Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez nemi » 29 lip 2010, 08:28

brii napisał(a):Ten obiektyw to raczej do mocno specyficznych zastosowań będzie – strasznie ciemny jest...

A torba będzie się nadawać? Żartowałem przecież ;).
Chociaż z drugiej strony przy tak długiej ogniskowej 8.0 to chyba nie taka tragedia? Przypuszczam, że do veyuryzmu (cholera, jak to się pisze :P) na plaży byłby jak znalazł – w końcu gdzie jest lepsze oświetlenie <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Myjk » 29 lip 2010, 08:40

brii napisał(a):Ten obiektyw to raczej do mocno specyficznych zastosowań będzie – strasznie ciemny jest...

No raczej do robienia zdjęć w pomieszczeniach nie będzie używany... :P
Ósemka to wystarczające światło na taki obiektyw.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez brii » 29 lip 2010, 10:35

Ale na długim końcu to to zaczyna od F/16 ;)
Aż tak słaby to nie jesteś żeby aparat na kółkach za sobą ciągnąć :P
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez aLechu » 29 lip 2010, 10:55

To ja się pochwalę i podziękuję za porady przy zakupie pierwszej w życiu lustrzanki.
Nabyłem Nikona D5000 + 18-55 + aquapack w zestawie i do tego dokupiłem obiektyw Tamrona 70-300mm.
Zabawę już zacząłem ale brakuje mi jeszcze statywu (nie mogę pokombinować za dużo na manualu bo nie ostro) i lampy zewnętrznej.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i uwagi. Pozdro
szofer fochowozu
Przedstawiciel Opolszczyzny

Od: 3 sie 2009, 12:39
Auto: Mazda Premacy
1,8 114KM 1999

Postprzez DymeK » 30 lip 2010, 06:49

A kto poleci jakieś szkło do canona jakiś spacer zoom do 1500 myślałem o sigmie 18-125 mm
Be Quiet And Drive (far away) Sprzedam uszczelki kolektora
Obrazek
Forumowicz

Od: 25 mar 2005, 21:12
Auto: Xedos 6 2.5 V6 KLZE

Postprzez manix6 » 31 lip 2010, 01:12

Witam Was!
Wtrącę się do tematu bo także lubię fotografować :)
nemi zastanów sie z tym obiektywem do czego tak naprawdę chcesz go używać, po pierwsze jak już napisał brii jest ciemny a po drugie zastosowanie-raczej portretów nim nie bedziesz robił a do foto jakiś zwierząt potrzeba trochę światła- wiem że zawsze można podbić ISO itp. ale...
Piszę to ponieważ sam już kupiłem sprzęt którego pózniej nie używam :(
pozdrawiam i życzę udanych zdjęć
Początkujący

Od: 13 lip 2010, 21:46
Auto: Mazda 626 GW 2.0 16V 1999r

Postprzez nemi » 31 lip 2010, 11:17

manix6 napisał(a):nemi zastanów sie z tym obiektywem do czego tak naprawdę chcesz go używać

To był tylko taki żarcik :).
Jak będzie mi potrzebny, to kupię raczej w miarę jasną Sigmę 18-200 mm lub 55-200, żeby nie musieć nosić zbyt dużo ekwipunku.
A zaraz jadę kupić sobie filtr polaryzacyjny :). Niedługo urlop i w związku z tym plenery :).
Forumowicz

Postprzez Cukierek » 3 sie 2010, 21:31

Potrzebuję małej podpowiedzi, bo planuje zakup kolejnego aparatu. Obecnie używam Canona G10 z którego jestem bardzo zadowolony, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Oprócz G10 używam często analogową lustrzankę Minoltę Dynax 9xi i gdyby nie to że jest na kliszę to ciągle bym robił nią zdjęcia.
Mam dylemat nad Nikonem D60 i D3000(jego następca), co byście polecili?
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Forumowicz

Od: 24 kwi 2005, 21:35
Auto: 323 BG GT Turbo BPT FWD, Toyota Yaris Hybrid '17,FSR Tarpan

Postprzez Artiks » 3 sie 2010, 21:37

Co to za następca, jak gorzej wypada w testach <czarodziej> Kup D5000 <serduszka> Albo jakiegoś Canona w CMOSie....
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Cukierek » 3 sie 2010, 21:47

Dlatego zamiast D3000 myślę bardziej nad sprawdzonym D60 którego można znaleźć już za dobrą kasę. Canona już mam, chociaż myślałem nad 1000D bo jest/był w promocji, ale jakoś nie jestem przekonany.

