![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
A moja V-"szóstka" (ino że camry) pali po mieście od 15 do 17 l. lpg
chyba się załapałem w temacie ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mechanika (rozrządy, zawieszenia, wymiana przewodów hamulcowych, itp.itd.)
- Od: 24 sty 2008, 11:45
- Auto: Ave t25
permar napisał(a):Witam ponownie,
ostatnio udało mi się osiągnąć 6,5 l/km po przejechaniu 440 km w trasie bez korków prędkością 90-100 km/h z czego około 200 km z włączoną klimą. Co sądzicie o takim wyniku ?
Pozdrawiam
Jak na benzynę, to bardzo ładny wynik. Moja M6 w takich warunkach spala ok 5,2 l, czyli różnica poniżej 1,5l, niewielka.
Tyle tylko, że gdy ostatnio wracałem znad morza, i trzeba było bardzo dynamicznie wyprzedzać długie kolumny samochodów, a do tego na prostych jechałem z prędkościami 120 – 150 km/h auto spaliło mi średnio 6,0.
Obawiam się że w takich warunkach różnica między dieslem a benzyną byłaby zdecydowanie większa
Trzeba też pamiętać o komforcie wyprzedzania, w benzynie 1,8 dużo częściej musiałbym się zastanawiać czy wyprzedzać, czy też nie...
- Od: 26 sty 2008, 23:59
- Auto: M6 CiTD 2003 165KM (chip tuning)
amra1973 napisał(a):Trzeba też pamiętać o komforcie wyprzedzania, w benzynie 1,8 dużo częściej musiałbym się zastanawiać czy wyprzedzać, czy też nie...
Hmmm aż tak wielka różnica jest w "kopycie" między dieselkiem a benzyniakiem?
Przecież benzyniak z mniej o kilkanaście konikami ma niezłe "pierdnięcie". Na dobrych obrotach potrafi pójść do przodu nie gorzej niż diesel, a może nawet i lepiej.
Ale nie chcę polemizować – nie miałem Madzi w benzynie.
Może ktoś kto miał się wypowie?

http://www.grandpixel.pl My WebSite :)
mialem M6 2.0 i nie sadze, aby diesel mial wieksze odejscie...
Roznica jest niewielka w KM:
benzyna 2.0 – 141KM przed f/l
benzyna 2.0 po f/l – 146KM
diesel mocniejszy – 143KM
diesel – 136KM
Wezmy tez pod uwage fakt, ze wiekszosc diesli traci kopyto (moc) przez przedmuchy na podkladkach pod wtryskiwaczami
... wiec jak to jest? Ja na benzynke (jej kopytko) wcale nie narzekalem ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Roznica jest niewielka w KM:
benzyna 2.0 – 141KM przed f/l
benzyna 2.0 po f/l – 146KM
diesel mocniejszy – 143KM
diesel – 136KM
Wezmy tez pod uwage fakt, ze wiekszosc diesli traci kopyto (moc) przez przedmuchy na podkladkach pod wtryskiwaczami
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
benzynka zaczyna ciagnac od 3.5/4 tys obrotow a przy takich wartosciach to diesele juz sie "koncza".
no i zakres obrotow "uzytkowych" w benzyniwe jest prawie dwa razy taki jak w dieslach.
jak sie przesiadlem z diesla to brakowalo na poczatku "dolu" ale juz sie przyzwyczailem do krecenia i mlynek sie kreci az milo, bo przepalic trzeba go i czsem
no i zakres obrotow "uzytkowych" w benzyniwe jest prawie dwa razy taki jak w dieslach.
jak sie przesiadlem z diesla to brakowalo na poczatku "dolu" ale juz sie przyzwyczailem do krecenia i mlynek sie kreci az milo, bo przepalic trzeba go i czsem

- Od: 22 kwi 2010, 22:55
- Auto: Biale
To prawda.. jak już turbinka wejdzie na obroty to jest gitara:D
Ale tak czy siak mocniejsze autko już bym chciał... wiadomo – apetyt rośnie w miarę...
Ale tak czy siak mocniejsze autko już bym chciał... wiadomo – apetyt rośnie w miarę...
jak sie przesiade z 178km i 380momentu dieslowskie na to moja 1.8 bezynke (128km in nie cale 200 momentu)to jak jazda z zaciagnietym reczny.
a tak na serio to momentalnie czuc braki w mocy.
diesel przy mojej nodze pije jakies 6.2l do 6.5l a benzynka miesci sie w 7l.
a tak na serio to momentalnie czuc braki w mocy.
diesel przy mojej nodze pije jakies 6.2l do 6.5l a benzynka miesci sie w 7l.
- Od: 22 kwi 2010, 22:55
- Auto: Biale
Ale... ale.... ja nie chciałem
Ok, ok... już więcej nie będę
Tak JEST.

