Zabezpieczenie żarówki przedniej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez amelia » 24 sie 2010, 07:21

Witam panowie...
Mam taki problem, że przy próbie wymiany oderwała się ta zabezpieczająca sprężyna w przednich światłach (bo po jaką cholerę robić takie zabezpieczenie, no ale...) i była zamocowana tylko na gumę.
Czy można wymienić lub jakoś zainstalować tą sprężynę a może jakieś inne wyjście?
Wymieniłam obie żarówki parę miesięcy temu i wczoraj się spaliła tylko prawa.
Oraz czy normalne jest że żywotność żaróweczki W5W do rejestracji to 9 mies.?
Początkujący

Od: 27 gru 2009, 19:30
Auto: Mazda 3 1.4 ZJ BK 2004

Postprzez mazz777 » 26 sie 2010, 00:17

Brakującą sprężynkę można poszukać na dobrym szrocie (Schrott)
Być może będzie pasowała od innego modelu mazdy lub nawet od auta innej marki...
Brak sprężynki może powodować drżenie żarówki w gnieździe reflektora co pogarsza komfort jazdy nocą.

Co do żarówek 5W, to jest możliwe a zależy to od tego jakie byly zakupione tzn. markowe Osram czy Philips powinny lepiej sie spisywać.
Żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej moga sie szybciej nagrzewać (dlugi czas pracy) a ich miejsce usytuowania w zderzaku, zwiększona wilgotność parowanie mozee mieć wpływ na ich wytrzymałość...
Forumowicz

Od: 23 mar 2010, 02:47
Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4

Postprzez Luk@s » 27 sie 2010, 00:50

amelia napisał(a):Mam taki problem, że przy próbie wymiany oderwała się ta zabezpieczająca sprężyna w przednich światłach

A może tylko się śrubka odkręciła, bo ta sprężynka jest chyba przymocowana śrubką..
ObrazekObrazekObrazek
[url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=103762]
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 00:25
Auto: M6->M3->RX8-> Santa Fe + RAV4 X