Niebieskie podświetlenie zegarów
Witajcie,
Zastanawia mnie jedna sprawa. Ostatnio widziałem trochę w necie filmików z wnętrz Mazd 3. Zauważyłem, że zegary w wersji TOP, te których cyfry rozświetlają się na czerwono po przekręceniu kluczyka, ich białe obwódki powinny rozświetlać się na niebiesko, tak jak np. w tym filmiku poniżej
.
Niestety u mnie jedynie cyfry świecą się na czerwono, a obwódki nie...
Wiem, szczegół, ale gdzie mogę szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?
Nie pamiętam czy popielniczkę też mam podświetloną, a ostatnio zauważyłem tutaj na forum, że powinna być.
Samochód mam od nie dawna a jeszcze wszystkiego się nie dowiedziałem, stąd te pytania.
Widzę, że tutaj podobnego tematu nie ma, więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Niestety kręceniem tym pokrętłem przy DSC OFF nie za dużo daje, w zasadzie w moim przypadku to nic. Jest jeszcze przycisk między zegarami. Jak go nacisnę to przyciemniają mi się cyferki (do nas nie widoczności) i wtedy tym kółeczkiem moge sobię regulować ich natężenie... Czy tak powinno być?
Dzięki!
Zastanawia mnie jedna sprawa. Ostatnio widziałem trochę w necie filmików z wnętrz Mazd 3. Zauważyłem, że zegary w wersji TOP, te których cyfry rozświetlają się na czerwono po przekręceniu kluczyka, ich białe obwódki powinny rozświetlać się na niebiesko, tak jak np. w tym filmiku poniżej
.
Niestety u mnie jedynie cyfry świecą się na czerwono, a obwódki nie...
Wiem, szczegół, ale gdzie mogę szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?
Nie pamiętam czy popielniczkę też mam podświetloną, a ostatnio zauważyłem tutaj na forum, że powinna być.
Samochód mam od nie dawna a jeszcze wszystkiego się nie dowiedziałem, stąd te pytania.
Widzę, że tutaj podobnego tematu nie ma, więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Niestety kręceniem tym pokrętłem przy DSC OFF nie za dużo daje, w zasadzie w moim przypadku to nic. Jest jeszcze przycisk między zegarami. Jak go nacisnę to przyciemniają mi się cyferki (do nas nie widoczności) i wtedy tym kółeczkiem moge sobię regulować ich natężenie... Czy tak powinno być?
Dzięki!
- Od: 11 kwi 2010, 13:49
- Auto: Mazda 3 HB BL Sport DiSi i-stop 2011/2012 2.0 Benzyna
To nie obwudki sie swieca, odbijaja jedynie swiatlo, ktore pada z gory
Zauwaz, ze u gory zegarow widac wystajace diody, to one daja niebieskie swiatlo.
Zauwaz, ze u gory zegarow widac wystajace diody, to one daja niebieskie swiatlo.
radzi89 napisał(a):To nie obwudki sie swieca, odbijaja jedynie swiatlo, ktore pada z gory
Hmmm tego nie zaobserwowałem, ale muszę się dokładniej przyjrzeć w takim razie.
Seraf napisał(a):Osobiście to zauważyłem że te podświetlenie niebieskie jest dobrze widoczne tylko po zmroku/w zaciemnionym miejscu, w środku dnia tego tak bardzo nie widać.
Wczoraj sprawdzałem raz jeszcze w nocy, bo ostatnio nie zwróciłem na to uwagi nie podróżowałem w nocy. Faktycznie widać delikatne niebieskie podświetlenie, jednak bardzo delikatne i to w zasadzie górnej częsci obwódki zegarów, dolnej w zasadzie w ogóle. Nie wygląda to tak dobrze jak u Ciebie Seraf w awatarze. Chyba jednak coś te diody u mnie słabo działają, i nie mam też podświetlenia popielniczki (jak ją wyjmę to nic się nie świeci).
Czy Wy też tak macie?
Wiem, że to są drobiazgi, które nie mają wpływu na jazdę, ale chciałbym wiedzieć
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Popielniczka jest podswietlana. Jest tam taka zaroweczka, musialbys zdemontowac panel srodkowy i wtedy dostaniesz sie do popielniczki.
Te niebieskie podswietlenie zegarow nie jest bardzo mocne:)
tylko w avatarce wyglada tak okazale
Te niebieskie podswietlenie zegarow nie jest bardzo mocne:)
tylko w avatarce wyglada tak okazale
radzi89 dzięki bardzo za odpowiedź. Nie wiem czy demontowanie konsoli centralnej jest warte wymiany żaróweczki podświetlenia popielniczki, w zasadzie i tak z niej nie korzystam, nie mam żadnych zwarć, tak jak niektórzy, gdy nie działa jedna z żarówek. Zobaczymy, może się do niej dobiorę.
