniku) więc zostało tylko jedno ....pierścienie olejowe. Wszystkie uszczelki i pierścienie zrobiliśmy na oryginałach . Właśnie jestem po docieraniu (układaniu pierścieni). Silnik zalany jest Mobilen1 5w50. I uwaga param param.... silnik po 2000 km nie wziął ani grama oleju. Moja końcówka wydechu jest już zardzewiała nie czarna!!! :) Co mnie mimo bardzo cieszy bo mój problem najwidoczniej się skończył i mogę jeździć wreszcie swoim wymarzonym samochodzikiem bez strachu o nagłe zatarcie silnika.
Jeśli ktoś ma podobny problem i obawia się gdzie zrobić swój samochód, mogę z czystym sercem polecić swojego mechanika. Jak się okazało po mojej Maździe robił jeszcze dwie z tym silnikiem i z tym samym problem.

Pozdrawiam
Wreszcie, szczęśliwy użytkownik Mazdy 3 2.0 benz.
Obrazek [color=#80BFFF]
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 11:50
Auto: mazda 3 2.0. v8

Postprzez marcin255 » 3 kwi 2011, 21:54

jakie koszty ?
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?