Pojedyncze stuknięcie przy wciskaniu pedała sprzegla
Też się kiedyś nad tym metalicznym stukiem zastanawiałem i olałem temat. Ten dźwięk pojawiał się przeważnie po uruchomieniu auta i później już znikał po kilu wysprzęgleniach skrzyni. Nie był to sały dźwięk na codzień – bardziej raz na pół roku i tak już jeźdzę 5 lat i odpukać nic się nie dzieje. Do puki sprzęgło działa nie wpędzajcie się w niepotrzebne koszta i spać spokojnie 
beata26 trochę mi się przeciągnęło z tym sprzęgłem, i dopiero na następy tydzień jestem umówiony na wymianę. Te trzeszczenie przy wciskaniu powoli zanika, ale teraz zaczyna coraz głośniej stukać, no i sprzęgło bierze już bardzo wysoko ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
No i nie musiałem wjeżdżać na kanał bo stukanie ustało, zaglądałem lusterkiem i nie ma tam nic ciekawego
a już na pewno żadnego elementu który mógłby przy wysprzęglaniu stukać, myślę że ten dźwięk jest ściśle związany z łożyskiem oporowym tylko jeszcze nie wiem jak.
- Od: 8 cze 2010, 08:01
- Auto: scenic II 1.5 dci
Na Waszym miejscu nie czekałbym zbyt długo. Ja czekałem do dziś...ale od początku. Mi stukało przy każdej zmianie biegów nie zależnie od tego, czy silnik pracował czy też nie. Na samym dole tuż przy podłodze. A co się stało dzisiaj ? A no dzisiaj w trakcie jazdy przy kolejnej zmianie zmianie begów już nie stuknęło. Wcisnąłem pedeł i już tam został. A silnik wysprzęglony nie jest
Wróciłem do domq już bez sprzęgła, na szczęście tylko ok 7 km i tylko 3 szt. świateł po drodze, postawiłem na parkingu i czekam do poniedziałku na wizytę w warsztacie
i chyba całą wypłatę przeleję na ich konto... szczegóły wkrótce...
nie zamienię madzi na żadną inną...
- Od: 27 kwi 2006, 18:40
- Auto: xedos 6 `95 1,6 B6 DOHC CA 12
Są i wieści. Na szczęście to nic poważnego
. Strzelił przewód łączący pompę z wysprzęglikiem i to są dobre wieści. Złe są takie, że nigdzie nie możne tego dostać
Ma ktoś jakieś pomysły ? Na allegro już rozesłałem zapytania, ale ktoś z Was może miał już podobny problem i wie, gdzie tego szukać ? Każda podpowiedź mile widziana 
kat123 napisał(a):Są i wieści. Na szczęście to nic poważnego. Strzelił przewód łączący pompę z wysprzęglikiem i to są dobre wieści. Złe są takie, że nigdzie nie możne tego dostać
Ma ktoś jakieś pomysły ? Na allegro już rozesłałem zapytania, ale ktoś z Was może miał już podobny problem i wie, gdzie tego szukać ? Każda podpowiedź mile widziana
gdzieś w fotorelacjach czytałem że ten gumowy przewodzik pasuje od fiata CC poszukaj w relacjach z napraw... na pewno jest tam jeszcze to opisane jak wymienić i od czego pasuje... z tym że nie pamiętam jaki silnik miał koleś u siebie... i czy jest jakaś różnica z jakim silnikiem jest madzia...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Kat 123, daj wiadomosc w dziale Kupie – moze ktos ci odsprzeda. Ja w ten sposob kupilam za prawie free rure dolotowa powietrza w swietnym stanie... ponoc tez trudno dostepna.
Powodzenia i napisz, co po naprawie! Czy stuki ustapily!
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
puznies0 napisał(a):kat123 napisał(a):Są i wieści. Na szczęście to nic poważnego. Strzelił przewód łączący pompę z wysprzęglikiem i to są dobre wieści. Złe są takie, że nigdzie nie możne tego dostać
gdzieś w fotorelacjach czytałem że ten gumowy przewodzik pasuje od fiata CC poszukaj w relacjach z napraw... na pewno jest tam jeszcze to opisane jak wymienić i od czego pasuje... z tym że nie pamiętam jaki silnik miał koleś u siebie... i czy jest jakaś różnica z jakim silnikiem jest madzia...
To była GE. Do xedosa niestety od cc nie pasi bo jest za krótki
beata26 napisał(a):Kat 123, daj wiadomosc w dziale Kupie – moze ktos ci odsprzeda. Ja w ten sposob kupilam za prawie free rure dolotowa powietrza w swietnym stanie... ponoc tez trudno dostepna.
Dzięki wielkie. Jak mechanik złoży wszystko do kupy, odpalimy silnik, jazda testowa i się zobaczy co jeszcze padło
No i mam już moją ukochaną magdalenkę
Wszystko w należytym porządku, prócz wężyka wszystko ok. Zamknąłem się w 150 PLN z czego 100 PLN 2 szt. wężyki hamulcowe fiat i 50 PLN robota 
Reasumując jeśli Wam coś stuka przy podłodze podczas wciskania sprzęgła ja obstawiam na 100 % wężyk elastyczny łączący pompę sprzęgła z wysprzęglikiem ( dokładniej rzecz biorąc środkowa jego część nr C001 41 380A bo w całości składa się z 3 części )
http://yfrog.com/9hprzewodysprzgag
Nie radzę czekać bo jak strzeli wężyk to wylewa się płyn hydrauliczny z układu, który jest połączony z układem hamulcowym. Jak jechałem odstawić madzie do doktorka to już mi się zaświeciła kontrolka poziomu płynu hamulcowego. To raczej daje do myślenia.
Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę w rozwianiu wątpliwości
Jak by co to piszcie postaram się pomóc. Szerokiej i gumowych 
Reasumując jeśli Wam coś stuka przy podłodze podczas wciskania sprzęgła ja obstawiam na 100 % wężyk elastyczny łączący pompę sprzęgła z wysprzęglikiem ( dokładniej rzecz biorąc środkowa jego część nr C001 41 380A bo w całości składa się z 3 części )
http://yfrog.com/9hprzewodysprzgag
Nie radzę czekać bo jak strzeli wężyk to wylewa się płyn hydrauliczny z układu, który jest połączony z układem hamulcowym. Jak jechałem odstawić madzie do doktorka to już mi się zaświeciła kontrolka poziomu płynu hamulcowego. To raczej daje do myślenia.
Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę w rozwianiu wątpliwości
Witam mam problem jaki opisywaliście na forum otóż czasami przy wciśnięciu sprzęgła słyszę metaliczne stuknięcie. Czy to na pewno ten przewód o którym pisałeś? ( chodzi mi to dezeli przewód to skąd się bierze ten dźwięk, stuk)??? HELP!!!!!!!!
Moja mazda 323 1997 rok 2.0 diesel
Moja mazda 323 1997 rok 2.0 diesel
-
nogax
Jezeli o mnie chodzi, to nadal jezdze ze stukajacym sprzeglem. Planuje wymienic na wiosne. Co ciekawe, teraz gdy sie ochlodzilo, sprzeglo stuka rzadko. Stukalo ono glosno i praktycznie przy kazdym wcisnieciu pedalu sprzegla w najwieksze upaly w lecie – im gorecej i bardziej sucho, tym glosniejsze uderzenia. Teraz jest w zasadzie cicho, jezeli stuknie, to slabo.
Wiec w moim przypadku stukanie jest scisle uzaleznione od pogody i temperatury, Ciekawe, czy fakt ze sprzeglo jest hydrauliczne, wiaze sie jakos z pogoda i dzialaniem sprzegla? Czy mozliwe, ze plyn hamulcowy ma cos do tego, np. pod wplywem goraca zmienia swoja konsystencje i powoduje jakos stukanie? Ciekawe to...
Wiec w moim przypadku stukanie jest scisle uzaleznione od pogody i temperatury, Ciekawe, czy fakt ze sprzeglo jest hydrauliczne, wiaze sie jakos z pogoda i dzialaniem sprzegla? Czy mozliwe, ze plyn hamulcowy ma cos do tego, np. pod wplywem goraca zmienia swoja konsystencje i powoduje jakos stukanie? Ciekawe to...
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
kat123 napisał(a):Są i wieści. Na szczęście to nic poważnego. Strzelił przewód łączący pompę z wysprzęglikiem i to są dobre wieści. Złe są takie, że nigdzie nie możne tego dostać
Miałeś metaliczne "klapnięcie" i po wymianie przewodu ten dźwięk znikł? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak gumowy wąż może powodować taki dźwięk
Może to kwestia odpowietrzenia po wymianie przewodu?
U mnie jest bardzo podobny problem.
Pojawia się takie głuche puknięcie jak odpuszczam pedał sprzęgła. Kilka miesięcy temu było wymieniane całe sprzęgło. Przed wymianą to stuknięcie było dużo głośniejsze. Sam próbowałem dojść co to jest i wydaje mi się, że jest za to odpowiedzialny zaczep pedału. Jest on bardzo trudno dostępny. Ja zrobiłem tak że położyłem się na podłodze od strony kierowcy, wsadziłem pod kierownicę i po omacku złapałem ten uchwyt. Potem naciskałem pedał sprzęgła i wyglądało to tak, jakby ten uchwyt był luźny.
Nie wiem jak się do niego dostać żeby nie rozbierać połowy auta. Może jakiś bardziej doświadczony forumowicz pomoże.
A tak BTW, mam jeszcze problem ze skrzypiącym pedałem sprzęgła i nie wiem jakim smarem go potraktować. Próbowałem już miedziowym, ale pomogło na tydzień.
Pojawia się takie głuche puknięcie jak odpuszczam pedał sprzęgła. Kilka miesięcy temu było wymieniane całe sprzęgło. Przed wymianą to stuknięcie było dużo głośniejsze. Sam próbowałem dojść co to jest i wydaje mi się, że jest za to odpowiedzialny zaczep pedału. Jest on bardzo trudno dostępny. Ja zrobiłem tak że położyłem się na podłodze od strony kierowcy, wsadziłem pod kierownicę i po omacku złapałem ten uchwyt. Potem naciskałem pedał sprzęgła i wyglądało to tak, jakby ten uchwyt był luźny.
Nie wiem jak się do niego dostać żeby nie rozbierać połowy auta. Może jakiś bardziej doświadczony forumowicz pomoże.
A tak BTW, mam jeszcze problem ze skrzypiącym pedałem sprzęgła i nie wiem jakim smarem go potraktować. Próbowałem już miedziowym, ale pomogło na tydzień.
pulkownik napisał(a):U mnie jest bardzo podobny problem.
na 90 % za to stuknięcie odpowiedzialny jest wysprzęglik (cylinder roboczy) sprzęgła... być może przecieka, albo jest zapowietrzony układ... lub przewod ktory doprowadza płyn jest gdzieś walnięty...
było o tym już wiele razy...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda