Witam
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6 :–) Niestety do pełni szczęścia brakuje mi rozwiązania problemu wymienionego w temacie czyli błędu P0172. Objawia się on oczywiście zapaleniem się kontrolki check engine i dość sporym spalaniem (14-15l LPG /100km). Błąd sprawdziłem przy pomocy ELM372, dodam że po skasowaniu za jakiś czas błąd powraca. Sam check engine nie świeci się cały czas tylko od czasu do czasu się zapala, trochę poświeci kiedy indziej zgaśnie. Generalnie zauważyłem tendencje, że chętniej zapala się jak stoję dłużej na wolnych obrotach, jak się "wciska" to już mniej chętnie tudzież nie zapala się przy następnym odpaleniu.
Wyczytałem gdzieś, że może to być źle wyregulowany gaz. Umówiłem się już na regulacje choć nie wierze, żeby to było tak proste

po przełączaniu na benzynę kontrolka jakoś nie kwapi się by zgasnąć.
Googloujac znalazłem coś takiego:
http://repairpal.com/OBD-II-Code-P0172-and-P0175. Wynika z tego, że najpierw trzeba sprawdzić czujnik przepływu powietrza. Niestety nie bardzo wiem jak to sprawdzić, bo jest coś tam napisane o ciśnieniu barometrycznym a takiej opcji w PID w PCMSCAN nie widziałem. Są inne wskazania czujników MAF i MAP tylko chciałbym wiedzieć jakie są wartości wzorcowe, bo jakieś sczytałem, ale nie wiem jak je interpretować.
Kolejna rzecz, która może to powodować to sonda lambda. U mnie wartości napięcia na obu sondach zachowują się podobnie czyli skaczą od 0.1-1V. Przeczytałem na forum cały wątek na temat sond i wynika z tego, że najprawdopodobniej mam uszkodzony katalizator. Tylko czy na pewno? Skoro dawka paliwa jest za duża i jeśli nie byłoby to z winy sondy to czy ta druga ma wtedy prawo mieć takie duże wahania. Może po prostu ciągle próbuje jakoś korygować dawkę paliwa a coś jej ciągle przeszkadza w tym?
Powód dla którego wątpię w uszkodzenie katalizatora bądź sondy lambda jest fakt, iż zawsze towarzyszą tym zjawiskom nieczyste spaliny. Moje autko przed zakupem było sprawdzane na stacji diagnostycznej i spaliny były bardzo czyste (wszystkie parametry poniżej lub znacznie poniżej norm emisji).
Jak widzicie zbadałem sprawę od każdej strony (chyba, że jest jeszcze jakaś to proszę o info

) Jak myślicie od czego zacząć i co może być przyczyną tego błędu.