Dziwne stuki (mazda 323F BA 1.8)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez puznies0 » 8 sie 2010, 21:52

Witam wszystkich...ostatnimi czasy moją madziulę dopadły jakieś dolegliwości... mianowicie problem jest taki... usłyszałem jakieś dziwne stukanie w zawieszeniu... ale nie zawsze.... konkretnie jest to taki głucho metaliczny dźwięk ale tylko i wyłącznie przy skręceniu kolami... z tym że nie w samym momencie skrętu tylko jak się samochód buda przechyli... wymieniłem ostatnio łączniki stabilizatora przód i sworznie wahaczy... z tym że łączniki kupiłem z allegro po 22 zł za sztukę i z metalowymi główkami myśląc że na nasze drogi z metalową główką będą mocniejsze i mam pytanie czy mogą to one być problemotwórcze??? zaczęło stukać dosłownie miesiąc po ich założeniu... wcześniej nawet na uszkodzonym łączniku nie było nic słychać...

okoliczności stukania są tak jak napisałem nie w samym momencie ruchu kierownicą tylko zaraz po ruchu dosłownie tak jakby buda się bujnęła i dopiero coś przeskakuje.... czasem jak ruszam do przodu albo w tył to też słychać... pierwsze moje podejrzenie to te właśnie gnoje metalowe... ale jeśli ktoś miał takie problemy to proszę o wypowiedź bo nie chcę kasy ładować w niepotrzebne wymiany dobrych części...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez skrzaty » 9 sie 2010, 13:35

a przeguby wymieniales?
Forumowicz

Od: 8 lut 2010, 13:01
Auto: 323f BA 1.5 16V 96r

Postprzez puznies0 » 9 sie 2010, 14:29

skrzaty napisał(a):a przeguby wymieniales?

przeguby wymienione... poza tym to nie jest tyrkotanie tylko stuknięcie po zabujaniu budą podczas skrętu na łuku... przgub by tyrkotał .... a to jest stuknięcie ...
Forumowicz

Postprzez skrzaty » 9 sie 2010, 14:46

no to jak buda sie buja to laczniki stabilizatorow pracuja i to one moga stukac
Forumowicz

Od: 8 lut 2010, 13:01
Auto: 323f BA 1.5 16V 96r

Postprzez puznies0 » 9 sie 2010, 18:24

skrzaty napisał(a):no to jak buda sie buja to laczniki stabilizatorow pracuja i to one moga stukac

dzięki za zainteresowanie i jakąś opinię...
Forumowicz