Przeczytałem sporą większość tematu. Jak na razie moja 6stka jeździ na Dexeli, ale cena tego oleju w ASO jest zaporowa a allegro średnio ufam w kwestii oryginalności produktu, więc pomyślałem o Elfie Evolution 5w30 na następną zmianę czyli gdzieś na listopad. Wcześniej jednak musiałem zmienić olej w drugim aucie, którym jeżdżę – Chevrolecie Aveo 1,4 więc natrafiła się okazja przetestowania Elfa (wcześniej Aveo jeździło na Castrolu 5w30) no i po przejechaniu 5tys. km mam wrażenie, że silnik pracuje głośniej, więc Elf mi się trochę odwidział na zmianę do Mazdy i kontynuację w Aveo. Przyznam, że czytałem kilka opinii o Amsoilu i chyba mam ochotę spróbować

Czy któryś z kolegów mógłby doradzić, który byłby odpowiedni ew. podesłać coś do poczytania o marce, może jakieś testy itp.? Instrukcja Mazdy zaleca normy API SL/SM lub ACEA A3/A5, myślę więc o tym
http://www.amsoil.com/storefront/asl.aspx.
P.S Pokonuje dziennie 2 małe trasy po ok 25km, pierwsze 5km w ruchu miejskim, reszta w trasie przy prędkości 120-140km/h, czyli raczej krótkie dystanse. Lubię wyższe obroty od czasu do czasu