W weekend na weselu miałem możliwość "pogadać" z właścicielem G10 i okazał się jakiś dziwny. Gdy spytałem się ile zdjęć zrobił to powiedział że mało(ok. 2000), gdy ja przez rok zrobiłem 13.000 i ciągle rośnie. No i facet wszystko a zwłaszcza zdjęcia robi na automacie bo nie wie do czego służą programy tematyczne Jak się spytałem czy czytał instrukcję obsługi, czy próbował ustawień i możliwości aparatu to się spojrzał i powiedział że na automacie łatwiej a on nie czytał bo po co <glupek2>
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Forumowicz

Postprzez manix6 » 4 sie 2010, 16:58

Cukierek ja polecał bym właśnie coś sprawdzonego, sam kupiłem D70 i jestem zadowolony. Nad D60 ma tą przewagę że posiada silniczek w korpusie- szybszy AF niż przy silniczku w body ale to już dość stara konstrukcja więc przemyśl i sam zdecyduj :) Nie wiem jaki masz budżet?
pozdrawiam
Początkujący

Od: 13 lip 2010, 21:46
Auto: Mazda 626 GW 2.0 16V 1999r

Postprzez Cukierek » 4 sie 2010, 20:18

Jak dobrze pójdzie to jutro/piątek kupuję D3000, z czasem będę się doposażał w akcesoria. Na początek zakupię dodatkową lampę zewnętrzną i może jakieś filtry.
www.gtrproject.pl
Forumowicz

Postprzez aLechu » 4 sie 2010, 20:27

A nie lepiej dołożyć trochę i tak jak radził Artiks kupić D5000? Ja też chciałem kupić D3000 ale posłuchałem i kupiłem D5000 i nie żałuję.
szofer fochowozu
Przedstawiciel Opolszczyzny

Od: 3 sie 2009, 12:39
Auto: Mazda Premacy
1,8 114KM 1999

Postprzez missiako » 6 sie 2010, 18:29

Witam,

niestety z powodów osobistych jestem zmuszony sprzedać mój sprzęt foto. Jak na razie szukam klientów po forach, na których bywam bo naprawdę sprzęt jest praktycznie nieużywany i szkoda mi wystawiać go na Allegro bo może przyda się jakiemuś młodemu pasjonatowi a zapewniam że będzie długo służył. Dopiero to, czego nie sprzedam powędruje na Alledrogo.

Puszkę Canon 50D sprzedałem dzisiaj. Zostały mi jeszcze:

1. CANON 50mm 1.4 USM-cały komplet, wygląda i pracuje jak nówka.

2. TAMRON 17-55mm f2.8 SP AF XR Di II VC-mocowanie oczywiście Canona. Obiektyw zrobił na pewno nie więcej niż 500-600 fotek. Wygląda i działa jak nowy, zestaw jest kompletny z osłona przeciwsłoneczną. Ostrzy w punkt.
Gratis daję zestaw czyszczący, który zakupiłem do obiektywów, ale nawet nie było po co go używać więc leży nie odpakowany. Zostało 9 miesięcy gwarancji-kupiony w sklepie 14 maja tego roku.

3. METZ 58 AF-1-mocowanie oczywiście również do Canona. Lampka błysnęła nie więcej niż 100-150 razy. Kupiłem do niej na początku zwykłe baterie alkaliczne Panasonic i jeszcze na nich działa (dołożę je w zestawie-jeszcze parę razy błysną. Później kupiłem do niej 4 akumulatory Hahnell wraz z ładowarką ale nawet nie zdążyłem ich do lampki włożyć i leżą nieużywane.
Zestaw oczywiście kompletny lampka, pokrowiec, papiery, pudełko no i dołożę jeszcze gratis wspomniane akumulatory z ładowarką oraz dokupiony osobno dyfuzor.
Zostało 9 miesięcy gwarancji-kupiony w sklepie 14 maja tego roku.

4. PHOTTIX TITAN BP-511A-zakupiłem 2 sztuki ale nie były nigdy ładowane. Pudełek niestety nie posiadam ponieważ po kupnie odpakowałem baterie i luzem włożyłem do torby, aby nie zajmowały dużo miejsca. Nówki, nie używane.

5. SANDISK CF 8 GB ULTRA (30MB/s)-Karty również zakupiłem 2 szt i tak samo jak baterie-pudełka wyrzuciłem a karty schowałem do torby. Jedna z nich była raz używana, ponieważ chciałem sprawdzić różnicę w prędkości zapisu serii pomiędzy nią a wyżej wspomnianym Kingstonem. Oczywiście SanDisk wygrał . Karty w 100% oryginalne.

6. LOWEPRO D RES 240 AW Torbę zakupiłem na początku od znajomego, ponieważ gdy ją kupił okazało się iż nie mieści mu się do niej sprzęt a mi wtedy idealnie wchodził tam C50D oraz C50mm i tak torba ta chroniła mój zestaw prze kurzem-raz może była na zewnątrz-ogólnie trzymałem ją w szafce a w niej sprzęt.Wygląda jak nówka, mam jeszcze oryginalne etykiety w kieszonce. Można zobaczyć jak wygląda na tej aukcji:
http://allegro.pl/item1176619098_lowepro_torba_d_res_240_aw.html

Zdjęć sprzętu nie wklejam bo szkoda miejsca na serwerze-i tak pewnie każdy wie jak co wygląda a jak nie wie to sobie wgoogla i się dowie a poza tym powyższy sprzęt nie ma żadnych znaków szczególnych ani uszkodzeń i wygląda identycznie jak zdjęcia w internecie.

Jeśli ktoś będzie na coś zdecydowany, wtedy oczywiście wyślę realne fotki tego, konkretnego przedmiotu który go będzie interesował.

Sprzęt można obejrzeć osobiście w Tarnowie.

Ewentualna wysyłka tylko kurierem-koszty przesyłki dzielimy wtedy na pół.

Pytania proszę kierować na dgancarz@wp.pl oraz telefonicznie 502994388.

PS. Bardzo proszę moda o nie usuwanie tego postu-specjalnie nie pisałem go w giełdzie ponieważ wtedy nie trafiłby do odpowiedniego targetu. Moim celem nie jest reklama a jedynie dotarcie z odpowiednią informacją do ludzi, którzy mogą być nią zainteresowani.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Pozycjonowanie Tarnów i nie tylko!
Forumowicz

Od: 30 gru 2008, 14:13
Auto: 323F BA 1.5 16v 1998 r

Postprzez Cukierek » 6 sie 2010, 20:35

Na tą chwilę sobie odpuściłem, odłożę trochę więcej kasy i będę szukał czegoś konkretnego. Bawiłem się D3000 i trzeba trochę przysiąść przy nim, więc poczekam trochę i zakupię coś innego.
Wczoraj w sklepie jakaś ugadana mafia w mediaexpert namawiała mnie na sony alfa, chyba mieli dobrze płacone bo ja twardo przy nikonie stoję.
www.gtrproject.pl
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 sie 2010, 08:24

Cukierek napisał(a):Wczoraj w sklepie jakaś ugadana mafia w mediaexpert namawiała mnie na sony alfa, chyba mieli dobrze płacone bo ja twardo przy nikonie stoję.

W większości sklepów tak jest :P. Mnie złamali i... jestem bardzo, bardzo zadowolony. Właśnie wróciłem z wakacji, fotki wyszły takie, o jakich marzyłem ;). Jedynie zastrzeżenia mam do obiektywu kitowego 55-200 mm – przy maksymalnej ogniskowej nawet w pełnym słońcu da się zrobić rozmazane zdjęcie (próbowałem robić portrety) – chyba trzeba byłoby używać statywu. No i jeszcze jedna rzecz mnie wkurzała maksymalnie – jak miałem założony obiektyw 55-200 – potrzebowałem takiego 18-55 i odwrotnie <lol> – wniosek jest jeden: w przyszłym roku będzie w miarę jasny nowy obiektyw Sigmy 18-200 mm – manewrowanie obiektywami poza warunkami studyjnymi jest strasznie uciążliwe (szczególnie na plaży – ja się nie odważyłem).

