Przetart zderzak jak zamaskować ? :/
Strona 1 z 1
Mam drobny problem otóż wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka :/ . Pojechałem sobie do dziewczyny, zaparkowałem autko na parkingu między blokami po powrocie zauważyłem że prawy [jaki?] zderzak jest delikatnie przetarty widać biały plastik :/ Gówniarze jeżdżą rowerami między autami i musiał pedałem przetrzeć :/ i teraz w związku z tym jak mogę to zamaskować nie są to bardzo głęboki przetarcia jedna rysa jest wyczuwalna pod palcem reszta nie na szczęście nie jest to bardzo duże otarcie ale rzuca się w oczy bo lakier niebieski metalik
nie będę wydawać 200 zł na malowanie całego zderzaka przez takie otarcie mam tez inne wydatki więc na razie odpada auto mam od 1,5 miecha i już mnie coś takiego spotkało :/ jakbym dorwał gnoja to bym nogi z d... powyrywał. Może jak dam rade to wrzucę foto tego przetarcia i co Wy z własnego doświadczenia polecilibyście aby to jakoś zamaskować nie wiem wosk ? pod kolor auta są niebieskie ale ja wiem czy to pomoże :/
szlak mnie trafia :/
- Od: 6 lip 2010, 22:03
- Auto: Mazda 323f BA
jeżeli jest to głęboka rysa, to zasadniczo nic z tym nie zrobisz. możesz próbować past lekkościernych jak np. tempo i zrobić zaprawkę, jak dobrze dobierzesz kolor to ni będzie aż tak się rzucało to w oczy. możesz też spróbować pastę lekkościerną z pigmentem barwiącym, ale pewnie nie osiągniesz zamierzonego efektu.
Jak rysy nie głębokie to spróbuj przelecieć pastą tempo, mnie właśnie tak pod pracą załatwili
Obtarł mi gość cały bok zderzaka z tyłu, po paście trochę mniej widać. Ale i tak ślad jest
edit: trzydziech był szybszy
Obtarł mi gość cały bok zderzaka z tyłu, po paście trochę mniej widać. Ale i tak ślad jest
edit: trzydziech był szybszy
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
-
like a shadow
- Od: 13 maja 2008, 16:22
- Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89
dokladnie pasta tempo pomaga dobierz jeszcze dobry kolor innej i moze znikna, u mnie np jest tak ze sa dosyc glebokie
( kupilem z takimi) uwazam ze lepiej otarty niz bity
smarowalem pasta tempo i jeszcze inna pod kolor ale tylko z bialych zrobily sie bordowe ( bo taki mam kolor auta) no ale troche mniej to widac 
- Od: 14 sie 2010, 15:49
- Auto: Mazda 323F BA 96r
A tak przy okazji chciałem pytać bo też muszę zrobić parę zaprawek i pasty użyć tylko nie wiem jak będzie z doborem koloru. Mam granatowy kolor mazdy a dokładnie taki jak na tym zdjęciu aukcji (nie mojej)
http://allegro.pl/item1187041330_mazda_ ... ko_el.html . I chciałbym się dowiedzieć jakie oznaczenie ma ten kolor, czy to po prostu na dobre oko się dobiera?

Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
Przejechałem mokrą szmatką po tych ryskach i zniknęły na 5 sekund potem wyschło i znów zrobiły się białe to znaczy że lakier nie został zdarty tylko przetarty czy mam rację ? więc może można zamaskować jakoś inaczej np. pastą polerską w kolorze niebieskim ? ja mam kolor auta hmm niebieski metalik taki jasny niebieski
bardzo ładnie się prezentuje. Może obejdzie się bez malowania zderzaka 

- Od: 6 lip 2010, 22:03
- Auto: Mazda 323f BA
kolego spróbuj dorobić trochę lakieru i najlepiej jakby nabili to w spray. Jeśli rysy głębokie to szpachlą lekko przejedź, następnie papierem wodnym i tym lakierem i znowu papierem wodnym. Oczywiście jak się przyjrzysz to bedzie widać....
- Od: 10 lut 2009, 20:35
- Auto: Madzia była 323f BA 1,5b
jest 3 BK 1,6b '07
Kolego znam lepszy sposób. Weź rozpudszczalnik, tak rozpuszczalnik, delikatnie przetrzxyj nim rysy tzn usuń je a następnie potraktuj to miejsce woskiem. Robiłem tak mase razy i zawsze było oki mimo bulwersacji wielu użytkowników mazd 
Pozdrawiam Kuba[color=#0080BF][/color]
- Od: 27 paź 2009, 23:18
- Auto: Jest: 323C 1.5 16v 98r – LIFT
była mx-3: 1.6 16v 94r – LIFT
bzzyczek napisał(a):Ten kolor to noble green oznaczenie koloru VQ dla pewnosci sprawdz oznaczenie na naklejce we wnęce dzwi od strony pasażera tam jest podany kod koloru.
Nie wydaje mi się żeby to był green(zielony) poza tym chyba już znalazłem to 12K Twilight blue mica
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
Strona 1 z 1