Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Poczytaj tutaj, może pomoże
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=125&t=101479
http://fordforum.pl/showthread.php?t=5197&page=2
powodzenia, daj znać jak poszło.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=125&t=101479
http://fordforum.pl/showthread.php?t=5197&page=2
powodzenia, daj znać jak poszło.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
mariusz-ed napisał(a):Czy ktoś mógłby mnie uświadomić gdzie zdajduje się odpływ wody z klimatyzacji. W poprzednich samochodach zawsze była wyraźna kałuża pod samochodem. Teraz jakoś jej nie zauważam. Czy odpływ jest w takim miejscu, że woda odparowuje na bieżąco?
nie odparowuje, mi przy tych upałach leje się zdrowo (kałuża tak na oko powstaje gdzieś pod centralną konsolą)
- Od: 7 mar 2010, 20:03
- Auto: m3 sedan, 2005, 1.6b
U mnie ujście z parownika jest przy samym tunelu od spodu (w linii przed pierwszymi fotelami).
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
ujscie wody z klimy u mnie w M3 jest od strony pasazera trzeba zdjac oslone tak jakby sie chcialo dobrac do filtra kabinowego, jest czarny wezyk gumowy...
byla primerka teraz jest trojeczka :)
- Od: 6 lis 2009, 18:10
- Auto: MAZDA 3 1.6 KAT 105KM 2004
juz ZS.......
U mnie rurka odprowadzajaca wodę jest na grodzi miedzy kabiną a silnikiem mleczna rurka z której kapie woda przy wł. klimie
Witam jestem jak na razie bardzo zadowolony z w/w samochodu ale,:
-jedna sprawa jest zle zamontowany alarm ktory cechuje sie juz wczesniej poruszonymi na forum "bledami", ale za sprawa naprawde niezlego fachowca z ASO z Gdanska BMG na Elblaskiej problem zostanie na dniach rozwiazany. Jednoczesnie musze zaznaczyc ze nie byloby tego tematu gdyby "fachowcy " z ASO z Gdyni dobrze wykonali swoja robote a nie na odwal, no ale nie to jest kwestia tego watku,
– Podczas pracy samochodu z wlaczona klimatyzacja niesamowicie cieknie spod samochodu na wysokosci przednich drzwi po srodku pojazdu. Im mocniej chodzi klimatyzacja tym szybciej kapie i na odwrot im wolniej chodzi i im wyzsza temperatura klimatyzacji jest ustawiona tym wolniej kapie. oczywiscie nie moge byc pewny swoich przemyslen ale jedyne co wydaje mi sie ze to jest to woda ,poniewaz nie wyczulem zadnego zapachu ani lepkosci w niej. pytanie czy jest to kwestia skarplania sie wody czy nieszczelnosci w ukladzie klimatyzacji badz innym?? czy wiadomo cos wam na temat tego problemu. zaznaczam ze nigdzie nie obtarlem podwoziem o jakakolwiek nierownosc na drodze ani nic z tych rzeczy!! no a jezeli jest to kwestia skarplania sie to czy to jest normalne bo ja z takim czyms pierwszy raz sie spotykam. prosze o jak najszybsza odp poniewaz 18.08 jestem umowiony do ASO na przeglad tych wad i chcialbym znac opinie osob ktore na tym znaja sie lepiej niz ja! pozdrawiam serdecznie
--------------
Połączyłem temat z BK – masz juz odp na wątpliwości
-jedna sprawa jest zle zamontowany alarm ktory cechuje sie juz wczesniej poruszonymi na forum "bledami", ale za sprawa naprawde niezlego fachowca z ASO z Gdanska BMG na Elblaskiej problem zostanie na dniach rozwiazany. Jednoczesnie musze zaznaczyc ze nie byloby tego tematu gdyby "fachowcy " z ASO z Gdyni dobrze wykonali swoja robote a nie na odwal, no ale nie to jest kwestia tego watku,
– Podczas pracy samochodu z wlaczona klimatyzacja niesamowicie cieknie spod samochodu na wysokosci przednich drzwi po srodku pojazdu. Im mocniej chodzi klimatyzacja tym szybciej kapie i na odwrot im wolniej chodzi i im wyzsza temperatura klimatyzacji jest ustawiona tym wolniej kapie. oczywiscie nie moge byc pewny swoich przemyslen ale jedyne co wydaje mi sie ze to jest to woda ,poniewaz nie wyczulem zadnego zapachu ani lepkosci w niej. pytanie czy jest to kwestia skarplania sie wody czy nieszczelnosci w ukladzie klimatyzacji badz innym?? czy wiadomo cos wam na temat tego problemu. zaznaczam ze nigdzie nie obtarlem podwoziem o jakakolwiek nierownosc na drodze ani nic z tych rzeczy!! no a jezeli jest to kwestia skarplania sie to czy to jest normalne bo ja z takim czyms pierwszy raz sie spotykam. prosze o jak najszybsza odp poniewaz 18.08 jestem umowiony do ASO na przeglad tych wad i chcialbym znac opinie osob ktore na tym znaja sie lepiej niz ja! pozdrawiam serdecznie
--------------
Połączyłem temat z BK – masz juz odp na wątpliwości
zbyszek
- Od: 6 maja 2010, 16:52
- Auto: Mazda 3BL Ex+ 2.0 151km
Tak, to jest woda, celowo odprowadzana na zewnątrz, która pojawia się w wyniku pracy klimatyzacji a konkretnie skraplania się ciepłego i wilgotnego powietrza na skutek jego gwałtownego ochłodzenia w parowniku. Im większy upał i niższa temperatura ustawiona tym więcej wody może wyciekać. Jest to normalne zjawisko towarzyszące pracy klimatyzacji, więc nie ma powodów do niepokoju.

