Szybkie nagrzewanie się silnika. Wskaźnik temperatury na 2/3 skali.

Postprzez nemi » 23 sie 2005, 21:48

Briareos napisał(a):To jakie proporcje polecacie? I jaki płyn?
Ja zalałem starym znajomym – PETRYGO. Nie ma w nim żadnej zabawy z mieszaniem, bo po prostu się go wlewa i już.
Briareos napisał(a):Mogę prosić o jakiś opis, co gdzie odkręcić, w jakiej kolejności, gdzie lać, itp. :D
Tak z pamięci:
1. Płyn musi być dostatecznie ciepły, aby termostat był uchylony, inaczej zdziwisz się, że masz tylko 1,5 litra płynu, a nie 6 czy 7 <lol>. Mechanior, do którego pojechałem ojca sprzętem o tym nie wiedział i kazał "jechać w pi...du" po tym, jak nie mógł wylać hahaha.
2. Odkręcasz koreczek znajdujący się w lewym dolnym rogu chłodnicy i wylewasz płyn.
3. Płuczesz.
4. Zalewasz świeży płyn do chłodnicy i zbiornika wyrównawczego.
5. Odpalasz motor i trzymasz na 2.500 obr. aż włączy się wentylator (ta procedura jest chyba bardziej skomplikowana i coś więcej razy trzeba tak robić, ale niestety nie pamiętam dokładnie).
6. Czekasz aż ostygnie.
7. Ostygł, więc sprawdzasz poziom płynu w zbiorniku i chłodnicy, ewentualnie uzupełniasz.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 23 sie 2005, 23:09

nemi napisał(a):5. Odpalasz motor i trzymasz na 2500 obr. aż włączy się wentylator (ta procedura jest chyba bardziej skomplikowana i coś więcej razy trzeba tak robić, ale niestety nie pamiętam dokładnie)
5 i 1/2. Włączasz na maksa ogrzewanie w kabinie.
Ja zalałem Borygo do chłodnic aluminiowych, nie rozcieńczałem, bo i po co mieć w zimę problemy :D
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Globy » 24 sie 2005, 00:50

Dokładnie, również polecam. Polecam jeszcze przeszukanie FORUM pod kątem hasla "płyn chłodniczy".
Briareos napisał(a):Mam czasami takie skrzywienie, żeby malować trawę na zielono...
Nie tylko Ty :D
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120