Którą Madzię wybrać?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Adi. » 30 lip 2010, 02:17

Niestety od miesiąca czuję się jak bez ręki, tzn. jestem bez samochodu po tym jak mój został "skasowany".
Myślę o pojeździe do 6-7 tys. Pod uwagę biorę:
– Mazda MX-3
– Mazda 323F
– Fiat Bravo

Każdy ma swoje plusy i minusy. Które z nich byście polecili i dlaczego, biorąc pod uwagę stan techniczny pojazdu w tej cenie, spalanie, awaryjność.

Jestem otwarty również na inne propozycje.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Początkujący

Od: 30 lip 2010, 02:10

Postprzez brii » 30 lip 2010, 08:32

Nie raz na forum były dyskusje obejmujące wymienione przez Ciebie modele – szukajka się kłania :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Pyton162 » 30 lip 2010, 09:41

co do fiata bravo omijaj szerokim lukiem silniki 1.4 , moge polecic silnik 1.6 i 2.0 , niestety oba dosc paliwożerne i trzeba pilnować wymiany paska rozrzadu , co 60tys najlepiej wymieniać. Czesci do fiata tanie jak barszcz :D . Mialem 3 lata fiata i zlego słowa nie moglem powiedzieć choc plastiki w srodku sa nie najlepsze tu mazda ma spora przewag
Pyton162

Postprzez Adi. » 30 lip 2010, 11:11

Używałem opcji szukaj, jednakże zawsze były już dokładne modele, jednak ja na razie nie mam konkretnego typu.

Właśnie to jest na plus, że części do fiata są tanie. I jak na ironię losu to sklep mam bardzo blisko :)
Jeżeli chodzi o Brava to myślałem o 1,6 w benzynie lub 1,9 JTD.
Co do Mazd to eFkę 1,8, bo 1,5 to sądzę że na takie auto jest za małe a 2 to trochę więcej żre.
W przypadku MX to sam już nie wiem.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Początkujący

Postprzez TALREP » 30 lip 2010, 13:11

Jeśli chodzi o MX3, jak kupisz z silnikiem 1.6 to nie powinieneś być zawiedziony. Może osiągami nie powala (raczej przeciętny ale do normalnego poruszania się w zupełności wystarcza), ale z pewnością możesz liczyć na bezawaryjność i święty spokój, no chyba, że kupisz naprawdę zajeżdżony egzemplarz. Moja efka ma już ponad 350 000 i daje radę. Ceny części też nie są wygórowane. Ceny zamienników są bardzo przystępne (silnik 1.6 był montowany później w KIA sephia) jednak oczywiście odbiegają jakością od oryginałów ale w przypadku elementów eksploatacyjnych takich jak filtry można śmiało wsadzać zamienniki.
Z efka BA nie miałem zbyt wiele do czynienia, za to moja ciotka ma 323C z silniczkiem 1.5. Jeśli chodzi o korozję to daleko jej do mojej o 5 lat starszej efki za to silnik osiągi ma porównywalne. Zanim kupiła swoją mazdę ostrzegałem ją żeby unikała silnika 1.5 bo jak wszyscy wiemy lubią czasami łyknąć za dużo oleju, ale o dziwo po przeszło 3 latach nic niepokojącego z olejem nie wyszło. Niestety jakość plastików już nieco gorsza jak w efce BG. Nie dziw się, że porównuję do 323f BG, MX3 bazuje właśnie na tym modelu i przed liftem wnętrze poza paroma detalami takimi jak podłokietnik było identyczne jednak po lifcie znacznie zyskało na atrakcyjności.

Co do innych silników i fiatów nie mogę się wypowiadać bo nie miałem do czynienia.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez marcinmmm100 » 1 sie 2010, 12:23

Na twoim miejscu wybrałbym chyba mazdę 323f 1.8, ale kuszący jest też fiat bravo z silnikem 1.9 jtd oszczędny a przy tym dynamiczny.
Początkujący

Od: 7 sty 2010, 18:21

Postprzez Radek89 » 1 sie 2010, 13:07

Za ta kasę szukałbym albo 323F BA 1.8 albo mx-3 w super stanie . . . Gdybym tylko nie chciał czegoś odrobinę szybszego to bym się nawet nie zastanawiał , bo po 3 latach użytkowania BG , i po dwóch latach kiedy ojciec śmiga swoją BA mogę powiedzieć , że te auta w pełni zasługują na swoją świetną opinię , a fiat to jednak tylko fiat . . . moze być oczywiście umiarkowanie awaryjny , ale nie licz na to , że będziesz zmieniał tylko olej ... a kupno JTD z tych lat to dla mnie głupota , bo nikt nie dopłacałza JTD swojego czasu , żeby nie trzaskać mega przebiegów ... a z benzynowymi autami o wizerunku sportowym jest nieco inaczej ... mało osób kupowało mx-3 1.6 , żeby robić mega trasy i przebiegi ... ;] A dopieszczona mx-3 na glebie i ładnej feli wygląda dla mnie wręcz rewelacyjnie :) Jak ja żałuje , że tam nie było mocnych R4 ;(
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez Lukano » 1 sie 2010, 14:31

No tylko nie wiem czy za 6-7 tysięcy kupisz mx-3 w super stanie, BA raczej też.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Kiszkun » 1 sie 2010, 14:42

Praktycznie każdy samochód w tej cenie wymaga sporo roboty więc przygotuj sobie dodatkową gotówkę na rozrząd, przewody, świece, olej, filtry itp
Początkujący

Od: 21 cze 2009, 15:27
Auto: Mazda 323f 1.5 ba z5

Postprzez Adi. » 2 sie 2010, 00:47

Przyznam, że jak patrzyłem to ceny są dosyć różne.
Raczej na super stan się nie nastawiam, jednak np. widziałem 323f 1.8 wersja BA sprowadzoną za niespełna 7 tysięcy.

