Kupiłem Xedosa z przebiegiem 200000 km i paskiem rozrządu wymienianym 15 tys. temu. 1998 rok produkcji.
Problem jest następujący, po wykręceniu wszystkich świec i obejrzeniu ich to 2 wskazane na rysunku są zalewane olejem, oblepione wręcz. A pozostałe 4 są idealnie ubarwione na jasny kolor, tak jak powinno być. Przez te 2 zalane świece jedna po jednej stronie Vki druga po drugiej, są również problemy z ruszaniem bo pedał szprzęgła reaguje od podłogi, ale po próbie ruszenia na samym sprzęgle bez dodawania gazu często gaśnie, myślę że przyczyną są te 2 świece w oleju.

Widać jest po silniku że ktoś już coś robił bo zamiast uszczelki od pokrywy zaworów widać czarny silikon na około.
Spalanie oleju około 600 mililitrów na 1000 km ( w dodatku są wycieki). Puszcza Chmurki po odpaleniu. Z rana zazwyczaj wcale, tylko jak już się nagrzeje i go zgaszę na pół godziny i znów zapalę to puści chmurkę i przestanie, no i się nie dziwię bo 2 świeczki w oleju.
Teraz pytanie do tych osób którzy stwierdzili że mają zapieczone pierścienie, czy u was jak się zapiekły to na wszystkich cylindrach, i wszystkie świece mieliście okopcone olejem czy tylko na 2 tak jak u mnie i w tym samych rogach co u mnie. Bo coś to mi na te pierścienie nie pasuje. Dodam że ciśnienie sprężania na wszystkich tłokach po 13 Barów.
Pytanie czy jeżeli ktoś kto wcześniej powiedzmy remontował silnik, założył jakieś gówniane uszczelki pod głowicę albo stare , mogło by powodować dostawanie się oleju do komory spalania???
Dodam że płynu chłodniczego nie ubywa mi z silnika, oraz w zbiorniku z chłodziwem nie zauważyłem oleju.
Więc najważniejsze moje pytanie, kiedy w tych silnikach padają pierścienie to tak jak u mnie po przekątnej, jeden tłok na każdą połowę( dla mnie wydaję się to nierealne), czy będzie to raczej wina uszczelek od głowicy, bo te oblepione sylikonem od pokrywy nie widać żeby przeciekały???
Wyraźcie swoją opinię, dodam do tego że nagar na tych świecach nie osiada na całej świecy dookoła tego trzpienia, tylko na jednej połowie świecy, a druga jest czysta, co by również wskazywało na przedostawanie się oleju z jednej strony, a nie na około całego tłoka. Nie jestem mechanikiem i nie wiem jak to wygląda z pierścieniami gdy puszczają, czy oblepia świece dookoła, czy po jednej połowie.