dziekuje bardzo za odpowiedz uspokoilo mnie to dosyc mocno!! tak wiec wielkie dzieki. a i gdyby kogos to interesowalo bo wiem ze wiele jest tu pytan w sprawie spalania moj samochodzik z silnikiem 2.0 151km pali przy jezdzie w 60% po miescie i bardzo dynamicznej na trasie srednio 9.2/100km. no i mam pytank male:–). moja ukochana polowka chciala mojemu samochodzikowi dobrze i po jezdziena slowacji gdzie w zimie posypuja drogio jakims go.... powsalo sporo plamek po stopionym asfalcie na lakierze. zamiast najpierw umyc karoserie z piaseczku to zaczela czyscic lakier wraz z tymi drobinkami piasku i powstaly malutkie zarysowania glownie widac je na sloncu. czy wiecie moze czy takie malutkie zarysowania mozna czyms usunac ( TEMPO nie dalo rady )m czy trzeba zawitac do ASO?? cizy mi to na glowie poniewaz moja nieskazielna Mazdeczka nie jest juz taka perfekcyjan :–)??? pozdrawiam i czekam na odp jak zwykle perfekcyjna :–). PS moj lakier to metalik grafit:–)
zbyszek
Zbyszku,
nie dość, że poruszyłeś skrajnie różne tematy w jednym poście to na dodatek w wątku, który traktuje jeszcze o czymś innym. „No i jak to teraz wygląda?! Jak g… w lesie”
Za karę „perfekcyjnej odpowiedzi” tym razem „na tacy” nie będzie
ale polecam lekturę:
viewtopic.php?f=97&t=10556
nie dość, że poruszyłeś skrajnie różne tematy w jednym poście to na dodatek w wątku, który traktuje jeszcze o czymś innym. „No i jak to teraz wygląda?! Jak g… w lesie”

viewtopic.php?f=97&t=10556

dziekuje bardzooo jak zwykle wychodze stad zadowolony. pozdrowka serdreczne
zbyszek
Witam, czy to normalne ze klimatyzacja po wlacznieu sie zalancza na przemian co piec sekund (5 sakund chodzi 5 nie, sprezarka i wiatrak) Mazda 3 1.4 Benzin, na poczatku myslelem ze zbyt malo nabita, ale sprawdzalismy i nabijalismy stopniowo malo-srednio-duzo i nic sie nie zmienialo, teraz mam w okolicach 450-500 gram nabita klime....
Ostatnio edytowano 22 cze 2013, 12:47 przez lukaszm, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zmiana nazwy tematu
Powód: zmiana nazwy tematu
Chcialbym aby moja Mazda sie tak nie psuła, jak sie psuje :]
- Od: 17 sty 2011, 17:35
- Auto: Mazda 3 1.4
Aha, sorki ze nie dopsialem, klime mam manualna, chodzi mi o to czy to normalne ze praca klimy jest przerywana, tzn zalezy od temperatury im cieplej to wlancza sie na dluzej? autko mam dopiero 3 miesiace wiec nie mialem okazji sprawdzic w wyzszych temperaturach jej prace
Może mógłbym wyrazić swoją prośbę na łamach tego tematu aby połączyć różne problemy związane z klimatyzacją w M3
viewtopic.php?f=114&t=113729
viewtopic.php?f=114&t=52631
viewtopic.php?f=114&t=99000
mam wrażenie że jest już tego za dużo sprawy nie zawsze dotyczą tego samego problemu ale mozna by na pierwszej stronie zrobic odnośniki do konkretnych problemów
viewtopic.php?f=114&t=113729
viewtopic.php?f=114&t=99000
mam wrażenie że jest już tego za dużo sprawy nie zawsze dotyczą tego samego problemu ale mozna by na pierwszej stronie zrobic odnośniki do konkretnych problemów
marcin255 napisał(a):klima nie chodzi non stop- tzn. sprężarka
Sprezarka i wiatraczek (rownoczesnie) 5 sekund dzial 5 przerwa, kiedys czytalem ze niektore klimy tak maja, ale czy ten typ tak ma? dzisiaj jade wymienic osuszacz....
Udałem się przedwczoraj do speca od klimatyzacji, która przestała działać. Przewertowałem forum i doszedłem do wniosku, że trzeba dobić czynnika. Fachowiec podłaczył swoją aparaturę i okazało się że czynnik chłodzący jest w porządku. Stwierdził ze to kwestia elektryczna. Pojechałem więc do elektryka, który po paru godzinach dłubania i mierzenia stwierdził : to wina wentylatora na chłodnicy. Prąd dochodzi a on nie działa. Mam pytanie wobec tego, czy taki scenariusz awarii jest możliwy. Co ma wspólnego niedziałająca klimatyzacja z wentylatorem. Nie jestem znawcą techniki motoryzacyjnej i proszę Was o opinie i porady czy tak faktycznie może być. Z góry dziękuję.
Łączę z tematem: Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Pozdrawiam lukaszm
Łączę z tematem: Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 7 sty 2010, 20:57
- Auto: Mazda 3 2006 HB 1,6