DVD/GPS/MP3 zamiast fabrycznej nawigacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Myjk » 22 lip 2010, 18:02

Nawet trzeba -- to jest dokładka lub zamiennik.

morgafix, w monitorze mało widać przez matową powłokę dotykową -- u mnie jest to samo.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Arek_78 » 25 lip 2010, 15:54

tak, po to właśnie jest to urządzenie :)
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 06:15
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r. 6-bieg; CarPC :)

Postprzez morgafix » 26 lip 2010, 22:38

aros87 napisał(a):A ja mam jedno pytanko: czy mozna to podlaczyc to szostki bez nawigacji fabrycznej?

Tak, jeszcze mniej roboty bo nie trzeba wybebeszać starej navi :)
Forumowicz

Od: 28 sty 2008, 00:58
Auto: M6 2.0 MZR 143 KM 2006

Postprzez herr flick » 30 lip 2010, 16:43

ja też jestem z ustrojstwa zadowolony. Mam najnowszą Automapę Europa i działa normalnie, nie tnie, nie wiesza się. ODtwarzanie DVD tak jak morgafix mówił, fajnie wieczorem, w słońcu kicha.
Wady:
– próba użycia chińczyka jako zestawu głośnomówiącego zakończyła się porażką ze zwględu na fatalną jakość połączenia z telefonem.
– w menu mp3 zmieniłbym wygląd ekranu (dograł bym jakąś inną skórkę gdyby była) bo ten niebieski ekran wali po oczach podczas jazdy w nocy.
Reasumując: za tą cenę super.

p.s. co do tego ekranu mp3, słyszeliście żeby była jakaś opcja jego zmiany?

pozdrawiam
Początkujący

Od: 15 kwi 2010, 16:44
Auto: Mazda 6 kombi 2007, 2,0 dizel,

Postprzez Archie » 8 sie 2010, 00:29

Mnie również denerwuje niebieski ekran odtwarzacza mp3...
Jednak z menu głównego/startowego poprzez kliknięcie na mmc można przejść do odtwarzacza mp3
( multimedia play : movie, mp3, ebook, photo ) i nawigować po karcie SD – działa to u kogoś z posiadaczy Witsona?

a jeśli chodzi o zmianę ekranu? – a może by tak tuning całego softu ? ;)
to jest tylko soft skrojony przez skośnych, ładowany przy starcie systemu WinCE... skośnego WInCE :)
poza tym sprzęt OK!

pozdrawiam
Początkujący

Od: 10 kwi 2010, 00:29
Auto: Mazda 6'09 GH

Postprzez Arturo159 » 9 sie 2010, 14:30

witam,
czy w najbliższym czasie zamierza ktoś zamawiać nawigację? Chętnie bym się dołączył :)
Arturo159

Postprzez herr flick » 11 sie 2010, 16:33

Archie, u mnie nie wiem czemu nie da sie tego zrobić. Pozostaje tuning, tylko kto sie podejmnie ... :)
Początkujący

Od: 15 kwi 2010, 16:44
Auto: Mazda 6 kombi 2007, 2,0 dizel,

Postprzez Archie » 12 sie 2010, 16:39

herr flick napisał(a):...nie da sie tego zrobić

to witaj w klubie ;) a co do tuningu to proponuję poczytać na forum ( wątek sprzed roku )
http://www.golfmk5.com/forums/showthread.php?t=82493

brakuje tylko softu http://powerdns.homeip.net/index_en.htm
i firmware jednostki...
Początkujący

Postprzez morgafix » 14 sie 2010, 10:37

Część, co do tuningu to wykonałem pierwszy krok. Dostałem się do tego CE ale tam są same robaczki, może ktoś zna lepiej tego windowsa i coś wymyśli?
Wejście w tego windowsa to ustawienie głośności na 2 i po wyjściu do głównego menu (tego z globusem) przytrzymanie przez 15 sek ikonki wejścia do ustawień (tej z kluczem)
Forumowicz

