Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady
Witam, kupilem ATE za 200pln, przejechalem 5tys i stwierdzam ze oryginaly zdecydowanie mniej pylily
Podobno ciezko kupic teraz takie co malo pyla poniewaz musza byc bardziej ECOlogiczne
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
hej a ktoś używał kiedyś KASHIYAMY? miałem je kiedyś w lanosie i były świetne (bardzo szybko się układały, nie piszczały, nie pyliły), nie wiem tylko jak sprawują się w cięższym samochodzie jakim jest trójka

- Od: 5 sie 2009, 11:50
- Auto: mazda 3 2.0. v8
ja kupiłem na przód TEXTAR-a chyba po 170 zł i na tył BOSCH-a za 90 zł . przejechałem na nich 3 tys km i nie piszcza i wszystko elegancko – nie odczuwam różnicy z poprzednimi a były oryginalne z ASO.
więc po co przepłacac 
- Od: 6 mar 2010, 15:05
- Auto: Mazda 3 BK 2.0
co sądzicie na temat następującego zestawu
http://moto.allegro.pl/item1132218836_t ... przod.html Warto brać pod uwagę sprzęt TRW ?

- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
janik.marek napisał(a):BUrdoror napisał(a):No i jak sie skonczyla sprawa. Mam dokladnie identyczny problem. Z tym, ze mechanik twierdzi, ze to amortyzator i nie chce slyszec, ze zle klocki zalozyl. Amortyzator bede wymienial na poczatku lipca. dzwiek, ktory opisales zgadza sie z moim przypadkiem. I tak samo przestaje dzwonic podczas hamowania. Dzieje sie to tylko w tylnym prawym kole.
Witam, niestety da się źle założyć klocki![]()
po paru dniach jazdy i rosnącej irytacji – dzwoniło już ciągle, nie tylko na nierównościach (ok Kraków jest dziurawy i "pofalowany" więc może dlatego) wróciłem do mechanika;
tak jak u Ciebie, twierdził, że to na pewno nie "źle założone klocki"; po sprawdzeniu "wszystkiego co mogłoby dzwonić" (amory miałem sprawdzone tydzień wcześniej i wymienione przód/tył łączniki stab.), ściągnął prawe tylne koło i okazało się, że o ile zewnętrzny klocek nie miał żadnego luzu to wewnętrzny bardzo ładnie sobie "gonił" wzdłuż tarczy, niczym niedociśnięty!; zakładający zasugerował się "dziurkami i wypustkami", które notabene nie pasowały!; zamiana klocka zewnętrznego (ten miał "sprężynkę") i wewnętrznego miejscami załatwiła sprawę; no i lewa strona auta również była do poprawki;
do dzisiaj nie wiem czy w związku z tym te klocki są do mazdy czy bardziej uniwersalne i przy okazji spasowały do mazdyale auto hamuje b.dobrze i nic nie dzwoni, więc już nie wnikam;
jeśli wymieniałeś klocki to pocisnąłbym o ich sprawdzenie – przy Tobie; powodzenia!
M.
Sprawdzilem dokladnie. Brakuje tego drucika/sprezynki przytrzymujacego wewnetrzny klocek. Czy ktos z Was ma moze taki drucik ze starch klockow? Samego nie mozna dostac. Musialbym kupowac caly zestaw. A obecne – jakby nie bylo sa calkiem nowe.
radzi89 napisał(a):Ja montowalem niedawno klocki i tarcze EBC. Tarcze TurboGroove a klocki Green Stuff. Przejechalem narazie 2 tys kilometrow i poki co jestem bardzo zadowolony. Wczesniej mialem je w innym autku i tez spisywalo sie ok. Jedyny minus to zwiekszone pylenie ale zawsze tak jest w przypadku wierconych i nacinanych tarcz wiec bylem na to przygotowany. Serdecznie polecam,
Wlasnie zainstalowalem EBC, ale zwykle. Naczytalem sie za duzo zlych opinii o wykrzywianiu sie Turbo Groove. Klocki zostaly takie, jakie byly poprzednio: HAWK HPS. Przy docieraniu tarcze smierdza jak jasny gwint
Ostatnio edytowano 13 sie 2010, 13:38 przez BUrdoror, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 8 lut 2010, 15:01
- Auto: M3 MPS BK 2007
Mam u siebie EBC, chwalę sobie, to nie pierwsze autko z EBC
Mała porada, nie kupujcie do Mazdy3, bo zapłacicie za "mazda3" napis, przód do Ford Focus C-max, tył Vectra C, zaoszczędziłem 100zł na nazwie:)
Mała porada, nie kupujcie do Mazdy3, bo zapłacicie za "mazda3" napis, przód do Ford Focus C-max, tył Vectra C, zaoszczędziłem 100zł na nazwie:)
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
Nigdy nie kupię EBC, od kąd zacząłem się interesować mechaniką, zdążyłem już reklamować więcej produktów EBC jak sam kupiłem.
To tylko moja opinia.
To tylko moja opinia.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Ja mam juz drugie autko na EBC i rowniez jestem bardzo zadowolony.
u mnie na oryginalnych klockach, ktore posiadam z tylu jest logo mazdy a obok napis Textar,dlatego mysle ze sa warte zakupu. W moim przypadku nie ma piskow, dzialaja bez zarzutu i wcale nie pyla:)marcinsm3 napisał(a):ja kupiłem na przód TEXTAR
- Od: 11 sie 2009, 11:19
- Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km