Witam,
Widzę, że my z „WITSONA” jesteśmy wywoływani do tablicy

-więc zgłaszam się na ochotnika.
Postaram się usystematyzować informację i opisać wszystko po kolei, tak żeby maksymalnie zaspokoić ciekawość ew. przyszłych „witsonowsów”
1.Negocjacje – WITSON zszedł do $420 za szt. – więcej nie chciał – przy zamówieniu 7 szt. do M6 (jakiś czas temu miałem potwierdzenie, że mogę cały czas mieć po tej cenie, ale nie powiedziane, że coś się zmieniło i być może teraz jest jeszcze taniej)
2.Opłata – my płaciliśmy z jednego konta bo taniej dlatego, że każdy przelew to dodatkowe 35$ (opłata międzybankowa).
3.Transport $75 – ja otrzymałem przesyłkę z TNT po ok. 3 tygodniach i nie było z tym większych problemów, natomiast inni koledzy mięli kłopot z celnikami np. jeden ze sprzętów był uszkodzony bo jakiś półgłówek próbował zajrzeć pod klapkę odchylając na siłę. Ogólnie skończyło się ok. i każdy może się już cieszyć sprzętem.
4.Montaż – jakbym drugi raz montował, to myślę, że nie więcej niż 10 min. Ponieważ trochę się cackałem montaż trwał ok. 1 godz. z przerwą na dwa piwa.
5.Uruchomienie – zanim załadowałem mapę, z każdym razem po starcie urządzenie prosiło o kalibrację. Po uruchomieniu mapy urządzenie nie prosi o kalibrację (zgodnie z tym co w instrukcji)
6.A teraz to co najważniejsze ….Nawigacja
Zamontowałem AM 6.10 na Polskę i początki nie były kolorowe, urządzenie zawieszało mi się na starcie, praktycznie nie było wyjścia i trzeba było resetować. Problemy ustąpiły po pewnym czasie i na tą chwilę nie mam żadnych większych problemów (może czasem jak zbyt szybko nacisnę kilka opcji na raz to się dławi menu ale nie jest to duży problem) – myślę, że to kwestia błędu podczas instalowania programu.
Co do samego wyszukiwania satelit, to na zimno trwa to od 0,5 minuty do 3-4 minut (w zależności od pogody i miejsca)
Po uruchomieniu mapa działa płynnie i nie ma żadnego wieszania czy wstrzymywania – wszystko działa tak jak powinno (przy rozdzielczości 800x480)– na ekranie aż roi się od POI i nie ma to żadnego wpływu – nie znam się ale tak na wszelki wypadek napisałem o tym.
Po wjechaniu do tunelu i chwilowym zaniku sygnału mapa symuluje dalszą podróż a ponowne „złapanie” sygnału to kwestia 1 a może 2 sekund.
Wg. mnie obliczanie trasy przy większej odległości jest bardzo krótkie np. miałem taką Gdańsk-Chełm) trwa ok. 5-10 sekund. Krótsze trasy np. w W-wie lub przy zmianie w trakcie jazdy do kwestia 1może 2 sekund.
Widoczność mapy na ekranie – tu mogę mieć więcej zastrzeżeń otóż nie wiem do końca na czym polega problem, ale przy dużym nasłonecznieniu ekran staje się blady i mało widoczny. Moim zdaniem duży wpływ ma usytuowanie ekranu, które jest wystawione na bezpośrednie oświetlanie słońcem. Inną sprawą może być mała jasność ekranu a regulacja w menu urządzenia nie wiele pomaga.
Najmniejsza czcionka w MENU są mało czytelna i trzeba się czasem przyjrzeć – pewnie można ustawić na większą.
Po przełączeniu na inne urządzenie AV, GPS działa w tle poprzez wbudowany głośniczek, który w 100% załatwia sprawę bo w głośnikach pomimo dużo lepszego dźwięku, informacja np. o radarach brzmią dosyć dziwnie.
7.DVD – wieczorem o zmroku REWELCJA! Dziwięk z BOSE i duża rozdzielczość robi swoje – oczywiście biorąc pod uwagę panujące w aucie pseudo-kinowe warunki.
Sprzęt obsługiwany jest przez pilota i ekran (ekran w podstawowych fukcjach). Wadą jest fakt, że nie można wyjąć ani wsadzić płyty podczas gdy urządzenie nie jest przełączone na DVD. W dzień podczas słońca masakra nie da się oglądać z opisanych wyżej powodów.
Dodatkowo, ostatnio blokuje mi się płyta podczas wysuwania – być może to wpływ dużej temperatur na fragment górnej części slotu i odkształcenie – muszę pomagać trochę odchylając lekko.
8.Bluetooth – tu wszystko działa bez większego problemu, choć kiedyś coś się popaprało i nie przełączył dźwięku na głośniki.
Oczywiście urządzenie przełącza się automatycznie jak mu ustawimy czuwanie, więc np. podczas nawigowania, w momencie dzwonienia telefonu przełącza się na BT i możemy rozmawiać a w tle słychać głos nawigacji z głośniczka.
Wadą jest słaby mikrofon i za to też daje duży minus temu chińczykowi.
9.Innych urządzeń takich jak mp3 itp. nie używałem więc nie mogę dokładnie opisać. Troszkę mało czasu na tą zabawę.
Wiem, że najlepiej wrzucić jakiś filmik z obsługi ale zawsze nie mogę znaleźć chwili jak spotykam się ze swoją Madzią
Werdykt:
Urządzenie działa poprawnie, ale nie zachwyca.
Nawigacja działa ok, większy problem to ekran, który nie wyświetla w słońcu dobrze obrazu.
Mechanizm ekranu działa głośno a po za tym to kilka sekund więcej do rozpoczęcia pracy urządzenia. Zaletą jest to, że nie jest widoczny po wyłaczeniu, choć przyciski mogą zdradzać jego obecność.
Reasumując – 1500 zł za ten kombajn to dobra cena i nie żałuję, że kupiłem to urządzenie i jakbym miał kupić jeszcze raz– kupiłbym.
Być może moja ocena z założenia nie będzie obiektywna bo jak ktoś wcześniej wspomniał, wydane 1500 zł nawet podświadomie może mieć wpływ.
Mam nadzieję, ze pomogłem choć trochę.
Polecać nie będę, bo to zawsze 1500 zł i różne oczekiwania. Ja jestem zadowolony.