Demontaz konsoli w Mazdzie 3 jest banalny. Zajmuje okolo 45 sekund ;D
Musimy:
-otworzyc podlokietnik
-pociagnac do gory plastik, ktory zaczyna sie od podlokietnika i idzie po schowki na kubki ( wystarczy delikatne szarpniecie_
-nastepnie odkrecamy galke zmiany biegow.
-wyciagamy ramke plastikowa przy alce ( rowniez szarpniecie do gory )
-wyciagamy popielniczke
– potem mamy 2 srubki pod popielniczka
( popielniczka wychodzi razem z plastikiem od zapalniczki )
z tylu mamy dostep do zarowki ( chyba jedna srubka do odkrecen ia i wyjdzie taki szary plastik.)
Musimy:
-otworzyc podlokietnik
-pociagnac do gory plastik, ktory zaczyna sie od podlokietnika i idzie po schowki na kubki ( wystarczy delikatne szarpniecie_
-nastepnie odkrecamy galke zmiany biegow.
-wyciagamy ramke plastikowa przy alce ( rowniez szarpniecie do gory )
-wyciagamy popielniczke
– potem mamy 2 srubki pod popielniczka
( popielniczka wychodzi razem z plastikiem od zapalniczki )
z tylu mamy dostep do zarowki ( chyba jedna srubka do odkrecen ia i wyjdzie taki szary plastik.)
Wracając do podświetlenia zegarów to zauważ że nawet na tym filmie z YT co wrzuciłeś nie świeci się to tak jasno jak na avatarze. A co do jaskrawości czerwonego podświetlenia to inna jest regulacja przy włączonych i przy wyłączonych światłach (patrz 135 str instrukcji do M3). Jeśli bardzo cię to nurtuje zrobię kilka zdjęć zegarów za dnia i wieczorem.
Seraf dzięki za propozycje. Tak mysle, ze moze ja w wolnej chwili porobie zdjecia. Mam juz zdjęcie w dzień, jeszcze zrobie wieczorem, ew krótki filmik, bo zdjęcie trzeba by doświetlić, wtedy pójdzie cały efekt... i wtedy tutaj wrzuce, to ocenicie czy jest ok 
Dzieki
Dzieki
Seraf napisał(a):Wczoraj zauważyłem że na niebiesko podświetla mi się również konsola centralna tuż nad klapką popielniczki![]()
To żeś odkrył Amerykę
PS Nigdy z tyłu nie....... siedziałeś u siebie
Seraf napisał(a):Z tyłu też coś na niebiesko świeci?
Oj chodziło mi o to ze z tyłu bardziej widać ta niebieską diodę o której pisałeś
Pokazany film pochodzi z wersji amerykańskiej. GT (grand touring patrz. www.mazdausa.com ) to najlepiej wyposarzona wersja na stany występująca tylko z silnikiem 2,3 l . Niebieskie światło powoduje że w nocy oczy nie męczą się tak jak przy czerwonym kolorze .
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 21 kwi 2008, 16:41
- Auto: Mazda CX-3 2019 USA 2.0 AT 148HP
Mazda CX-9 2021 USA
2.5 AT 250HP
CezaR83 napisał(a):Seraf napisał(a):Z tyłu też coś na niebiesko świeci?
Oj chodziło mi o to ze z tyłu bardziej widać ta niebieską diodę o której pisałeś
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy chodzi o podświetlenie konsoli centralnej (nawiewy, popielniczka i drążek zmiany biegów) na niebiesko?
Czy może ktoś wrzucić fotkę bo nie zauważyłem u siebie czegoś takiego.
W którym miejscu znajduje się ta dioda?
MOJA MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
Właśnie pytałem o zegary Momana czy zrobi coś dla naszych mazd, no i dobra nowina może w przyszłym roku będzie indygo i być może również jakieś bajerki na konsole
więc wszyscy będą mogli całkowicie zmienić podświetlenie na wypasione... A tak odbijając od tematu, nie wiem czy zauwazyliście ale mamy konsole jak Knight Rider, zastanawiałem się jak ustawić w ten sposób żeby ten pasek przelatywał w lewo i prawo na przycisk przez dłuższy czas
Tak jak w filmie Knight Rider, bo można z tego ciekawe rzeczy z porobić. Rozbieraliście konsole? Tam są diody czy jakieś żarówki ?
- Od: 12 lip 2010, 10:05
- Auto: Mazda 3 benzyna ;)
To może teraz

Jak teraz nie zadziała to jeszcze link http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f9 ... b11b0.html
Zdjęcie jest kiepskie więc jak będzie potrzeba zrobię lepsze
-----
Poprawiłem zdjęcie. Zawsze na końcu musi być .jpg

Jak teraz nie zadziała to jeszcze link http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f9 ... b11b0.html
Zdjęcie jest kiepskie więc jak będzie potrzeba zrobię lepsze
-----
Poprawiłem zdjęcie. Zawsze na końcu musi być .jpg
MOJA MAZDA