Stuka i kopci

Postprzez mario75 » 2 sie 2010, 11:00

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy MPV 2,0d 2003. Wszystko było ok do wczoraj. Nagle jadąc i to nie zbyt szybko, tak do 100km/h silnik stracił częsciowo moc i zaczął dziwnie pracować. Zjechałem na pobocze i silnik po chwili zgasł. Po ponownym odpaleniu chwile chodził równomiernia i dosłownie za moment zaczyna cos w nim stukac i daje niesamowity dym z rury wydechowej oraz gaśnie. Jeszcze nie byłem u żadnego mechanika z tym problemem. Na forum troche poczytałem ale od nadmiaru wiadomości mam mentlik w glowie. Może ktos mi pomoże rozwiazać ten problem?.

Ps. Odkryłem ze mam odłaczony zawór EGR.
mario75

Postprzez Norby » 2 sie 2010, 12:14

Była MPV
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 06:16
Auto: MPV

Postprzez mario75 » 2 sie 2010, 13:45

Wielkie dzięki za pomoc, mam nadzieje że nic poza tym nie będzie jeszcze zepsute. Powinienem sobie dać radę sam to naprawić. Czytając jeszcze inne posty doszedłem do wniosku że jeszcze wyczyszcze smoka jak już mam autko na kanale. :)
mario75

Postprzez Norby » 3 sie 2010, 08:03

W zasadzie to powinieneś zacząć od smoka :) no ale dużo nie jeździłeś i w porę znalazłeś to forum. Tak jak czytałeś w poradniku diesla używaj oryginalnych części i polecane oleje a auto ci się odwdzięczy.
Była MPV
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 06:16
Auto: MPV

Postprzez mario75 » 4 sie 2010, 09:11

Załozyłem wczoraj nowe podkładki pod wtryski i jak na razie wszystko wskazuje że jest ok. Silnik ładnie pracuje, jazda testowa wypadła pomyślnie. Przy wymianie oleju zrobie czyszczenie smoka, a to już nastąpi niebawem.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
mario75