Od: 28 sty 2008, 00:58
Auto: M6 2.0 MZR 143 KM 2006

Postprzez Archie » 21 sie 2010, 16:26

co do tuningu...
Podstawowe skórki programu i przyciski ( Menu główne z globusem, BT, MMC, Settings ) są plikami bmp
o odpowiedniej rozdzielczości.
Informacje o rozmiarze jak i pozycji każdego obrazka/przycisku przechowywane są w dokumentach xml.
Pliki te są ogólnie dostępne na pamięci NANDFlash ( nie są plikami ukrytymi ani systemowymi ).
Program navi wczytywany/uruchamiany jest poprzez launcher.exe, a skrót do niego SinoStart jest na pulpicie.
Jednak podmiana i przeróbka np. startowego obrazka z logo madzi nie jest już tak prosta.
Nie dotarłem do tych plików – jeszcze ;)
Myślę, że są dwie opcje :
1) podłączyć się lapkiem poprzez miniUSB, z tym że na lapku chyba powinien
być zainstalowany ActiveSync v4.5. Jeśli wszystko będzie dobrze to na lapku powinien ukazać się nowy dysk wymienny (navi). Interesujące nas pliki graficzne mogą być plikami ukrytymi na wspomnianej
pamięci lub może istnieć dodatkowa ukryta partycja gdzie te pliki są przechowywane.
2) dorwać firmware (*.bin ) naszej navi i z tego pliku z czytać bitmapy programem SunPlusEdit...
późniejszą podmianę można zrobić na dwa sposoby : poprzez update nowo utworzonego za pomocą SunPlusEdit firmware'u lub poprzez programik SysUpdater, którym to wgrywa się same bitmapy.

Dużym utrudnieniem w tym wszystkim jest skośny WinCE 6.0 i nawigowanie z palca.

pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Renesco » 24 sie 2010, 22:29

Witam.

Chciałbym dołączyć się do dyskusji. Otóż ja z kolei poszukuję tego sprzętu tyle, że do M3. Również przeszukałem spory kawałek internetu na ten temat i znalazłem kilka różnych opcji.

Mianowicie jestem bardzo zainteresowany firmą CASCA, która oznacza swoje modele literami CA. Na ich stronie znalazłem model CA3635, który można zobaczyć pod tym adresem http://www.coagent.cn/view_pro.php?id=21 i jakiś inny model, którego nie ma na ich stronie ale również o oznaczeniach CA http://www.youtube.com/watch?v=KBK116B9 ... re=related wyglądają tak samo ale z oznaczeń wynika że to co innego. Jeśli ktoś jest w temacie tej firmy proszę o rozjaśnienie. Znalazłem również PODOBNY wyglądem model na allegro http://allegro.pl/nawigacja-dedykowana- ... 80059.html ale ma on inaczej usytułowane pokrętła.

Mam jeszcze na oku taki model, który można zdecydowanie najczęściej spotkać na youtubie http://www.autodvdgps.com/0409-mazda-3- ... p-523.html i z kolei ma on ładniejszy interfejs i chyba najbardziej przypomina fabryczny (chyba przez te diodki).

Prosiłbym o jakieś info na temat tych sprzętów jeśli ktoś wie coś wartego uwagi.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 24 sie 2010, 15:58
Auto: Mazda 3

Postprzez Bowman » 27 sie 2010, 10:06

Witam,

Interesuję się również zakupem z Chin zestawu do mazdy3 ale otrzymałem informację z dwóch polskich firm sprzedających taki sprzęt że żaden chiński model nie współpracuje z wyświetlaczem mazdy 3.
Podobno problemem jest sposób połącznia wyświetlacza do radia (RDS) w autach europejskich i w związku z tym nie działają żadne wskazania wyświetlacza.
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Bowman

Postprzez krl » 31 sie 2010, 22:44

W moim autku jest wykonana taka przeróbka i wyswietlacze jak i sterowanie w kierownicy pozostało!
Wykonano to pozostawiając fabryczne radio!

Polecam Link: http://www.barieradzwieku.pl/instalacje/154.html

Polecam także z czystym sumieniem firmę
Forumowicz

Od: 30 sie 2010, 09:46
Auto: MAZDA CX9, MAZDA 3

Postprzez ciamas » 3 wrz 2010, 12:15

Witam chciałbym się podłączyć do wątku
Otóż właśnie dotarł do mnie ten sprzęt jest całkiem całkiem, w opcji zamówiłem camerę i DVB-T
Procesor ma 533Mhz
system Win CE Net 6.0
karty do 4 Gb HC
Co do telewizji działa tylko w kilku aglomearacjach ale poczekamy moze zasięg się zwiększy
Zakup był z Chin i cena na kwicie była o wiele niższa niż zapłaciłem więc cła było tylko 63 zł
Działa super ciężko się skupić na jeżdzie podczas gdy leci film.