To do posta poniżej:)
Ostatnio edytowano 6 lip 2010, 13:25 przez s4v4g3, łącznie edytowano 1 raz
s4v4g3 – nie drażnij mnie bo będzie ban.
Wróć do regulaminu i poczytaj o dyskutowaniu z modem w temacie.
Wróć do regulaminu i poczytaj o dyskutowaniu z modem w temacie.
Witam wszystkich!
Moja szósteczka spala obecnie w granicach 5,5 l/100km poza miastem.
W mieście bierze około 7,5 – 8 l/100km.
Ostatnio zrobiłem trasę z Wrocka do Dubrovnika, stępując po drodze do wielu miejscowości, w tym także na Istrii.
Tam i z powrotem wyszło niemal 3.500 kilometrów i spalanie wyszło na poziomie 5.8 litra.
Dodam, że korzystałem często z tempomatu a prędkość na autostradzie oscylowała w granicach 150/160 km/h (czasami szybciej jak jakiś Czech próbował swoich sił Skodą
)
Pozdrawiam forumowiczów!
Moja szósteczka spala obecnie w granicach 5,5 l/100km poza miastem.
W mieście bierze około 7,5 – 8 l/100km.
Ostatnio zrobiłem trasę z Wrocka do Dubrovnika, stępując po drodze do wielu miejscowości, w tym także na Istrii.
Tam i z powrotem wyszło niemal 3.500 kilometrów i spalanie wyszło na poziomie 5.8 litra.
Dodam, że korzystałem często z tempomatu a prędkość na autostradzie oscylowała w granicach 150/160 km/h (czasami szybciej jak jakiś Czech próbował swoich sił Skodą
Pozdrawiam forumowiczów!
-
Michal 1984
Ja mam 2,3 automat 4 biegi. max odnotowane spalanie 15 w miescie, rok temu w max korkach, tylko po miescie plus klima.
W tym roku mieszany tryb okolo 10, trasa 6,5 (czasem z klima) 90km/h 2 osoby +2 psy
W tym roku mieszany tryb okolo 10, trasa 6,5 (czasem z klima) 90km/h 2 osoby +2 psy
-
Lupierz
Tak czytałem ile te "dizlowe" szóstki palą i wygląda na to, że albo mam ciężką nogę albo moja 6 (2.0 TD 136KM)jest inna
.
Miasto zima (webasto) czy lato (klima) około 10L/100km, jak się spieszę to i ponad 11 wychodzi często.
W trasie zależy. Odcinek Kielce Radom, obecnie jeszcze jedno jezdniowa często zatłoczona trasa, a więc często się wleczemy 70km/h wtedy jest około 6L. Potem od Radomia zapindalam 140-160km/h a i czasem 200 się pokaże, ale jak to u nas bywa melepety jadą 100km/h lewym pasem i trzeba co chwila hamować a potem znowu wracać do prędkości podróżnej. Wtedy spalanie skacze do 7L. Potem chwilkę po mieście około 20km i z powrotem. Razem wychodzi 380km. Przy takiej rundzie wyszło mi właśnie około 7,2L/100km. Gdy połowę tej trasy zrobiłem z klimą nawet 7,5L.
Najlepszy wynik jaki mi się udało osiągnąć poza miastem na odległości około 35km gdy jechałem za skodą, którą kierował pan w kapeluszu, 80km/h na V biegu to 5,7L/100km. Niżej się nie da.
Miasto zima (webasto) czy lato (klima) około 10L/100km, jak się spieszę to i ponad 11 wychodzi często.
W trasie zależy. Odcinek Kielce Radom, obecnie jeszcze jedno jezdniowa często zatłoczona trasa, a więc często się wleczemy 70km/h wtedy jest około 6L. Potem od Radomia zapindalam 140-160km/h a i czasem 200 się pokaże, ale jak to u nas bywa melepety jadą 100km/h lewym pasem i trzeba co chwila hamować a potem znowu wracać do prędkości podróżnej. Wtedy spalanie skacze do 7L. Potem chwilkę po mieście około 20km i z powrotem. Razem wychodzi 380km. Przy takiej rundzie wyszło mi właśnie około 7,2L/100km. Gdy połowę tej trasy zrobiłem z klimą nawet 7,5L.
Najlepszy wynik jaki mi się udało osiągnąć poza miastem na odległości około 35km gdy jechałem za skodą, którą kierował pan w kapeluszu, 80km/h na V biegu to 5,7L/100km. Niżej się nie da.
- Od: 2 sie 2008, 02:40
- Auto: MAZDA 6 kombi CD136KM '03
Mazda 6 kombi 2.0 benzyna AUTOMAT – rok 2003 – przebieg 125 tys km.
Dystans – 1350 km po dość mocno zatłoczonej trasie, tylko 2 pasy, często miejsowości (Wrocław-Mazury-Jelenia Góra-Wrocław)
Średnia predkość w/g komputera pokładowego – 70 km/h
Obciążenie – 3 osoby + średni bagaż
Jazda na włączonym tempomacie
Gwałtowne przyspieszenia jedynie podczas wyprzedzania
1 tankowanie – 7,5 l/100km
2 tankowanie – 7,1 l/100 km
Dystans – 1350 km po dość mocno zatłoczonej trasie, tylko 2 pasy, często miejsowości (Wrocław-Mazury-Jelenia Góra-Wrocław)
Średnia predkość w/g komputera pokładowego – 70 km/h
Obciążenie – 3 osoby + średni bagaż
Jazda na włączonym tempomacie
Gwałtowne przyspieszenia jedynie podczas wyprzedzania
1 tankowanie – 7,5 l/100km
2 tankowanie – 7,1 l/100 km
Mazda 6 (2003 r.) 2.0 benzyna, kombi, automat, 150 tys km, LPG sekwencja – ElpiGaz
- Od: 1 maja 2010, 22:15
- Auto: M6 GY 2003 r. 2.0 benzyna automat LPG sekwencja
Moja po mieście 12-13l/100 km mieszane 40% trasa 10,5-11,5l/100km tylko w trasie nie sprawdzałem. Jazda obliczona przy nie więcej niż 120 km/h. Na A4 przy 170-180 km/h to mi się mylił obrotomierz ze wskazówką paliwa
żarł ile widział.
Japoniec w moim życiu było super....
Amerykan szkoda gadać....
Ameryka z Japonią w jednym? Zobaczymy .....
Amerykan szkoda gadać....
Ameryka z Japonią w jednym? Zobaczymy .....
- Od: 20 lut 2010, 17:34
- Auto: Madzia 6 Sedan manual 2.3 Ameryka 2006 r.