Stukanie, pisk w kole, odbijanie hamulca przy hamowaniu – Mazda 323 C

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Duende » 7 sie 2010, 14:24

Witam,
Mam pewien problem. Otóż ostatnio miałam wymienione klocki hamulcowe. zaraz po tym zauważyłam, że podczas hamowania, nawet juz przy niewielkich prędkościach hamulec strasznie odbija, trzęsie się kierownica itp :(. Dodatkowo podczas jazdy słychać stukanie, pisk w przednim kole, natomiast podczas hamowania te dźwięki znikają a słychac skrzypienie.

Czy ktoś może zasugerować co może być przyczyną? Może tarcza, piasta??? czy mogło się to stać po zmianie klocków?

czy ktoś może polecic jakiegoś dobrego, w miarę taniego mechanika w Bielsku – Białej???

z góry dziękuje za odpowiedz.

pozdrawiam
Ola
Początkujący

Od: 23 sty 2009, 10:06
Auto: mazda 323 C (BA) 95'

Postprzez Duende » 10 sie 2010, 09:05

witam,

Naprawdę nikt nie jest w stanie polecic mechanika w Bielsku Białej???
Początkujący

Od: 23 sty 2009, 10:06
Auto: mazda 323 C (BA) 95'

Postprzez lucasskywalker » 10 sie 2010, 13:29

Skoro ktoś Ci to wymieniał to spaprał robotę i powinieneś jechać do niego a nie zostawiać kase u innego mechanika. Hamulce w Mazdach to na prawdę banalna sprawa, stukanie może wynikać z braku założonych sprężynek przedstawionych poniżej:
Obrazek
Natomiast co to znaczy, że hamulec "odbija"? Auto nie hamuje? Może trzeba odpowietrzyć układ, może trzeba wszystko przesmarować. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.
Forumowicz

Od: 2 cze 2009, 19:59
Auto: Honda Civic EU9 1.7ctdi
Moja ex: 323C (BA)

Postprzez maciekpodole » 13 wrz 2010, 11:58

Witam. Nie zakładam nowego tematu bo widzę że w tym jest nawiązanie do mojego problemu. Niedawno odkryłem że pękła mi ta sprężynka (drut), która sprawie ze klocki nie latają w zacisku i moje pytanie brzmi, gdzie takie coś można kupić ewentualnie czy samemu to można zrobić?
Forumowicz

Od: 9 lut 2009, 17:37
Auto: Mazda 323F BA 98r. 1.5

Postprzez r4d3oN » 13 wrz 2010, 17:05

lucasskywalker, no mi najwyraźniej tez spaprał robote skoro to prrzez caly czas stuka, tylko teraz mam pytanie czy da sie do tych szczęk czy tam zacisków dołozyc te druciki i czy amator sobie z tym poradzi bo zawieche mam sprawna a te stukanie juz mnie do bialej goraczki doprowadza
[img]http://img26.imageshack.us/img26/5949/painterpl.jpg2[/img]
Forumowicz

Od: 6 wrz 2009, 12:29
Auto: Audi A3 1.8T, ajq

Postprzez flashmaniac » 13 wrz 2010, 22:39

r4d3oN napisał(a):lucasskywalker, no mi najwyraźniej tez spaprał robote skoro to prrzez caly czas stuka, tylko teraz mam pytanie czy da sie do tych szczęk czy tam zacisków dołozyc te druciki i czy amator sobie z tym poradzi bo zawieche mam sprawna a te stukanie juz mnie do bialej goraczki doprowadza

tę sprężynki kupisz tylko w zestawie np w intercars:
http://sklep.intercars.com.pl/
(nazywa się to Zestaw montażowy klocków hamulcowych)

Sam te sprężynki spokojnie założysz.
Forumowicz

Od: 18 mar 2008, 16:34
Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna

Postprzez flashmaniac » 13 wrz 2010, 22:43

odnośnie tego odbijania miałem tak kiedyś we Fiacie....
po wymianie tarcz i klocków miałem taki właśnie objaw
(bylo to pare dni po wymianie wiec dałem sobie rękę uciąć że to coś na pewno z przodu)

parę dni później okazało się że odkleiła się okładzina która jest przyklejona do szczęki hamulcowej....
czyli problem tkwił w hamulcach tylnych...

Pozdr.
Forumowicz

Od: 18 mar 2008, 16:34
Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna