Wymiana oleju a pamiec komputera – czy po wymianie trzeba dokonać zmian?
Strona 1 z 1
Mam pytanie? Czy w dieslu (143KM) z DPF r 2008 Jak zmienie olej (dexalia do silnika z DPF) to warsztat musi dokonaćjakiejś zmiany w komputerze. W serwisie mówia ze w pamięci kompa trzeba zresetować pamięć wtrysków po wymianie oleju. Ponoć wraz ze starzeniem sie oleju wtryski nanoszą poprawki w dawkowniu paliwa i jak olej się zmieni to stary zapis należy zresetować. Jezeli to prawda to jak to sie robi?
-
mazduś
mazduś napisał(a):Jak zmienie olej (dexalia do silnika z DPF) to warsztat musi dokonaćjakiejś zmiany w komputerze.
Kasuje sie inspekcje olejowa, po to zeby komputer zaczal na nowo liczyc stopien rozcienczenia oleju
mazduś napisał(a):W serwisie mówia ze w pamięci kompa trzeba zresetować pamięć wtrysków po wymianie oleju
Ale bzdury, gdzie jest taki serwis, co taka ciemnote wciska?
Tylko IDSemmazduś napisał(a):Jezeli to prawda to jak to sie robi?
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Jadę w przyszłym tygodniu na nieplanowaną wymianę oleju (przepełnienie) i jak się pytałem ile to będzie trwało to powiedzieli mi, że 1 do 1,5 godz., bo właśnie muszą porobić jakieś resety itd. itp. Tak więc jest to prawdą.
Witam kolegów.
Wymiana oleju z kasowaniem inspekcji – 20-30 minut w serwisie mazdy.
Bardzo jestem zainteresowany tym "awaryjnym" kasowaniem – bo serwis juz kilkakrotnie zapewniał mnie ze tylko IDSem idzie to zrobic – choc uwazam ze to az dziwne aby ktos był zmuszany do wizyt w ASO tylko przy wymianie oleju.
pozdr
Wymiana oleju z kasowaniem inspekcji – 20-30 minut w serwisie mazdy.
Bardzo jestem zainteresowany tym "awaryjnym" kasowaniem – bo serwis juz kilkakrotnie zapewniał mnie ze tylko IDSem idzie to zrobic – choc uwazam ze to az dziwne aby ktos był zmuszany do wizyt w ASO tylko przy wymianie oleju.
pozdr
cristow teoretycznie tak jest, ale serwis ma swoj sposob na przypadek gdyby np. mieli problem z kompem, gdzies na mailu to mam ale 1000 wiadomosci skutecznie ukryły intrukcje:/ jest zasadniczo prosta, tradycyjnie deptanie pedalem (tym razem chyba gazu na stacyjce on) iii mostkowanie 1 przekaznika z pudelka do masy, to najwazniejsze ale cos nie umiem namierzyc schematu na ktorym mam to zaznaczone:| poszukam dalej,
Przypuszczam, ze w pewnym momencie komputer stwierdzi ze w silniku jest wiecej paliwa niz oleju smarującego i po prostu zablokuje pracę silnika – ewentualnie przejdzie w jakis tryb serwisowy i tyle bedzie z jazdy.
Ale wiem tez ze mozna skasowac inspekcje w serwisie lub warsztacie Forda – ten sam interfejs :–)
Ale wiem tez ze mozna skasowac inspekcje w serwisie lub warsztacie Forda – ten sam interfejs :–)
atommy78 napisał(a):Ile kosztuje w ASO robocizna za wymianę oleju z kasowaniem kompa?
W Poznaniu w okolicach wrzesnia kosztowała około 500 zł (w zależności od ASO). Ja osobiscie zapłaciłem 484 i to było niby najtaniej (ceny porównywane telefonicznie).
Michał
- Od: 14 sie 2009, 12:16
- Auto: No more Mazda's !!!!
w Gdasku w ASO ok. 250 + filtr .
Można próbować wymienić olej i skasować IDS-em współczynnik rozrzedzenia oleju w dowolnym warsztacie z możliwością podpięcia pod komputer. JA przy pomocy IDS-u Bosha skasowałem ten współczynnik
Można próbować wymienić olej i skasować IDS-em współczynnik rozrzedzenia oleju w dowolnym warsztacie z możliwością podpięcia pod komputer. JA przy pomocy IDS-u Bosha skasowałem ten współczynnik
- Od: 14 cze 2010, 09:53
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 Exclusive 110KM 2006r.
Strona 1 z 1