Czy ktoś ma podłączony dodatkowo monitor w zagłówku lub wie jak to zrobić ?? żeby dzieciaki mogły bez problemu oglądały bajki a z przodu leciła navi albo muza lub inny film bo do tego jeszcze nie doszedłem
Forumowicz

Od: 7 sie 2006, 18:44
Auto: Mazda CX-5 SKYACTIV-G 165 PS 2013

Postprzez Myjk » 3 wrz 2010, 12:24

Musisz kupić monitor z wejściem Video i chinchem się podpinasz normalnie.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Archie » 5 wrz 2010, 00:53

ciamas napisał(a):żeby dzieciaki mogły bez problemu oglądały bajki a z przodu leciła navi albo muza lub inny film bo do tego jeszcze nie doszedłem

Jeśli ustrojstwo, które kolega Ciamas zakupił od skośnych jest dwu strefowe ( dual zone ) to będzie
miał możliwość jednoczesnego słuchania mp3 z karty SD i nawigowania po AM lub innej mapie...
jednak wątpliwe jest aby na dopiętym po AV ekranie leciał film X a na ustrojstwie Y – zależy od softu.
Początkujący

Postprzez paavel » 6 wrz 2010, 18:33

Witam
Czy nikt z osób które mają fabryczną navi nie pomyślał o wyjęciu z niej bebechów i wsadzeniu jakiejś normalnej samochodowej navi 7" ?
Oczywiście tak aby zostawić otwieranie.
Taką navi która będzie na pewno lepsza o tego chińskiego ustrojstwa można kupić już za jakieś 5 stówek.
Lepsza w kontekście jedynej funkcji która mnie interesuje czyli GPS.
przykład- Westin G701 FEU (dwu rdzeniowy procesor).
Czytałem wypowiedzi kilku osób że ta chińszczyzna działała im pół roku, poza tym mam zmieniarkę z której nie chcę rezygnować, a to się chyba wpina w jej złącze, tak samo jak różne systemy typu "mp3 ze schowka" (niestety).
Początkujący

Od: 29 lip 2010, 15:14
Auto: Mazda 6 GG, Diesel 2.0, 120 km, 2003 r

Postprzez lukpcn » 6 wrz 2010, 18:49

paavel napisał(a):Witam
Czy nikt z osób które mają fabryczną navi nie pomyślał o wyjęciu z niej bebechów i wsadzeniu jakiejś normalnej samochodowej navi 7" ?
Oczywiście tak aby zostawić otwieranie.

Poczytaj troche wątki na ten temat a dowiesz się, że Ci którzy mogą to tak zrobili.
pozdrawiam
Łukasz
Mój Bank Muzyki: www . RoyaltyFreeHeaven . com
a tu Moja Mazda :)
Forumowicz

Od: 27 paź 2009, 11:38
Auto: M6 2.0 147KM

Postprzez Michalki » 5 gru 2010, 14:29

Witam.
Pierwszy (no 2gi licząc powitanie) mój post na forum i od razu pytanko.
Zakupiłem sobie na e-bay.uk taka nawigację/kombajnik z Chin.
Po założeniu zauważyłem, że za każdym razem przy uruchomieniu każe kalibrować ekran. Jak się pozbyć tej przymusowej kalibracji ? A i może ktoś z Was wie jak ustawić aktualny czas ?
Pozdrawiam
Michalki

Postprzez ciamas » 19 sty 2011, 17:13

Witam
czy ktoś z posiadaczy DvD spotkał się z następującym zjawiskiem chodzi o monitor w tym urzadzeniu otóż połowa panelu lcd jest czarna a połowa odtwarza normalnie ale co dziwne to touch panel na czanej połowie działa normalnie chociaż nic nie widać myślałem że to taśma od lcd ale nie chyba padł monitor
Forumowicz

Od: 7 sie 2006, 18:44
Auto: Mazda CX-5 SKYACTIV-G 165 PS 2013