Myślę, że faktycznie Fiat w porównaniu z Mazdą, jednak mam dylemat czy 323f 1.8 BA czy MX-3
Początkujący

Postprzez brii » 2 sie 2010, 08:58

Kiszkun napisał(a):Praktycznie każdy samochód w tej cenie wymaga sporo roboty więc przygotuj sobie dodatkową gotówkę na rozrząd, przewody, świece, olej, filtry itp

Nie zgadzam się z tym – MX-3 Winetou nie wymaga, mój jest droższy i też nie wymaga :)
Cały problem w tym, że zadbane samochody są o jakieś 15 – 20% droższe niż reszta, a kupujący u nas wolą zapłacić mniej przy zakupie (kupić okazję), a potem dołożyć 50 do 100% ceny w ciągu roku zamiast mieć święty spokój.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Radek89 » 2 sie 2010, 15:45

Za 7 koła bez problemu kupisz zadbaną mx-3. Ja na Twoim miejscu kupiłbym B6 za 6 koła ( bez problemu ) i tysiączka potem włożył w rzeczy typu oleje , filtry , kable ...

Z BA będzie gorzej , ale Z5 też znajdziesz bez problemu ...
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez Barthez » 2 sie 2010, 19:07

brii napisał(a):Cały problem w tym, że zadbane samochody są o jakieś 15 – 20% droższe niż reszta, a kupujący u nas wolą zapłacić mniej przy zakupie (kupić okazję), a potem dołożyć 50 do 100% ceny w ciągu roku zamiast mieć święty spokój.

amen

polecam szukajke otomoto:
marka: dowolna
rok: 97-00
cena:6-7tys
tylko nieuszkodzone
pojemnosc: 1,6 – 2,o
moc od 100KM
drzwi 4/5
kraj akt rej: polska
bezwypadkowy
moj typ:
http://otomoto.pl/opel-astra-pierwszy-w ... 13625.html (np)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Adi. » 3 sie 2010, 01:03

Przyznam, że Twój typ jak dla mnie jest jakiś podejrzany :)
Wolałbym skupić się na konkretnych markach i z nich wybrać/czekać na coś sensownego, a jak zdążyłem się zapoznać to opinie o Mazdach są nienaganne i nawet mój ojciec swojego czasu miał 323 i w ogóle nic w nią nie wkładał finansowo.
Początkujący

Postprzez loockas » 3 sie 2010, 01:10

Jeżeli chcesz MX-3 i to w dobrym stanie, to licz się z rocznikiem 92-93... I tu pojawia się dylemat. Dać 6 klocka za 18 letnie auto czy lepiej kupić coś mniej wyrafinowanego i znacznie młodszego? Jeżeli jednak byś chciał wydać ok 6 klocka za 18 letnie auto, to mogę pomyśleć nad sprzedażą swojej MX-3 :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Adi. » 3 sie 2010, 01:17

Jeżeli auto jest zadbane i szanowane, to myślę że wolałbym dać te 6 za 18-letnie aniżeli za 10, które jeździło gdzieś po wiejskich polach.

Tak poszedłem za głosem bartezma i znalazłem takie cudo:
http://otomoto.pl/mazda-323f-323-C14467208.html
Początkujący

Postprzez Barthez » 3 sie 2010, 09:19

Adi. napisał(a):Tak poszedłem za głosem bartezma i znalazłem takie cudo:
http://otomoto.pl/mazda-323f-323-C14467208.html

oki – to byl etap pierwszy – poszukiwanie na necie... jesli juz znajdziesz "ten" interesujacy egzemplarz przechodzisz do:

etap 2:
uzupelnij profil o informacje z kad pochodzisz ;)

etap 3:
jest dzial: kupuje mazde ( viewforum.php?f=35 ) – zapoznaj sie z regulaminem i zaloz prawidlowo temat (tam sa skrupulatni moderatorzy ;P ) Nastepnie czekasz na reakcje... (jezeli negatywnie zostanie ocenione to patrz – etap 1)

etap 4:
jezeli auto bedzie nadawalo sie do dalszej weryfikacji zajrzyj do wątku regionalnego viewforum.php?f=61 – w Twoim przypadku polecam brodnice i popros kogos o ogladniecie wstepne tegoz auta – zaoszczedzisz na wycieczce krajoznawczej.
i tak az do skutku
powodzenia

ps
mx3 Winetou lub bri to rodzynki...
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Adi. » 3 sie 2010, 12:59

Postąpię zgodnie z powyższą instrukcją.
Początkujący

Postprzez Mev » 3 sie 2010, 13:08

viewtopic.php?f=78&t=102417 – a to mój typ, tylko trzeba się szybko decydować, bo auto w tym stanie bardzo szybko się sprzeda :) Cena super :)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez People_Hate_Me » 3 sie 2010, 13:13

o nie dlaczego on to sprzedaje? xD i to za tą cene to smiech na sali :D
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r