Rzęźenie i stukanie przy dodawaniu gazu Mazda GE FS – ROZWIĄZANIE Uszkodzona poduszka pod skrzynią
Strona 1 z 1
Witam. Mam problem z moja madzia. Gdy ruszam dynamiczniej bez utraty przyczepności to z pod nóg kierowcy dochodzi odgłos stukania (nie jest to pojedyncze stukniecie), oraz rzężenie, nawet na drugim biegu.To magiczne rzężenie nasila się szczególnie wtedy gdy jest bardzo mokro np. podczas ulewy. Przeszukałem cala szukajkę i znalazłem tylko problem związany z łożyskiem dociskowym sprzęgła ale temu zjawisku towarzysza tez inne objawy jak jakieś piszczenie i chrobotanie z tym ze podczas kania sprzęgła ,u mnie rzezi gdy dynamiczniej ruszam lub nawet gdy nagle na jedynce wcisnę gaz. wiec nie wiem czy to tez może oznaczać zużyte łożysko. Chciałbym wiedzieć dokładnie co to jest i ewentualnie przygotować się na naprawę. Byłem u mechanika, ale rozkłada ręce:( Dziękuję za ewentualną pomoc.
Zyj tak by po twojej smierci wszyscy sie nudzili...
- Od: 6 gru 2009, 13:59
- Auto: Mazda 626 CRONOS 2.0 16v 93r
no wlasnie nie ma luzow i tu jest pies pogrzebany od jakis dwoch tygodni jezdze po mechanikach i kazdy rozklada rece sam troche sie znam ale wtedy keidy trzeba zeby stuknelo czy zajeczalo to jest spokuj al3e czesto tak bywa.Raz mazda wisiala 2godziny na wieszaku bo dla pewnego fajnego goscia byla to sprawa tak wazna jak final MS w RPA.
A jedynym luzem jaki mialem byl niedokrecony sworzen.
A jedynym luzem jaki mialem byl niedokrecony sworzen.
Sprawdz też kolego rure wydechową na całej długości czy nigdzie się nie obija czy wieszaki całe. Jak dodajesz gazu silnik sie przechyla i rura również i obija się o wszystko co się da. Miałem tak w innym aucie, naszukałem sie strasznie.
- Od: 8 lut 2010, 17:21
nie sadze zeby to byl wydech poniewaz te odglosy dochodza z lewej strony tak w okolicy kola a wydech w GE biednie raczej w centralnym miejscu ale przyjze sie temu moze dzwiek sie rozchodzi
Pozatym czekam na inne propozycje moze ktos kiedys mial podobny problem. Szykuje sie do sprzedazy auta a ktos kto jest nie wjezdzony i nie wie jak z ta usterka postepowac tego nie zainteresuje oferta bo wiadomo ze polacy wybrzydzaja nawet jakby chcieli kupic poloneza
Pozatym czekam na inne propozycje moze ktos kiedys mial podobny problem. Szykuje sie do sprzedazy auta a ktos kto jest nie wjezdzony i nie wie jak z ta usterka postepowac tego nie zainteresuje oferta bo wiadomo ze polacy wybrzydzaja nawet jakby chcieli kupic poloneza

no ok ale nie rozumiem jak oska moze byc zle wsadzona przeciez ona ma swoj wymiar i od zewnetrznej strony musi pasowac do kola a od wewnetrznej do skrzyni przeciez os sie nie rozciaga (nie wiem jak w kii
)ale w mazdzie tak nie ma

napisze bo moze ktos kiedys bedzie mial podobny problem.Zlokalizowalem usterke i pekla poduszka pod skrzynia biegow i podczas ruszania to ona wlasnie podskakiwala a rzezenie bylo spowodowane tym ze gdy skrzynia lezala nieco pochylona i w momencie dodawania gazu silnik rowniez sie przechylal o to obciazallo lozysko dociskowe. za poduszke z wymiana zaplacilem 139zl pozdrawiam
Strona 1 z 1