Zła praca silnika Mazda 6 Diesel 136KM

Postprzez kubakielce » 29 sie 2010, 11:48

Witam.
Chciałbym przedstawić swój problem, a mianowicie posiadam Mazde 6 z silnikiem Diesla 2.0 136KM, do której zostało zatankowane paliwo złej jakości co skutkuje teraz wizytami u mechaników, gdyż z silnika wydobywają się nie przyjemne dźwieki okazało się że uszkodzone są 2 wtryski...:( I tutaj pytanie czy warto kupić używane, czy mozna zregenerować? Czy jazda w takim stanie może jeszcze poważniej uszkodzić silnik?
Proszę o odpowiedz
kubakielce

Postprzez Grzyby » 29 sie 2010, 11:52

Mamy dział DIESEL z MZR-CD do tego typu problemów.

Wtrysków w M6 się nie regeneruje. Kup używki (o ile na pewno masz uszkodzone wtryski ...)
kubakielce napisał(a):Czy jazda w takim stanie może jeszcze poważniej uszkodzić silnik?

A owszem. Nawet włącznie z wypaleniem tłoków.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez siegu » 29 sie 2010, 18:03

>>> DIESEL
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez Enduro » 30 sie 2010, 18:18

kubakielce napisał(a): Czy jazda w takim stanie może jeszcze poważniej uszkodzić silnik?

tu masz odpowiedz w formie wizualnej:
<script src='http://img64.imageshack.us/shareable/?i=57009721.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

ponadto kolega Grzyby ma racje, wtryskow nie da rady zregenerowac!
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez s4v4g3 » 30 sie 2010, 21:47

kubakielce napisał(a):Witam.
Chciałbym przedstawić swój problem, a mianowicie posiadam Mazde 6 z silnikiem Diesla 2.0 136KM, do której zostało zatankowane paliwo złej jakości co skutkuje teraz wizytami u mechaników, gdyż z silnika wydobywają się nie przyjemne dźwieki okazało się że uszkodzone są 2 wtryski...:( I tutaj pytanie czy warto kupić używane, czy mozna zregenerować? Czy jazda w takim stanie może jeszcze poważniej uszkodzić silnik?
Proszę o odpowiedz

A masz paragon ze stacji w której tankowałeś?
Jeżeli tak to spokojnie możesz próbować starać się o odszkodowanie.
Im szybciej to zrobisz, tym większe są na to szanse.
Wiem, że da radę dostać odszkodowanie, bo ostatnio rozmawiałem o tym z prawnikiem.
masz paragon – masz prawie wygraną. Pewnie nie obejdzie się bez ekspertyzy mechaników, ale tak czy siak możesz wygrać i liczyć na naprawę z ich pieniążków:)

Powodzenia
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 00:11
Auto: CX-9 Signature 2018r.

Postprzez Enduro » 30 sie 2010, 22:28

s4v4g3 napisał(a):A masz paragon ze stacji w której tankowałeś?
Jeżeli tak to spokojnie możesz próbować starać się o odszkodowanie.
Im szybciej to zrobisz, tym większe są na to szanse.
Wiem, że da radę dostać odszkodowanie, bo ostatnio rozmawiałem o tym z prawnikiem.
masz paragon – masz prawie wygraną. Pewnie nie obejdzie się bez ekspertyzy mechaników, ale tak czy siak możesz wygrać i liczyć na naprawę z ich pieniążków:)
Powodzenia

raczej nie będzie prosto, no a prawnik to napewno wygra!
ale warto,absolutnie,bo może przez takie agresywne reklamcje polepszy się jakość paliwa...!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez skubiszek » 30 sie 2010, 22:59

miałem ostatnio to samo, zalałem dobre paliwo + forte silnik się uspokoił i jest znów dobrze

warto spróbować bo mi wtryski waliły po całości na kiepskiej ropie
Forumowicz

Od: 9 kwi 2010, 23:30
Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi

Postprzez s4v4g3 » 1 wrz 2010, 07:46

skubiszek napisał(a):miałem ostatnio to samo, zalałem dobre paliwo + forte silnik się uspokoił i jest znów dobrze

warto spróbować bo mi wtryski waliły po całości na kiepskiej ropie

Warto też przy takich zonkach wyczyścić sitko w zbiorniku paliwa.
Rzecz jasna nie tylko wtedy kiedy zaleje się złą ropę, ale nawet tak dla sprawdzenia warto moim zdaniem zobaczyć czy jest jakiś szlam na sitku.

Pozdro
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 00:11
Auto: CX-9 Signature 2018r.

Postprzez Enduro » 1 wrz 2010, 10:25

s4v4g3 napisał(a):Warto też przy takich zonkach wyczyścić sitko w zbiorniku paliwa.
Rzecz jasna nie tylko wtedy kiedy zaleje się złą ropę, ale nawet tak dla sprawdzenia warto moim zdaniem zobaczyć czy jest jakiś szlam na sitku.Pozdro

w prawie kazdym dieslu po przebiegu ponad 100 tys jest sitko do czyszczenia, (wg mnie)
a wyjątek potwierdza regułe... polecam czyszczenie, szczegolnie przed zimą
pozdr.E.
Forumowicz