Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Naprawa rolety bagażnika
Ma ktoś może rysunek techniczny z wymiarami tego plastiku? Chciałem go dorobić, bo mi pękł.
. Może jakoś mi się uda go zwymiarować, ale będzie bardzo ciężko. Jakby ktoś posiadał, to proszę o kontakt.
- Od: 21 maja 2009, 20:03
- Auto: Mazda 6 2.0 Diesel 136KM
Witam wszystkich forumowiczów.
Kupiłem Madzie z uszkodzoną roletą i naprawiłem ja zgodnie z podpowiedziami Waldino.
Po 2 miesiącach w trakcie ściągania rolety usłyszałem trzask i znów roleta była do naprawy.
Okazał się że plastik w który wtopiłem koniec sprężyny rozsypał się w drobny mak.
Naprawiłem to w ten sposób:
Po usunięciu resztek plastiku, naciąłem konie rurki brzeszczotem, w szczelinę wsadziłem i zagiąłem koniec sprężyny. Następnie nakręciłem sprężynę około 10-12 obrotów i gotowe.
Słabe ogniwo w postaci plastiku zostało wyeliminowane.
Od miesiąca wszystko działa super.
PS: nie wygląda to może fachowo ale po zwinięciu rolety i tak nic nie widać więc dla nie jest OK.
Pozdrawiam.
Kupiłem Madzie z uszkodzoną roletą i naprawiłem ja zgodnie z podpowiedziami Waldino.
Po 2 miesiącach w trakcie ściągania rolety usłyszałem trzask i znów roleta była do naprawy.
Okazał się że plastik w który wtopiłem koniec sprężyny rozsypał się w drobny mak.
Naprawiłem to w ten sposób:
Po usunięciu resztek plastiku, naciąłem konie rurki brzeszczotem, w szczelinę wsadziłem i zagiąłem koniec sprężyny. Następnie nakręciłem sprężynę około 10-12 obrotów i gotowe.
Słabe ogniwo w postaci plastiku zostało wyeliminowane.
Od miesiąca wszystko działa super.
PS: nie wygląda to może fachowo ale po zwinięciu rolety i tak nic nie widać więc dla nie jest OK.
Pozdrawiam.
-
gfx2005
arius napisał(a):a nie lata Ci to troszeczkę? tulejka trzymała to w miejscu.
Nie zauważyłem takich objawów.
Wszystko działa w najlepszym porządku, roleta zwija i rozwija się bez najmniejszych problemów, dodatkowo mam pewność że nic nie strzeli tak jak ostatnio.
-
gfx2005
a ja wypiąłem to badziewie i jadę na urlop bez! Wszystko niby działa, zwija się, rozwija – cacy. Problem pojawia się jak jadę po nierównościach... Trzeszczy po prawej stronie, w miejscu gdzie jest ten cycek do wypięcia, jakby korniki miały libację...
Ma ktoś może jakąś radę (poważną, skuteczną) na to ustrojstwo?
Ma ktoś może jakąś radę (poważną, skuteczną) na to ustrojstwo?
Cześć jestem po operacji naprawy metodą WALDINIO ( + wskazówki dodatkowe od Timmy 666_dziekuję) – wynik OK
Roleta działa jak nowa!
Po zapoznaniu się z metodą temat prosty!
Operacja "roleta – zrób to sam" – zakończona.
Jan mogę pomóc proszę o kontakt na kowalczykteam1@poczta.onet.pl
Jan
Roleta działa jak nowa!
Po zapoznaniu się z metodą temat prosty!
Operacja "roleta – zrób to sam" – zakończona.
Jan mogę pomóc proszę o kontakt na kowalczykteam1@poczta.onet.pl
Jan
-
JanK
Panowie dzięki za te posty, też mam już naprawioną roletę ale czuję że to jednak prowizorka i prędzej czy później znowu strzeli. Mam prośbę do ariusa, czy możesz wrzucić rysunek tej tulejki to też sobie dorobię metalową.
- Od: 30 mar 2008, 02:05
- Auto: M6 GY 121KM
Dobry opis działa dłużej 
Dziękuję, też mi się przydał. Dodatkowo zabezpieczyłem miejsce zatopienia końcówki sprężyny klejem dwuskładnikowym, po stwardnieniu będzie to najmocniejszy element całego układu. Uważajcie na głębokość rozwiercenia. Na przedłużeniu rowków w tulejce z tworzywa są otwory, których lepiej nie pogłębiać...
Pozdrawiam
Dziękuję, też mi się przydał. Dodatkowo zabezpieczyłem miejsce zatopienia końcówki sprężyny klejem dwuskładnikowym, po stwardnieniu będzie to najmocniejszy element całego układu. Uważajcie na głębokość rozwiercenia. Na przedłużeniu rowków w tulejce z tworzywa są otwory, których lepiej nie pogłębiać...
Pozdrawiam
-
lespus
Witam. Zamieszczam małe fotostory pt. "Jak naprawiłem roletę i zaoszczędziłem 500 PLN". Myślę, że niestety jeszcze się to może komuś przydać. Naprawa dzięki wskazówkom na forum jest naprawdę prosta.
1. Odkręcamy lewy plastik z kasety rolety i wyjmujemy ją.
2. Delikatnie należy odkleić materiał rolety od rurki, też z lewego końca, z którego wystaje pręt. Pręt będzie "wpadnięty" do środka, co świadczy o zerwaniu sprężyny.

Na zdjęciu widać jedną "wgniotkę" którą należy rozwiercić.
3. Rozwiercamy obie "wgniotki".

Sorry, ale nie zauważyłem, że ostro wyszedł dywan
4. Wyciągamy zaślepkę, ja zrobiłem to obcęgami i przez szmatkę.

Tak wygląda sprężyna osadzona w oryginalnym rowku.

Mała próba naprawy "po swojemu" – sprężyna została wklejona w stary rowek poksyliną.

Szkoda czasu, nie wytrzymała napięcia
5. Wytapiamy nowy rowek na sprężynę w zaślepce. Ja zrobiłem to gwoździem rozgrzewanym na kuchence gazowej.

6. Całość wkładamy z powrotem do rurki, wciskamy zaślepkę. Można delikatnie "pomóc" młotkiem.
7. Robimy własne "wgniotki". Trzeba mocno
i to nie raz!

8. Zaklejamy materiał rolety. Nie ma potrzeby użycia kleju, taśma klejąca, która tam jest dobrze znosi te eksperymenty. W końcu to jest made in japan
9. Zwijamy roletę, wkładamy do kasety, prawy koniec umieszczamy we właściwym miejscu, na wystający z lewego końca pręt, który będzie teraz wystawał kilkanaście centymetrów, zakładamy plastik z kasety rolety.

10. Nakręcamy sprężynę – 10 obrotów, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
11. Nakładamy lewy plastik na kasetę rolety i przykręcamy.
12. Cieszymy się działającą roletą

Ogromne dzięki dla Wszystkich, którzy zamieścili opisy naprawy: waldino, apax, misiecki, przemek_w, panPrzemyk, andrewtro i gfx2005.
1. Odkręcamy lewy plastik z kasety rolety i wyjmujemy ją.
2. Delikatnie należy odkleić materiał rolety od rurki, też z lewego końca, z którego wystaje pręt. Pręt będzie "wpadnięty" do środka, co świadczy o zerwaniu sprężyny.

Na zdjęciu widać jedną "wgniotkę" którą należy rozwiercić.
3. Rozwiercamy obie "wgniotki".

Sorry, ale nie zauważyłem, że ostro wyszedł dywan
4. Wyciągamy zaślepkę, ja zrobiłem to obcęgami i przez szmatkę.

Tak wygląda sprężyna osadzona w oryginalnym rowku.

Mała próba naprawy "po swojemu" – sprężyna została wklejona w stary rowek poksyliną.

Szkoda czasu, nie wytrzymała napięcia

5. Wytapiamy nowy rowek na sprężynę w zaślepce. Ja zrobiłem to gwoździem rozgrzewanym na kuchence gazowej.

6. Całość wkładamy z powrotem do rurki, wciskamy zaślepkę. Można delikatnie "pomóc" młotkiem.
7. Robimy własne "wgniotki". Trzeba mocno

8. Zaklejamy materiał rolety. Nie ma potrzeby użycia kleju, taśma klejąca, która tam jest dobrze znosi te eksperymenty. W końcu to jest made in japan
9. Zwijamy roletę, wkładamy do kasety, prawy koniec umieszczamy we właściwym miejscu, na wystający z lewego końca pręt, który będzie teraz wystawał kilkanaście centymetrów, zakładamy plastik z kasety rolety.

10. Nakręcamy sprężynę – 10 obrotów, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
11. Nakładamy lewy plastik na kasetę rolety i przykręcamy.
12. Cieszymy się działającą roletą

Ogromne dzięki dla Wszystkich, którzy zamieścili opisy naprawy: waldino, apax, misiecki, przemek_w, panPrzemyk, andrewtro i gfx2005.
Witam ,
Ja też skorzystałam z porady Valdino. Właściwie to mój facet. Było dobrze. Przez miesiąc. A potem pękła sprężyna i du.pa. żadne rady nie pomogły. roletę naprawił mi facet z Allegro. naprawa kosztuje 120 zł
ale on wymienia wszystkie uszkodzone części. A nowa to w końcu wydatek rzędu pięciu stów.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1237570662
i zostawiam telefon do niego 601 66 95 89.
Ja też skorzystałam z porady Valdino. Właściwie to mój facet. Było dobrze. Przez miesiąc. A potem pękła sprężyna i du.pa. żadne rady nie pomogły. roletę naprawił mi facet z Allegro. naprawa kosztuje 120 zł
http://allegro.pl/show_item.php?item=1237570662
i zostawiam telefon do niego 601 66 95 89.
-
aniela
Witajcie,
Naprawiłem swoją roletę u człowieka, o którym wspominano powyżej. Chodzi jak nowa, zdecydowanie polecam. Naprawa trwała jeden wieczór, po czym roleta została odesłana do mnie w odpowiednim opakowaniu (zajmuje się roletami od długiego czasu, więc takowe posiada). Myślę, że warto powierzyć naprawę komuś, kto zrobi to dobrze – zwłaszcza że robi to za niewygórowane pieniądze. Poniżej wklejam kontakt do niego (jest na Allegro):
"PROWADZĘ NAPRAWĘ ROLET SAMOCHODOWYCH MAZDA 6.
WYSTAWIAM FAKTURY VAT.
JAKO PRODUCENT ROLET SAM. ZNAM DOKŁADNIE ICH BUDOWĘ I ZAPEWNIAM FACHOWĄ USŁUGĘ.
W RAZIE KONIECZNOŚCI WYSYŁKI PP ROLETA JEST PAKOWANA W ODPOWIEDNIE KARTONY.
TELEFON KONTAKTOWY 601 66 95 89.
LOKALIZACJA – WARSZAWA / ZAŁUSKI.
dane do wysyłki rolety:
Wysocki Marek
Stróżewo 6,
09-142 Załuski
INFORMACJA DLA KLIENTÓW Z WARSZAWY:
JESTEŚMY OBECNI W KAŻDĄ NIEDZIELĘ NA GIEŁDZIE ŻERAŃ."
Pozdrawiam,
A.
Naprawiłem swoją roletę u człowieka, o którym wspominano powyżej. Chodzi jak nowa, zdecydowanie polecam. Naprawa trwała jeden wieczór, po czym roleta została odesłana do mnie w odpowiednim opakowaniu (zajmuje się roletami od długiego czasu, więc takowe posiada). Myślę, że warto powierzyć naprawę komuś, kto zrobi to dobrze – zwłaszcza że robi to za niewygórowane pieniądze. Poniżej wklejam kontakt do niego (jest na Allegro):
"PROWADZĘ NAPRAWĘ ROLET SAMOCHODOWYCH MAZDA 6.
WYSTAWIAM FAKTURY VAT.
JAKO PRODUCENT ROLET SAM. ZNAM DOKŁADNIE ICH BUDOWĘ I ZAPEWNIAM FACHOWĄ USŁUGĘ.
W RAZIE KONIECZNOŚCI WYSYŁKI PP ROLETA JEST PAKOWANA W ODPOWIEDNIE KARTONY.
TELEFON KONTAKTOWY 601 66 95 89.
LOKALIZACJA – WARSZAWA / ZAŁUSKI.
dane do wysyłki rolety:
Wysocki Marek
Stróżewo 6,
09-142 Załuski
INFORMACJA DLA KLIENTÓW Z WARSZAWY:
JESTEŚMY OBECNI W KAŻDĄ NIEDZIELĘ NA GIEŁDZIE ŻERAŃ."
Pozdrawiam,
A.
- Od: 5 kwi 2010, 20:57
- Auto: Mazda 6
Problem pojawił się również u mnie. Roleta przestała się zwijać. Dzięki poradom na forum i fotorelacji daimio75 udało mi się sprawę załatwić samemu. Największym problemem u mnie było wyjęcie tego plastikowego elementu po rozwierceniu wgniotek, po prostu okazało się, że za słabo nawierciłem
Dodam od siebie, że dobrze mieć pomoc drugiej osoby albo imadełka przy wykonywaniu własnych wgniotek. Dzięki wszystkim!

- Od: 14 sty 2011, 14:54
- Auto: Mazda 6 1.8 16V 2003