Remont silnika i od razu problem z miską (323 1.6 16v) – PROBLEM ROZWIĄZANY
1, 2
Witam, wczoraj zacząłem rozbierać moją mazdę i dziś napotkałem problem z miską olejową.
Odkręciłem wszystkie śrubki, które ją trzymają niby lekko puściła, ale za chiny nie mogę jej zdjąć.
Proszę was o pomoc bo auto potrzebne a ja się motam na robocie.
pzdr.
Odkręciłem wszystkie śrubki, które ją trzymają niby lekko puściła, ale za chiny nie mogę jej zdjąć.
Proszę was o pomoc bo auto potrzebne a ja się motam na robocie.
pzdr.
Ostatnio edytowano 14 lip 2010, 06:51 przez nanko, łącznie edytowano 1 raz
AUTO-LAWETA i MECHANIK NA POKŁADZIE – 791-075-288
- Od: 23 lut 2009, 08:44
- Auto: BAGIETA 1.6 lpg
mise trzyma ci smok od pompy olejowej pobczas sciagania musisz ja troche sciagnac pod katem pokabinowac ,,a tak wogole to po odkreceniu srub misa odeszla od bloku silnika choc na centymetr
czy tkwi tak jak siedziala przed odkreceniem srob
lakier jak dziewczyna zawsze musi wygladac mokro :)
lakierowanie to pasja nie praca

- Od: 3 kwi 2010, 00:14
- Auto: 323 Usa 1,6 8v 1992 lpg 397 tys
323 1,7D pn sedan
renault clio.megane
opel vectra B
obecnie subaru impreza 98 r
odeszła i nawet lata dwa centy w każdą stronę, ale zdjąć jej nie mogę. A czy coś oprócz śrub miski muszę odkręcić, żeby ją ściągnąć? Może napisz ,w którą stronę mam ciągnąć, albo pchać czy cóś.
Sama miska powinna dać się ściągnąć bez problemu. A mi coś się wydaję, że ściągasz ją razem z "plastrem" czyli częścią która jest między blokiem silnika i miska olejową. jest ona przykręcana na 8 śrub, widocznych po ściągnięciu miski. Mam wrażenie, że próbując podważać miskę odginałeś ten właśnie wspomniany przeze mnie plaster. Obym się mylił 
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Miska jest łapana na silikion do tego " plastra", a on bezpośrednio do bloku. Śruby miski przechodzą przez jedno i drugie. Musisz najpierw zdjąć miskę, a dopiero potem ten " plaster" czy tam osłonę. Oczywiście, zakładając, że zrobiłeś tak jak napisałem. Mile widziana jakaś fotka
Ściągnięcie skrzyni nic Ci nie da. Napracujesz się i tyle. Musisz za to wydech odkręcić przy kolektorze
Ściągnięcie skrzyni nic Ci nie da. Napracujesz się i tyle. Musisz za to wydech odkręcić przy kolektorze
wydech już dawno wyleciał więc pozostaje mi tylko miska. Przetnę nożem sylikon między miską, a plastrem i zobaczymy co to będzie, może puści bo już ręce mi opadają. Wieczorem napiszę co i jak, a jak się nie powiedzie to wkleję fotosy.
PZDR
PZDR
dam sobie glowe uciac ze haczy ci o kolo pasowe
Miałem ten sam problem w 1.7D. Tez sie szarpalem klnalem ale zdjalem kolo i bylo miodzio. Radze je sciagnac bo nie tylko ulatwi ci tozdjecie jak i jej zalozenie i uszczelnienie przy kole.
- Od: 5 lut 2010, 17:46
- Auto: Mazda 323 BG 1.7D 1989r.
Mazda 323F BG 1.6 8V 1990r.
bac90 napisał(a):dam sobie glowe uciac ze haczy ci o kolo pasoweMiałem ten sam problem w 1.7D. Tez sie szarpalem klnalem ale zdjalem kolo i bylo miodzio. Radze je sciagnac bo nie tylko ulatwi ci tozdjecie jak i jej zalozenie i uszczelnienie przy kole.
Tu nie ma takiego problemu
bac90 napisał(a):dam sobie glowe uciac ze haczy ci o kolo pasoweMiałem ten sam problem w 1.7D. Tez sie szarpalem klnalem ale zdjalem kolo i bylo miodzio. Radze je sciagnac bo nie tylko ulatwi ci tozdjecie jak i jej zalozenie i uszczelnienie przy kole.
koło mam ściągnięte i nic, więc to nie w tym tkwi problem.
wiesz co ciag ta mise z calej pary i napewno jej sie nic nie stanie jak mowil Pawlak " dawaj do stodoly co bedzie to bedzie "
musi zejsc od bloku 

323 1,7D pn sedan
renault clio.megane
opel vectra B
I zrobione
Więc tak, ten plaster nie trzymał miski, ale mimo tego był mocno przyklejony do bloku.
Próbowałem odepchnąć miskę od bloku grubym wkrętakiem co spowodowało jego pęknięcie.
Wkurw...y odciągnąłem lekko skrzynie i miska sama pofatygowała się na posadzkę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95d ... 0582d.html
To na zielono to miejsce gdzie wchodzi tuleja, a to na czerwono to wystająca śruba(mało widoczna na zdjęciu) ze skrzyni. I to były dwa problemy, które rozwiązałem odciągając skrzynie.
PZDR
Więc tak, ten plaster nie trzymał miski, ale mimo tego był mocno przyklejony do bloku.
Próbowałem odepchnąć miskę od bloku grubym wkrętakiem co spowodowało jego pęknięcie.
Wkurw...y odciągnąłem lekko skrzynie i miska sama pofatygowała się na posadzkę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95d ... 0582d.html
To na zielono to miejsce gdzie wchodzi tuleja, a to na czerwono to wystająca śruba(mało widoczna na zdjęciu) ze skrzyni. I to były dwa problemy, które rozwiązałem odciągając skrzynie.
PZDR
he i jak sprawdza sie powiedzenie nic na sile tylko mlotkiem 

323 1,7D pn sedan
renault clio.megane
opel vectra B
1, 2