Znacie może jakiś program do robienia HDR-ów? Używałem SNS-HDR i efekt jest świetny (przeciąga się plik RAW na ikonkę programu), ale generuje bardzo dużo dodatkowych szumów...
Forumowicz

Postprzez TomK » 16 sie 2010, 10:18

nemi napisał(a):manewrowanie obiektywami poza warunkami studyjnymi jest strasznie uciążliwe (szczególnie na plaży – ja się nie odważyłem).

Wydaje Ci się :) stajesz po prostu tak żeby wiatr dmuchał w plecy a nie w aparat i zmieniasz :) zaopatrz się w gruszkę i jakby jakieś paproszki sie dostały na lustro/matówkę po prostu wydmuchujesz. A gruszka może być nawet taka z apteki za 5zł.

Też na początku bałem się zmieniać obiektywy – ale teraz nie powiem czasami zdarzy mi się odpiąć obiektyw włożyć do torby i dopiero drugi wkręcam :) uważaj jedynie żeby wiatr nie wiał centralnie w aparat bez obiektywu :)
http://superslub.blogspot.com/

http://koryszko.blogspot.com/
Forumowicz

Od: 11 lis 2007, 01:23
Auto: Civic EJ9 D16Z6+

Postprzez nemi » 16 sie 2010, 10:40

TomK napisał(a):Wydaje Ci się

Może :P. Ale ja po prostu nie noszę wszystkiego ze sobą – dźwiganie jest nie dla mnie :). Przy sobie mam tylko dodatkową kartę pamięci, filtr polaryzacyjny, jeden obiektyw i body. Wszystko w idealnie dopasowanej do tego torbie, aby uzyskać "kompaktowość" rozmiarów.
Gdybym się tym zajmował nieco bardziej profesjonalnie, to na pewno potrzebowałbym zupełnie innych rozwiązań, ale ja raczej chodzę po prostu na spacer z rodziną, a nie konkretnie w celach fotograficznych.

Myjk od samego początku namawiał mnie na zewnętrzną lampę błyskową i... muszę przyznać rację, że moc wbudowanej lampy skierowanej prosto w fotografowany obiekt daje efekt co najmniej badziewny i tragicznie spłaszcza scenę. Ustawienie lampy na drugą kurtynę daje efekt o niebo lepszy i tym sposobem już lampa wbudowana staje się trochę bardziej przydatna – przestawiłem tryb swojej lampy w ten sposób na stałe.
Ale i tak mimo wszystko używałem zawsze jakiegoś "dyfuzora" wykonanego z czegoś pod ręką – na przykład serwetki papierowej w restauracji :) i rozwiązanie to daje radę.
Na razie więc zdecydowałem się na najtańszą możliwą opcję i zakupiłem dyfuzory na wbudowaną lampę
http://allegro.pl/item1189503437_fs22_d ... olory.html
na moje malutkie mieszkanie moc wbudowanej lampy jest wystarczająca tylko zmniejszę jej agresję i zobaczymy.

TomK napisał(a):zaopatrz się w gruszkę i jakby jakieś paproszki sie dostały na lustro/matówkę po prostu wydmuchujesz

Zamówiony cały zestaw, łącznie ze ściereczkami do optyki itp.
Forumowicz

Postprzez Adaś » 18 sie 2010, 21:22

nemi napisał(a):Znacie może jakiś program do robienia HDR-ów? Używałem SNS-HDR i efekt jest świetny (przeciąga się plik RAW na ikonkę programu), ale generuje bardzo dużo dodatkowych szumów...

Ja używam Photomatix Pro 3 :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez nemi » 18 sie 2010, 21:54

"Mój" program wypluł taki efekt:

Obrazek
(przed)

Obrazek
(po)

Adaś napisał(a):Photomatix Pro 3